enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:10 İran’daki Türk vatandaşlarına güvenlik uyarısı
14:58 ABD ve İsrail İran’a saldırı başlattı: Körfez’de tansiyon yükseliyor
14:18 Bolu Belediyesi’ne operasyon: Tanju Özcan ve 12 kişi gözaltına alındı
13:44 ABD – İsrail’in kardeş İran’a saldırısı öncesi çıkan haberler…
12:19 İran, İsrail’e misilleme saldırısı başlattı
11:00 ABD ve İsrail, İran’a saldırı başlattı
00:07 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:06 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:06 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:06 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:05 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:04 Avrupa Haberleri / Rus petrolü tartışması büyüyor: Zelenskiy, Fico’yu Ukrayna’ya çağırdı
00:04 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) Geleneksel İftar Programı’nda konuştu
00:03 MSÜ Hava Harp Okulu’nda uyuşturucu soruşturması: 3 sözleşmeli er tutuklandı
00:02 Kruvaziyer fırtınası Türkiye’de esecek: Turizmde gizli patlama
00:02 Türk siyasi tarihinin “postmodern darbe” sürecinin failleri yargılama sonucu cezasız kalmadı…
00:01 AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkanlığınca,”28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
11:37 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:24 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kazakistan’da göstericilere uyarı yapılmadan ateş açma emri verildi

Kazakistan’da göstericilere uyarı yapılmadan ateş açma emri verildi
08.01.2022
A+
A-

 

NUR SULTAN – TÜHA HABER / Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ulusa seslendi. Tokayev “Kolluk kuvvetlerine ve orduya, teröristlere karşı uyarı yapmadan öldürmek için ateş açma emri verdim” dedi.

TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika Haberleri(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber’den aktardığı AA’nın haberine göre, Yakıt fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan ancak şiddet olaylarına dönüşen hükümet karşıtı protestoların yaşandığı Kazakistan’da Devlet Başkanı Kasım Comert Tokayev halka sesleniş konuşması yaptı.

Ülkesindeki şiddet olayları sırasında “teröristlerin hala silah kullandığını ve mülke zarar verdiklerini” kaydeden Tokayev, “teröristlerin bulunması ve gözaltına alınmaları için özel bir birim kurduğunu dile getirdi.

Kazakistan İçişleri Bakanlığı da, Almatı’da 3 bin kişinin gözaltına alındığını, devlet kurumlarına ait tüm binaların kontrol altına alındığını açıkladı.

18 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 748 güvenlik görevlisi yaralı

Bakanlık olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısını da açıkladı. Buna göre, 18 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 748 güvenlik görevlisi yaralandı. 26 silahlı göstericinin öldürüldüğü, 18’inin de yaralandığı duyuruldu.

Olaylara dair Kazakistan Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaptı. Silahlı saldırıların “yurt dışında eğitilmiş teröristlerce” düzenlendiğine vurgu yapıldı.

Kazakistana askerler ulaşmaya başladı

Bağımsız Devletler Topluluğu bünyesindeki “Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü”ne bağlı askerler de Kazakistan’a gelmeye başladı.

Barış Gücü, Rusya, Belarus, Ermenistan, Tacikistan ve Kırgızistan askeri birliklerinden oluşuyor.

Türk Devletleri Teşkilatı da, Kazakistan’a destek vermeye hazır olduğunu duyurdu.

Dünya gelişmeleri yakından takip ediyor

Avrupa Birliği, diyalog çağrısı yaparken, ABD anayasal kurumlara desteğini vurguladı.

Rusya ise olayları, örgütlü dış müdahale olarak değerlendirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, yaşananları Kazakistan’ın içişleri olarak niteledi.

Kazakistan’da ne oluyor?

Kazakistan’ın batısında LPG’ye yapılan zamlar ve sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle 2 Ocak’ta başlayan protestolar, ülkenin diğer kesimlerine yayıldı.

Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Polis araçları ile askeri araçları ateşe veren, devlet binalarına giren protestoculara güvenlik güçleri müdahale etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti. Protestoların yayılması sonucu olağanüstü hal ilan edildi.

Tokayev, ülkedeki mevcut durum nedeniyle üyesi oldukları Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) ülke liderlerinden yardım istedi. KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyinin aldığı karar doğrultusunda Kazakistan’a asker gönderildi.

KGAÖ, 2002’de Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ermenistan tarafından hükümetler arası askeri ittifak olarak kurulmuştu.

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ocak 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.