enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:14 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
08:04 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
07:58 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
07:46 Hatay Sörf Merkezi LC Waikiki sponsorluğunda yılın son sörf şenliğini gerçekleştirdi
07:19 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
07:19 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
07:06 İletişim Başkanı Duran, İstanbul’da1 Ocak’ta sabah namazının ardından yapılacak Filistin’e destek yürüyüşü için çağrıda bulundu
06:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli inşaatında incelemelerde bulundu…
06:37 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
00:19 TRT TANITIM
16:40 ABD Başkanı Trump: Venezuela’da gemilerin yanaştığı büyük bir tesis vuruldu
16:33 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Kiev yönetimi ve Batılı destekçileri bu toprak düzenini tanımak zorunda
16:24 Yemen hükümeti de ülkede Olağan Üstü Hal ilan edildiğini duyurdu.
16:16 Kremlin Sözcüsü Peskov: Putin’in konutuna saldırı girişimi terör eylemidir
13:49 HÜRJET, Avrupa ve NATO üyesi bir ülkenin envanterine giriyor.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kazakistan’da göstericilere uyarı yapılmadan ateş açma emri verildi

Kazakistan’da göstericilere uyarı yapılmadan ateş açma emri verildi
08.01.2022
A+
A-

 

NUR SULTAN – TÜHA HABER / Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ulusa seslendi. Tokayev “Kolluk kuvvetlerine ve orduya, teröristlere karşı uyarı yapmadan öldürmek için ateş açma emri verdim” dedi.

TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika Haberleri(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber’den aktardığı AA’nın haberine göre, Yakıt fiyatlarına yapılan zam nedeniyle başlayan ancak şiddet olaylarına dönüşen hükümet karşıtı protestoların yaşandığı Kazakistan’da Devlet Başkanı Kasım Comert Tokayev halka sesleniş konuşması yaptı.

Ülkesindeki şiddet olayları sırasında “teröristlerin hala silah kullandığını ve mülke zarar verdiklerini” kaydeden Tokayev, “teröristlerin bulunması ve gözaltına alınmaları için özel bir birim kurduğunu dile getirdi.

Kazakistan İçişleri Bakanlığı da, Almatı’da 3 bin kişinin gözaltına alındığını, devlet kurumlarına ait tüm binaların kontrol altına alındığını açıkladı.

18 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 748 güvenlik görevlisi yaralı

Bakanlık olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısını da açıkladı. Buna göre, 18 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 748 güvenlik görevlisi yaralandı. 26 silahlı göstericinin öldürüldüğü, 18’inin de yaralandığı duyuruldu.

Olaylara dair Kazakistan Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaptı. Silahlı saldırıların “yurt dışında eğitilmiş teröristlerce” düzenlendiğine vurgu yapıldı.

Kazakistana askerler ulaşmaya başladı

Bağımsız Devletler Topluluğu bünyesindeki “Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü”ne bağlı askerler de Kazakistan’a gelmeye başladı.

Barış Gücü, Rusya, Belarus, Ermenistan, Tacikistan ve Kırgızistan askeri birliklerinden oluşuyor.

Türk Devletleri Teşkilatı da, Kazakistan’a destek vermeye hazır olduğunu duyurdu.

Dünya gelişmeleri yakından takip ediyor

Avrupa Birliği, diyalog çağrısı yaparken, ABD anayasal kurumlara desteğini vurguladı.

Rusya ise olayları, örgütlü dış müdahale olarak değerlendirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, yaşananları Kazakistan’ın içişleri olarak niteledi.

Kazakistan’da ne oluyor?

Kazakistan’ın batısında LPG’ye yapılan zamlar ve sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle 2 Ocak’ta başlayan protestolar, ülkenin diğer kesimlerine yayıldı.

Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Polis araçları ile askeri araçları ateşe veren, devlet binalarına giren protestoculara güvenlik güçleri müdahale etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti. Protestoların yayılması sonucu olağanüstü hal ilan edildi.

Tokayev, ülkedeki mevcut durum nedeniyle üyesi oldukları Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) ülke liderlerinden yardım istedi. KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyinin aldığı karar doğrultusunda Kazakistan’a asker gönderildi.

KGAÖ, 2002’de Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ermenistan tarafından hükümetler arası askeri ittifak olarak kurulmuştu.

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ocak 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.