enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
07:34 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
07:32 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
07:18 Şirketlerden N’aber!
07:06 Dünya Dönüyor!
06:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
18:40 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
18:00 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
10:57 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
10:03 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
09:32 Türkiye’nin önde gelen tarım makinesi üreticilerinden Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş, üretimi durduruyor
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
07:57 Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, son anket sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.
07:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Orman yangınlarıyla ilgili 68 şüphelinin gözaltına alındı, bunlardan 39’unun tutuklandı”
07:29 Zafer Partili Aslan’dan Meclis’e çağrı: ‘Yangınsız Türkiye Komisyonu kurulmalı’
07:15 MHP Genel Başkanı Bahçeli, NeXT Sosyal’e katıldı
07:12 İşNet’e Üç Yıl Üst Üste En Mutlu İşyeri Ödülü
07:11 Cumhurbaşkanlığı, özellikle hastane ve emniyet gibi kurumlarda kesintisiz hizmet verecek kreş ve çocuk bakımevlerinin yaygınlaştırılması için genelge yayımladı.
07:04 Kira artış ve Emlak hizmet ve Komisyon Bedellerinde Adaletli Düzenleme Talebi için Derinceli vatandaştan TBMM Başkanlığına Mektup!
07:02 Anadolubank Özel Bankacılık Hizmet Ağını Genişletiyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Katar’a kızgın olanlar!

Katar’a kızgın olanlar!
05.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Katar Yatırım Fonu’nun (KYF) Borsa İstanbul’dan yüzde 10 pay satın alma kararı üzerine, bazı cenahlardan daha önce de yaptıkları gibi yine “Ülke Katar’a satılıyor” yaygarasının kopartıldığını açıkladı.

Habertürk'e RTÜK tarafından verilen cezaya tepki yağıyor - HaberMotto

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Bu durum öylesine çığırından çıkarıldı ki, benim de bulunduğum bir TV tartışma programında CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır; Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin ordusu Katar’a satılmıştır diyebildi” dedi.

Program esnasındaki tepkilerimize rağmen Sakarya’daki tank- palet fabrikasının satılması ordunun satılmasıdır diyerek ısrarını sürdürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Program moderatörünün, geri alması yönünde teklifine karşılık, dolu dolu kusura bakılmasın, çok yanlış tabir oldu, maksadımı aştı ve Türk ordusundan özür dilerim” demesi beklendi ama demediğini sadece moderatörün ısrarına uyarak, “geri alırım” dese de o çirkin, yakışıksız sözün sarf edilmiş olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: İdlip Mutabakatı Sürüyor

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Bu zatlarda Katar’ın adı duyuldukça bu denli nefret, hakaret üslubuna yol açan nedir? Nedir Katar’a olan bu kin? Bu noktada iki hususun aydınlanması lazım” olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

“Birincisi; Borsa İstanbul’da hisse satışının durumu. Her şeyden önce bilinmelidir ki, Katar Yatırım Fonu’nun (KYF) aldığı %10 hisseyi, daha önce aynı oranda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası almıştı.

Bu banka, Mart 2018 de hissesini satmak istediğini beyan ediyor ve Borsa İstanbul’da payı %80.60 olan Türkiye Varlık Fonu (TVF) bu hisseyi alarak, payını %90.60 a çıkarıyor. Şimdi bu payın %10’nu KYF’a satılıyor. Avrupa sermayesi aynı oranda pay satın alırken, sesi çıkmayan bu çevrelerin Katar olunca çırpınmaları çok da şaşırtıcı değildir. Bu arada, KYF’nin İngiltere’nin Londra borsasında %10.3 payı olduğunu da hatırlatalım.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tank Palet Fabrikası yalanları!

İkincisi; Sakarya Arifiye’de bulunan Tank-Palet Fabrikası’nın durumu. Bu fabrika 1972 yılında kurulmuş hiçbir zaman tank üretmemiştir. Sadece dışarıdan alınan tankların modernizasyonu ve tamir işlevini üstlenmiştir.

2007 yılında yerli tank üretim kararı verilir. Savunma Sanayi Müsteşarlığı bu konuda çalışma başlatır. Adına Altay denilen yerli tankın prototipinin üretimi işi Koç Grubu’nun Otokar şirketine verilir. Bu şirket yabancı işbirlikleri arayışına girer ve ancak 10 yıl sonra prototip testi aşamasına gelir. Bunun için de Otokar şirketine 1 milyar dolar ödeme yapılır. Ancak bir türlü motor üretimine girilemez. Bu konuda verdikleri sözleri tutmayan Alman ve Avusturya şirketlerinin çekilmesiyle iş başa düşer ve yerli üretim kararlılığı gösterilir. Otokar bu konuda 6 milyar Euro teklifinde bulunur ama çok yüksek kabul edilerek ihale açılır”.

İhaleye Otokar ile birlikte BMC ve FNSS firmaların katıldığının altını çizen Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, İhalenin 3.6 milyar Euro ile BMC’de kaldığını ve bu rakamın, ihale öncesi Otokar firmasının teklif ettiği 6 milyar Euro rakamının 2.4 milyar Euro’nun altında olduğunu açıkladı.

TAKTİK TEKERLEKLİLERLE DÜNYADA İLK 100'E: BMC - Savunma Sanayi

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Ardından fabrika kuruluş süreci başlar. Yeni bir fabrika kuruluşuna harcanacak zaman ve paradan tasarruf edilerek, mevcut olan Tank-Palet fabrikasının mülkiyeti ve idaresi devlette olmak üzere sadece işletme hakkı 25 yıllığına BMC şirketine devredilir. Ayrıca BMC firmasının %51 i Türk ortakların, gerisi Katarlılarındır. Bu şirketin yönetim ağırlığı Katarlılarda değil, Türklerdedir” değerlendirmesinde bulundu.

Tank üretim projesi için finansman desteğinin Katar tarafından sağlanacağını söyleyen Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, bu finansmanın iddia edildiği gibi 50 milyon dolar olmadığını, bu bedelin sadece üretime başlanması için ön hazırlık aşamasında gereken olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Oysa proje için 4 milyar dolar civarında finansman gerekmektedir. Nitekim bu tank projesinin prototipini bile Otokar’ın 1 milyar dolara, 10 yılda ancak tamamlayabildiğini hatırda tutmak gerekir.

Bu gerçeklerin ışığında esas olan, iradesi sizde olan, sizin belirlediğiniz milli teknolojik üretim stratejisine yapılan katkılardır. Türkiye için; “soldukça sulanmalıdır, yükseldikçe budanmalıdır” diyenler şimdi yükselişini budamanın çabasındalar” dedi.

Batı’nın şirketlerin, ülkelerinin güç mücadelesinin stratejisinden asla bağımsız olmdıklarını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu,“Türkiye’nin, onların kontrol ettiği silah pazarı olmaktan kurtulmak istemesi çıkarlarıyla çelişir. O yüzden de şirketleri, kârlılıktan daha çok ülkelerinin stratejisine bağlı olarak Türkiye’nin hedefine asla katkı sağlamazlar.

Nitekim de olan da budur. Onların bu ambargolarına rağmen Katar’ın, üstelik Körfez’de ABD’nin ve Batı’nın mutlak hakimiyetine rağmen Türkiye’nin üretim stratejisine katkı sağlaması çok kıymetlidir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, bundan rahatsızlık duyanların, Batı’nın şirketlerinden ve onların taşeronlaştırdığı firmaların varlığından rahatsızlık duyamayanlar olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Onlar ki; IMF ile kapalı kapılar arasında görüşmeler yapan, Türkiye’nin IMF’ye avuç açmamasından rahatsızlık duyanlardır. Onlar; nasıl olur da baskılara rağmen Katar’ın Türkiye’ye güvenerek yatırım yapmasından, böylece aslında IMF ve Batı’nın sömürge beklentilerine karşı Türkiye’ye destek olmasından rahatsızlık duyanlardır.

Onların Katar’a kızgınlıkları da bundandır…” şeklinde kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Aralık 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.