enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:56 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:32 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:15 CHP kurultayı davası ertelendi
07:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
07:26 Uluslararası Sistemde Azerbaycan’ın Jeopolitiği ve Dış Politikasının Temel Öncelikleri
07:21 Bakan Yerlikaya: 50 binin üzerinde vatandaşımız güvenli bölgelere alındı
07:19 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan dergiye adli soruşturma başlatıldı
07:15 Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak”
07:05 Muhalefet açığının ürettiği maliyet
07:03 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK)’nin İstanbul’da “yaz buluşması”
07:00 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
06:21 İMMİB-SPD’nin AWARE Projesi Çevrimiçi I. Sektörel Çalıştayı yapılacak.
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
22:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
09:46 Kabine bugün toplanacak
09:41 Gazze kitabı: İsrail’in algı operasyonuna cevap
08:32 CLIMPS Projesi Uygulama Ekibi’nden KOTO’ya çalışma ziyareti
08:02 Dronlar ve Füzelerle Değişen Muharebe Dinamikleri
07:49 Dışişleri Bakanı Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamaları iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkacak!
07:01 Medeniyetler Çatışması, Batı Karşıtlığı ve İslamcılığın Yeniden İnşası
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kene vakalarında yanlış uygulamalar ölümcül sonuçlar doğurabiliyor…

Kene vakalarında yanlış uygulamalar ölümcül sonuçlar doğurabiliyor…
08.05.2025
A+
A-

* Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kene vakalarında yanlış uygulamaların ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, vücuda yapışan kenenin uzman bir kişi tarafından çıkarılması ger

* Detayı haberimizde!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

SİVAS, 08 MAYIS 2025 – Prof. Dr. İlhan Çetin, Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kene popülasyonun da hızla yükselişe geçtiğini ve özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat gibi illerde yoğunlaşan kene vakalarının, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riskini de beraberinde getirdiğini, Nisan ve Mayıs aylarıyla birlikte kene vakalarında artış başlamasıyla birlikte ciddi ve ölümcül hastalıklara da yol açabildiğini söyledi.

aw448277-06.jpg

Prof. Dr. İlhan Çetin

Prof. Dr. İlhan Çetin, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber büyük ve küçükbaş hayvan hareketliliğinin başlamasıyla birlikte, kene vakalarının da görülmeye başlandığını hatırlattı.

KURBAN BAYRAMI YAKLAŞTI KURBANLIK SEVKİYATI BAŞLADI! - Ordu Haberleri

Özellikle Orta Anadolu bölgesinden ve Doğu Anadolu bölgesinden, Batı illerimize doğru kurbanlık hayvanların hareketliliğinin söz konusu olduğuna vurgu yapan  Prof. Dr. Çetin, bu süreçte, hayvanların üzerindeki kenelerin hayvanlarla beraber başka illere taşınabildiğini ve bu noktada il tarım müdürlüklerine önemli görevler düştüğünün altını çizdi.

Prof. Dr. İlhan Çetin, hayvanların, üzerinde kene olmadan veyahut keneleri giderilmiş ve ilaçlanmış olarak sevkiyatlarının yapılırsa kenenin Doğu ve Orta Anadolu illerinden batı illerine doğru hareketliliğinin azalacağını kaydetti.

aw448277-02.jpg

“Vakalar görülmeye başladı”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin,  bu aylarda kene popülasyonunda ciddi bir artış görüldüğünü hatırlatarak, kene popülasyonunun özellikle Sivas, Yozgat, Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane ve Giresun gibi illerde yoğunlukta olmak üzere, ülkemizin hemen hemen tamamında ortaya çıktığını ifade etti.

Prof. Dr. İlhan Çetin, özellikle havaların ısınmasıyla birlikte Nisan-Mayıs aylarında kenelerin yumurtadan çıkıp tabiattaki yerini almasıyla, bol miktarda kenenin ortaya çıktığını ve kene popülasyonunda ciddi bir artış görüldüğüne dikkat çekti.

“İnsanların, havaların ısınması ile tabiata çıkmasından dolayı kene ısırma vakalarını görmeye başlıyoruz” diyen Prof. Dr.  Çetin, hem Sivas’ta hem de çevre illerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı vakalarının görülmeye başladığını, bu dönemde alınacak bir takım önlemler ve tedbirlerin kene sayısını azaltmak açısından önem arz ettiğini açıkladı.

Prof. Dr. İlhan Çetin, “Keneyle yapılan mücadele, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla da mücadelenin yolunu aşmak demektir. Risk grupları içerisinde de yer alan hayvancılıkla uğraşan kişilerin hayvanların üzerlerinde kene görmeye başladıkları andan itibaren keneyle mücadeleye başlamaları gerekmektedir. Bu konuda çok sayıda etkili ilaç bulunuyor” dedi.

aw448277-05.jpg

“Tahliller ile tespit edebiliyoruz”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin,  hayvancılıkla uğraşan insanların hayvanların üzerindeki kenelerin elle çıkarılmaması gerektiğini belirterek, her yıl bu aylarda bilim insanları ve sağlık çalışanları olarak vatandaşları kene konusunda uyardıklarını söyledi.

Prof. Dr. İlhan Çetin, kenenin yoğun olduğu illerde aktivite yaparken dikkat etmekte fayda olduğunu ve özellikle piknik gibi bir etkinlik yapılacaksak, piknikte kullanılan örtülerin beyaz veya açık renkli olmasına özen gösterilmesi gerektiğini hatırlattı.

“Hayvancılıkla uğraşan insanların hayvanlarıyla uğraşırken hayvanların üzerindeki kenelerin elle çıkarılması, el ile kene kırma işleminin yapılmaması çok önemli” olduğunu ifade eden Prof. Dr.  Çetin,  şunları söyledi:

“Bu tür işlemleri yapan kişilerin kenelerden ve hayvanlardan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını aldıklarını, ciddi manada hastalandıkları hatta hayatlarını kaybettiklerinde görülmektedir. Eğer herhangi bir şekilde vücudumuzun herhangi bir bölgesine kene yapışmış ve ısırmış ise kendimiz değil, bu konuda yetkin bir sağlık personelin tarafından çıkarılması gerekmektedir. Kene yapışmış ve çıkarılmış olsa dahi, 3-5 gün sonra kan tahlilleri yaparak ısırma olayından dolayı vücuda herhangi bir etkisinin olup olmadığını kan tahlilleri ile tespit edebiliyoruz”.

aw448277-04.jpg

“Ciddi sıkıntılara sokabilir”
Prof. Dr. İlhan Çetin, tabiatta açık renkli kıyafetler giyilmesini de önererek , tabiatta etkinlik yaparken açık renkli giysiler giyilmesini önerdiklerini ve böylelikle üzerimize herhangi bir şekilde kene gelmiş ise rahat bir şekilde görüebileceğimizi  ve insanlar üzerine yapışmış, ısırmış olan keneleri kendileri çıkartmaya çalıştıklarını, üzerine sigara basmak ve kolonya dökmek gibi keneyi rahatsız ederek çıkartma yöntemleri uyguladıklarını hatırlattı.

Bu tür yöntemlerin uygulandığında keneler kusmak suretiyle vücutlarındaki virüsü daha yoğun bir şekilde insan vücuduna verdiğini söyleyen Prof. Dr. İlhan Çetin,  “Bu insanların hasta olma ihtimalleri yükselmekle birlikte ölme oranlarının da çok daha yüksek olduğunu bilmekteyiz. Mutlaka bir sağlık personeli tarafından kene tedavisinin yapılmasında fayda vardır. Yanlış uygulamalar insanları ciddi sıkıntılara sokabilir ve hayatlarını kaybetmelerine sebebiyet verebilir” şeklinde kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.