enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:12 Bu Ne Yaman Çelişki
23:03 Musk’ın ‘Amerika Partisi’ Başarılı Olur mu?
22:08 Kitap: Müslümanlığın Temel Dinamiği
13:46 Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Ankara’da bulunan 4 taşınmazın özelleştirilmesine karar verildi.
13:29 Bakan Uraloğlu, “Esenboğa Metrosu’nun yeni projesi 2 ay içinde tamamlanacak”
07:55 Katil soysuz İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde beklenen ateşkes öncesi özellikle bölgenin kuzeyine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı
07:28 Baklava kutusundaki rüşvet görüntülerine Özgür Özel, i. Özel, “Görüntüleri gördüm başımdan aşağı kaynar sular döküldü”
07:18 Araştırma: Su içmeyen çocuğun başarısı düşüyor, büyümesi yavaşlıyor
07:13 CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle yeni bir fezleke daha TBMM’de
00:51 Oosterwolde’ye yeni sözleşme
00:07 Muş’ta balıkların üreme dönemi olan 15 Mayıs 15 Ağustos tarihleri arasında uygulanan av yasağına sıkı denetim
23:50 Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin yaralandığı otel yangını davası sürüyor
23:33 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile bugünPakistan’a resmi ziyarette bulunacak.
23:25 Türkiye, metan gazına maruz kalarak şehit olan askerlerimizi son yolculuklarına uğurladı.
23:07 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün (WIPO) Bakanlar Toplantısı’na katıldı
22:53 İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Türkiye, özgür biçimde kendi geleceğini kendi tayin eden bir Suriye’den yanadır”
22:35 Zeydan Karalar tutuklandı
22:23 Manavgat Belediye Başkanı Kara görevden uzaklaştırıldı
22:12 Bakan Yumaklı’dan orman yangınlarına karşı uyarı
21:50 Güçlü Türkiye İçin Stratejik Öneriler!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Anayasa Mahkemesi kararı ABD’de silah taşıma haklarını genişletti

Anayasa Mahkemesi kararı ABD’de silah taşıma haklarını genişletti
24.06.2022
A+
A-

WASHİNGTON – TÜHA HABER / ABD Anayasa Mahkemesi, silah taşıma haklarını kısıtlayan bir New York yasasını iptal etti. Yasa, ruhsat almak isteyenlerin gizli silah taşımak için “haklı bir nedeni” olduğunu kanıtlamasını ve “özel veya benzersiz” bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu ispatlamasını gerektiriyordu.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘BBC Türkçe’ kaynaklı haberine göre,Yüksek Mahkeme kararında, bu şartın anayasal silah taşıma hakkını ihlal ettiği belirtildi.

Bu karar aynı zamanda diğer eyaletlerdeki benzer kısıtlamaları da tehlikeye atıyor ve silah haklarını genişletiyor.

Muhafazakar çoğunluğa sahip mahkemede Yargıç Clarence Thomas, Amerikalıların kişisel savunma için halk arasında “yaygın olarak kullanılan” ateşli silah taşıma hakkına sahip olduğunu belirtti. Silah taşımanın “ikinci sınıf” bir anayasal hak olmadığı yinelendi.

Advertisement

Mahkeme 3’e karşı 6 oyla New York yasasını iptal kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı, geçen ay Teksas’taki bir ilkokulda ve New York’ta bir marketteki silahlı saldırılarla tekrar başlayan silah taşıma hakkı tartışmalarının üzerine geldi.

Saldırıların ardından ABD Senatosu ateşli silahlara erişimi zorlaştıran yeni mevzuata yönelik adımlar atmıştı.

Dünkü ABD üst mahkemesinin kararı yalnızca New York eyaletinin yasasını çiğnemekle kalmıyor, aynı zamanda California, Massachusetts, New Jersey ve Maryland gibi eyaletlerdeki benzer düzenlemeleri de tehlikeye atıyor.

Bu mahkeme içtihatları arttıkça gelecekteki Yüksek Mahkeme yargıçlarının aksi halde karar alması giderek zorlaşacak.

Günde birden fazla kişi bu sebepten ölüyor

Karşıt görüş bildiren Yargıç Breyer, bu yıl ABD’de silahlı şiddetin önemli sayıda can aldığını kaydetti: “Yalnızca bu yılın başlangıcından beri halihazırda 277 ölüm rapor edildi, bu günde ortalama birden fazla” dedi.

Karar, Demokratik Vali Kathy Hochul da dahil olmak üzere New York yetkilileri tarafından kınandı.

Hochul şunları söyledi: “Silah şiddetiyle ilgili ulusal bir hesaplaşma anında, Yüksek Mahkeme’nin gizli silah taşımayı sınırlayan bir New York yasasını pervasızca iptal etmesi çok çirkin”.

Kararın ardından, New York Belediye Başkanı Eric Adams, ateşli silah satın almak için başvuru sürecini sıkılaştırmak gibi silahlara erişimi kısıtlamanın diğer yollarının gözden geçirileceğini söyledi.

ABD’deki silah lobisinin önde gelen temsilcisi Ulusal Tüfek Derneği (NRA) ise kararı kutladı.

Ülkede sivillere ait 390 milyondan fazla silah bulunuoyr. Yalnızca 2020’de, cinayetler ve intiharlar dahil olmak üzere ateşli silah patlamasından dolayı 45 binden fazla Amerikalı hayatını kaybetti.

HABER : Bernd Debusmann Jr / Anthony Zurcher

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.