enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:57 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
10:24 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:42 KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman Seçmen Kitlesine Neyi Vaat Etti?
00:34 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:31 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye hükümeti ve SDG kendi aralarında bir anlaşma yapabilirler”
00:31 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:29 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
00:22 Bakan Fidan, “İsrailler tarafından gerçekleştirilen ateşkes ihlalleri gerçekten tarif edilemez düzeyde”…
00:19 TCMB’nın 11 Aralık’taki Para Politikası Kurulu toplantısına sayılı günler kaldı…
00:06 Dışişleri Bakanı Fidan, “İsrailliler için işkence bir intikam eylemi”
12:31 Haftayı Geri Sar:10 maddede bu hafta
10:59 İznik 1700 yıl sonra yeniden dünya gündeminde…
06:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:40 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:39 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

KKTC’de Hükümet İstifa Etti

KKTC’de Hükümet İstifa Etti
14.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner, koalisyon hükümetinin istifasını açıkladı ve hükümet adına istifayı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunduğunu bildirdi. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı Yıldız Yazıcıoğlu’nun haberine göre, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Saner, Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) ile kurdukları koalisyon hükümetini artık sürdüremeyeceklerini kaydetti. Saner, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’a istifasını sunduktan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “koalisyon hükümetini oluşturan partiler içerisinde hükümete destek verilmesi noktasında sıkıntılar olmasını” istifaya gerekçe olarak gösterdi. Saner, “Hükümetin daha fazla sürdürülebilir olmadığını gözlemlediğimden az önce istifamı sundum. En erken zamanda erken seçime gidilmesi gerekiyor. UBP, tüm milletvekilleriyle Mecliste yer alırken, gerek DP’nin kendi içerisindeki milletvekillerini sağlayamaması gerek YDP’nin kendi içinde yaşamış olduğu bir kurultay sonucu partideki bir milletvekilinin de istifa etmesiyle, bugün itibarıyla Mecliste çoğunluğumuz da bulunmadığından, yani 26 sayımız olmadığından görevi Sayın Cumhurbaşkanı’na iade etmiş bulunmaktayım” ifadelerini kullandı.

Corona virüsü salgını koşullarında azınlık hükümeti kurarak KKTC’nin sağlık hizmetlerinde aksaklık olmaması için de çaba gösterdiklerini anlatan Saner, bu aşamadan sonra UBP olarak erken seçime de hazır olduklarını söyledi.

Saner’in hükümetin istifasını sunması sonrasında, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı ve koalisyon hükümetindeki Başbakan Yardımcılığı ile Ekonomi ve Enerji Bakanlığı görevini yürüten Erhan Arıklı, “Şimdi sürecin Anayasaya uygun olarak işlemesini bekliyoruz. Mesela muhalefetin aylardan beri üzerinde durduğu geniş tabanlı bir seçim hükümeti kurma becerisini gösterip göstermeyeceğini hep birlikte göreceğiz. Bize göre 60 gün içerisinde geniş tabanlı bir hükümet kurulursa ne ala. Kurulamazsa Aralık sonu erken seçim yapılmalıdır” açıklaması yaptı.

Adada muhalefet ne diyor?

Muhalefet partisi Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Gürsel Özyiğit, UBP-DP-YDP azınlık hükümetinin eleştirerek, “Zaten görevde kaldıkları her gün toplumun, ülkenin geleceğinden çalmaktaydılar. Şimdi yeni bir süreç başlıyor. Toplum yaşanan tüm bu süreci baştan sona değerlendirmeli. Bu saatten sonra derhal seçime gidilmelidir” açıklaması yaptı.

Bir başka muhalefet partisi konumundaki Halkın Partisi Genel Başkanı (Eski Dışişleri Bakanı) Kudret Özersay da, “Memlekete zerre faydası dokunmayan bu mefta yamalı bohça hükümet şimdi defnediliyor. Halkın, memleketin gözü aydın. Bu memleket sahipsiz değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Hükümet ne zaman kurulmuştu?

KKTC’de UBP-DP-YDP koalisyon hükümet protokolü, 8 Aralık 2020 tarihinde UBP Genel Başkan Vekili Saner, DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ve YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı tarafından KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde imzalanmıştı. Bakanlar Kurulu’nun ise 9 Aralık 2020 Cumhurbaşkanı Tatar tarafından onaylanmasıyla hükümet resmen göreve başlamıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 14 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.