enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:12 Okullarda ara tatil dün başladı…
00:10 Türkiye’de 1 Nisan 2026’dan itibaren 5G teknolojisiyle, köklü değişikliklerin yaratması bekleniyor…
00:10 TBMM Başkanlığına, aralarında Özgür Özel’in de bulunduğu 12 milletvekili hakkında 18 dokunulmazlık dosyası sunuldu.
00:08 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, “Türkiye-Somali İlişkileri: Çok Boyutlu Bir Ortaklık Modeli” başlıklı rapor yayımladı…
00:05 Hollanda Parlamentosu’nun, Türkiye seçimleri için oy kullanan Türklere yasak getirme önerisine tepki…
00:05 Türkiye’de “sığınak” yönetmeliği güncellendi: Tüm yeni binalarda zorunlu olacak
00:04 TÜİK Açıkladı: Sanayii Sektöründe, en çok tüketilen enerji kaynağı elektrik
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “İklim değişikliğiyle mücadelede, güney ve kuzey arasında bir köprü rolü üstlenmeye hazırız”
00:03 AK Parti’nin iktidara gelişlerinin 23. yıl dönümü dolayısıyla “#SizBunuOkurken” isimli kampanya
00:01 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) dar gelirli vatandaşlar için 81 ilde 500 bin sosyal konut inşa edilecek…
00:01 Benzin ve dizel otomobil satışlarında düşüş sürüyor…
01:37 Kar lastiği olmayan araçlar, 15 Kasım’dan itibaren yola devam edemeyecek
01:05 Hız sınırı, 14 bin 590 kilometrelik devlet ve il yolunda çalışmalar tamam…
00:30 Ara tatil için son ders zili bugün çalacak
00:29 İletişim Başkanı Duran’dan CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
00:27 TOKİ’den dolandırıcılık uyarısı: Sahte sitelere itibar etmeyin
00:23 Kış mevsimi sert ve yağışlı geçecek…
00:15 Dünyanın ve Türkiye’nin en prestijli film festivallerinde TRT rüzgarı esecek
00:14 İstanbul Ataşehir’deki kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlanan 1442 konut ve 121 iş yeri teslim edilecek…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kitap: Teröre Karşı Toplumsal Hareket | Diyarbakır Anneleri

Kitap: Teröre Karşı Toplumsal Hareket | Diyarbakır Anneleri
30.05.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Bu kitap, Diyarbakır annelerinin evlat nöbetlerini başlatma sürecini, nöbetlerin başka şehirlere yayılmasını, çocukların kaçırılma sürecinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) rolünü ve terör örgütünden kaçarak ailelerine dönen çocukların hikayelerini birincil tanıklıklara dayanarak ele almaktadır.

Diyarbakır anneleri PKK terör örgütü tarafından kaçırılan çocuklarını kurtarmak için HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eyleminde bulunan aileler olarak bilinmektedir.

Hacire anne azmiyle oğlunu terörün pençesinden kurtardı

Hacire Akar

Bu eylem dizisine Hacire Akar’ın 22 Ağustos 2019’da aynı yerde yaptığı protesto ve ailelere yönelik çağrısı ilham kaynağı olmuştur. Anneler, Hacire Akar’ın başlattığı oturma eylemini 3 Eylül 2019’da kitlesel bir eyleme dönüştürmüştür. Diyarbakır’da başlayan evlat nöbetlerine başka illerden katılan çok sayıda aile de mevcuttur. Bu eylemlerin neticesinde 2021 sonu itibarıyla otuz üç çocuk terör örgütünden kaçarak güvenlik güçlerine teslim olmuş ve evlat nöbetlerindeki ailelerine kavuşmuştur.

Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti 800'üncü güne ulaştı - HABERLER | Gündem Haberleri

Evlat nöbetlerine katılan aileler eylemi gönülden desteklemekle beraber çeşitli gerekçelerle nöbetlere katılamayan ailelerin hislerine de tercüman olduklarının bilincindedir. Eylemin bu denli etkili olması ve ses getirmesinin asıl nedeni de bölgede yayılan bu bilinçtir.

Teröre Karşı Toplumsal Hareket | Diyarbakır Anneleri kitabı, Hüseyin Alptekin, Abdullah Erboğa , Talha Köse ve Veysel Kurt tarafından hazırlandı.

AA muhabirleri için Atina'ya Altun'dan uyarı - Son Dakika Haber

Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun

Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, kitabın takdim yazısında, Diyarbakır annelerinin evlat nöbetlerinin, terör örgütü PKK’nın kaçırdığı çocukları ve yürüttüğü propaganda ile ağına düşürdüğü gençlerimizi terör batağından kurtarmak için bizzat ailelerin ortaya koyduğu, dünyada benzeri görülmemiş bir isyan olduğunu ifade etti.

“Evlat nöbetleri dalga dalga büyümüş, nöbetlere katılan aileler birer birer çocuklarını terör örgütünün kanlı ellerinden adeta söküp almaya başlamıştır” diyen Prof. Dr. Altun, bir oğlunu yıllar önce terör örgütüne kaybetmiş Hacire Akar’ın diğer oğlunun da aynı şekilde ortadan kaybolmasıyla 22 Ağustos 2019 günü HDP Diyarbakır binası önünde başlattığı oturma eylemi evlat nöbetlerinin kıvılcımı olduğuna dikkat çekti.

Diyarbakır Anneleri Türkiye'ye Ne Kattı?, Siyaset Cengiz Alğan | Kriter Dergi

Prof. Dr. Fahrettin Altun, “Nitekim Diyarbakır anneleri 3 Eylül 2019’dan beri yaz kış demeden her gün evlat nöbeti tutmakta, seslerini sınır ötesindeki terör kamplarında, kimi dokuz-on yaşlarında kaçırılmış, yıllardır haber alamadıkları çocuklarına duyurmaya çalışmaktadır” dedi.

Evlat nöbetinde sekiz yüz kırk günü geride bırakan ve sayısı iki yüz kırk dokuzu bulan ailelerin eylemlerinin Diyarbakır’dan Van’a, Muş’tan Şırnak ve Hakkari’ye, İzmir’den Berlin’e kadar yayıldığını belirten Prof. Dr. Altun, şunları söyledi:

Bir aile daha evlat nöbetinde çocuğuna kavuştu

“Evlat nöbetlerine katılan otuz üç aile, evlatlarının terör örgütünden kaçarak güvenlik güçlerimize teslim olması sonucu çocuklarına kavuşmuştur. Terör örgütünden kaçarak teslim olan her çocuk başka ailelerin de nöbetlere katılması için cesaret ve ümit vermektedir.

Ne var ki kırk yıldan uzun bir süredir vatanımızın bütünlüğü, milletimizin birliği, ülkemizin huzuruna kasteden PKK terörüne annelerin vurduğu bu darbeyi ısrarla görmek ve duymak istemeyenler vardır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak Diyarbakır annelerinin sesini dünyaya duyurmak adına ortaya konulan tüm çabaları desteklemekte, annelerin yeşerttiği umudun diri kalması için tüm iletişim imkanlarımızı seferber etmekteyiz”.

Prof. Dr. Fahrettin Altun, Teröre Karşı Toplumsal Hareket: Diyarbakır Anneleri isimli bu kitabın Diyarbakır annelerinin sesinin duyulması ve terör örgütünün parçaladığı hayatların Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaşılması amacıyla Başkanlığın destekleriyle kaleme alındığını açıkladı.

“Kitap, HDP’nin PKK tarafından Kandil yolunda nasıl bir ara istasyon olarak kullanıldığını, bu yolla halkımıza hizmet için seferber olması gereken siyaset kanallarının HDP tarafından nasıl suistimal edildiğini Diyarbakır, Van, Şırnak, Hakkari ve Muş’ta gerçekleştirilen saha çalışmasıyla, anneler ve terör örgütünden kaçarak teslim olan çocuklarının tanıklıklarıyla ortaya koymaktadır” diyen Prof. Dr. Altun, şunları aktardı:

“Terör örgütünün bölgedeki Kürt vatandaşlarımız üzerinde kurmaya çalıştığı korku imparatorluğunu yerle yeksan eden Diyarbakır annelerinin bu çabası her türlü takdir ve desteği hak etmektedir. Umut edilir ki bu kitap dünyada eşi görülmemiş bir sabır ve cesaretle, çocuklarını en son gördükleri yerde, HDP binası önünde arayan bu ailelerin sesinin duyurulmasına katkı sağlayacaktır. Diyarbakır annelerinin sesini dünyaya duyuracak her türlü ciddi çalışma, halkımızın meşru taleplerini suistimal ederek yasa dışı
odakların temsilciliğine soyunan HDP türü partilerin üzerindeki PKK vesayetinin son bulmasına hizmet edecek, vatanın dört bir yanındaki her vatandaşımız için tam bir güvenlik ve huzur ortamının tesis edilmesinde pay sahibi olacaktır”.

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.