enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kirpi II’ye robotik kol desteği

Kirpi II’ye robotik kol desteği
24.09.2020
A+
A-

Türk tarihini anlatan 3 dev yapım: Kuruluş, Uyanış, Barbaros...

TÜHA HABER / Sınır ötesi operasyonlarda kritik roller üstlenen zırhlı birlikler yeni yapılan çalışmalarla daha da güçlendirilecek. Bu kapsamda Kirpi II’ye entegre edilen ‘robotik kol’ gelecek dönemde özellikle EYP ve mayına karşı önemli kazanımlar sağlayabilir.

Sertaç Aksan
TRT Haber : Sertaç Aksan

Yerli ve milli imkanlarla üzerindeki zırhlardan çok sayıda koruyucu sisteme kadar farklı unsurları için çalışmaların sürdüğü Türk zırhlıları gelecek dönemde ‘robotik kol’ kabiliyetine de sahip olabilir.

Savunma Sanayii Araştırmacısı Fatih Mehmet Küçük, geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yer alan ve bir tanka robotik kolun entegre edildiğini gösteren fotoğraf ve söz konusu sistemi değerlendirdi.

Çok farklı sistemler geliştiriliyor

Görüntülerde BMC’nin ürettiği Mayına Dayanıklı – Pusuya Karşı Korumalı Kirpi II aracının görüldüğünü belirten Küçük, daha önce Kirpi I ve Ejder Yalçın araçlarına da görselde yer alan robotik kola benzer bir sistem entegre edildiğini ancak söz konusu araçların TSK tarafından sipariş edilmediğini hatırlattı.

Türkiye'nin zırhlıları çok sayıda ülkeden talep görüyor. Foto: AA

[Türkiye’nin zırhlıları çok sayıda ülkeden talep görüyor. Foto: AA]

Kamuoyunun Kirpi II’yi ise ilk kez robotik kol ile gördüğünün altını çizen Küçük, şöyle devam etti:

“Aslında görselde yer alan Kirpi üzerindeki sistem sadece robotik koldan oluşmuyor. Öncelikle görselden yapılabilecek teşhis ile aracın üzerinde ASELSAN ETİ (El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İnceleme Sistemi) bulunduğu değerlendirilebilir.

Bu sistem sadece müdahale değil aynı zamanda bir tespit sistemi. ASELSAN ETİ’de EYP Tespit, EYP İnceleme, EYP Etkisizleştirme ve uzaktan kontrol imkânı sağlayan Güvenlik Yönetim Araçları bulunuyor.

ETİ’nin içerisinde robotik kolun yanı sıra YANKI (Akustik Atış Yönü Tespit Sistemi) ve GERGEDAN (Aktif Köreltme/Karıştırma Sistemi) bulunuyor. Bu sistem uzaktan kumandalı EYP’lerin etkisiz hale getirilmesi sırasında patlatılmasını önlemek için kullanılıyor. Ayrıca Şahingözü termal kamera, güvenlik yönetim yazılımı ve Sismik Algılayıcı (menfez ve kritik noktalara yerleştirilerek ETİ aracına veri aktarır) bulunuyor.”

Savunma Sanayii Araştırmacısı Fatih Mehmet Küçük.

[Savunma Sanayii Araştırmacısı Fatih Mehmet Küçük.]

EYP imhasında kritik roller üstlenecek

Savunma Sanayii Araştırmacısı Fatih Mehmet Küçük, ASELSAN tarafından geliştirilen ETİ’nin (El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İnceleme Sistemi) bir bütün olarak EYP imhasında çok kritik roller üstlenebileceğine işaret etti.

ETİ’nin yol kenarlarına ve menfezlere yerleştirilen EYP’leri, kumanda kablolarını belli bir mesafeden tespit ederek müdahale edebildiğine dikkat çeken Küçük, şunları söyledi:

“Söz konusu sistem EYP’lerin güvenli mesafeden etkisiz hale getirilmesi için önemli bir ürün. Güvenlik güçlerimizin üstün çabası ve sınır ötesinde kurulan güvenlik hatlarımız ile ülkemizin içerisindeki EYP saldırılarında azalma olsa da özellikle Irak ve Suriye’de görev yapan personelimiz hala önemli ölçüde EYP ve mayın tehlikesi ile karşı karşıya görev yapıyor.

Ayrıca askerlerimiz Libya’da da mayın ve patlayıcı imhasında görev alıyor. Bu görevlerde insansız kara araçlarını da kullanan askerlerimiz için konvoy, intikal gibi durumlarda EYP ve mayın tehlikesine karşı Kirpi II ve ETİ ikilisi daha çok önem arz ediyor.”

Çok fazla örneği yok

Fatih Mehmet Küçük, bu tip araçların çok fazla örneği bulunmadığını belirterek, özel bir araç olması nedeniyle pazar paylarının küçük olduğunu söyledi.

ABD’li firmaların ürettiği Buffalo ve RG-33 araçlarının bu şekilde ‘patlayıcı temizleme’ versiyonları bulunduğu bilgisini paylaşan Küçük, “ABD tarafından Afganistan başta olmak üzere çeşitli coğrafyalarda kullanılan araçlar çeşitli ülkelere de ihraç edildi. Ancak bu araçların halihazırda üretimi devam etmiyor. Bizim sistemlerde ise Kirpi II altyapısının kullanılması ihracat için avantaj oluşturuyor. Kirpi II bilindiği üzere Suriye, Irak ve ülke içerisindeki operasyonlarda halefi Kirpi ile son derece başarılı bir operasyonel geçmişe sahip” şeklinde konuştu.

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Eylül 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.