enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:21 Süper Lig’de yarın oynanacak Fenerbahçe-Trabzonspor karşılaşmasının başlama saati, A Milli Basketbol Takımı’nın EuroBasket 2025’teki final maçı dolayısıyla saat 19.00’a alındı.
22:04 Bakan Uraloğlu, Tunceli’nin Pertek ilçesindeki Singeç Köprüsü’nde düzenlenen “Karayolları Genel Müdürlüğü Projeleri Toplu Açılış Töreni”nde konuştu…
21:51 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak Dışişleri Bakanları Toplantısı’na iştirak edecek
21:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhuriyet Halk Partisi’ne tepki göstererek, “Muhalefet, karalama siyaseti yapmaya devam ediyor.
19:43 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddet önleme faaliyetlerimizi güçlendiriyoruz”…
09:50 Dünyanın en büyük Türk Pazarı’nı Hollanda’da kurarak tarihe geçen Bart Van Kampen hayata veda etti…
08:12 Cevdet Yılmaz: “Terörsüz Türkiye önemli mesafeler katetti”
07:54 Almanya’nın Nürnberg kentinde Kırım Örgütleri Asamblesi adlı yeni bir platformun kuruluş kongresi gerçekleşti…
07:51 ABD uşağı katil İsrail’in sinsi işgal stratejisi: Çoban karakolları
07:43 Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Gazze sadece Filistinlilerin meselesi değil, bütün ümmetin ve insanlığın ortak ve adil davası”
07:12 Günay Uslu’nun bitmeyen yükselişi: Paye üstüne paye, görev üstüne görev, Şimdi de Hollanda Film Festivali Denetim Kurulu Başkanlığı’na atandı…
07:01 Türk dünyasının sembolü yok oluyor: “Urmu Gölü can verir; İran onun katline ferman verir”
23:16 İletişim Başkanı Duran: Demokrasimize yönelik her türlü tehdidin karşısında durmaya devam edeceğiz
23:07 YSK’dan CHP açıklaması: Gerekçeli karar duyuruldu
21:37 Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Denizli’de “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde konuştu
21:21 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “12 Eylül askeri darbesinin demokrasimize sürülen kara bir leke. Bu darbeler tarihini biz tarihe gömdük ve sona erdirdik.”
19:52 Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinde altıncı toplantı yapıldı
07:49 Moskova’da Türk iş dünyası Crocus Expo fuarına katıldı
07:47 Geleceğin sanayisi dijital ve yeşil dönüşümle şekilleniyor
07:38 “İslamî ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze” Konferansı Kapanış Basın Bildirisi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Küçük, orman yangınlarına karşı Türkiye’yi televizyondan uyardı!

Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Küçük, orman yangınlarına karşı Türkiye’yi televizyondan uyardı!
29.07.2025
A+
A-

* Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, orman yangınlarının arttığı bu dönemde bir dizi ulusal televizyon kanalına çıkarak kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

* İşte ayrıntılar!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Merve İrem Yaşar
Gazeteci* Merve İrem Yaşar

KASTAMONU , 29 TEMMUZ 2025 – Gazeteci Merve İrem Yaşar’ın haberine göre, Türkiye’nin Eskişehir, Bursa, Karabük, Bilecik, Uşak, Antalya, Mersin ve Kahramanmaraş gibi illerinde meydana gelen orman yangınları sürerken Prof. Dr. Ömer Küçük; NTV, Habertürk, TVNET, 24 TV, Haber Global, A Haber, Bengü Türk ve Akit TV gibi televizyon kanallarında yaptığı canlı yayınlarda yangınların çıkış sebeplerini, vatandaşların alması gereken önlemleri, yangın organizasyon yapısını, yangın yönetimini, ekolojik etkileri ve Türkiye’nin yangınlara müdahaledeki güçlü altyapısını anlatarak kamuoyunu bilgilendirdi.

Komisyon Başkanı

Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük

Prof. Dr. Küçük, yangınların büyük çoğunluğunun insan kaynaklı olduğunu vurgulayarak yıldırım kaynaklı yangınların oldukça nadir görüldüğünü belirtti. Bir yangının çıkması için en az 250-300 santigrat derece sıcaklık gerektiğini hatırlatarak, normal şartlarda orman yangınlarının kendiliğinden çıkmasının mümkün olmadığını söyledi.

YALNIZCA ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN GÖREVİ DEĞİL

Yangınların önlenmesinin yalnızca Orman Genel Müdürlüğü’nün görevi olarak görülmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Küçük, bu konuda tüm toplumun ortak bir bilinç geliştirmesi gerektiğini söyledi. Yangına hassas dönemlerde ormanlara giriş yasağının önemine dikkat çekerek, en küçük bir ihmalin bile yıllarca telafisi mümkün olmayan zararlara yol açtığını vurguladı. Ormanın ekolojik faydalarının yok olduğunu, atmosfere salınan karbon miktarının arttığını ve kaybedilen alanların yeniden kazanılmasının uzun yıllar aldığını dile getirdi.

ANIZ YAKMAK YERİNE TOPRAĞA KARIŞTIRIN!

Türkiye’de her yıl müdahale edilen yangınların yaklaşık yüzde 45’inin anız veya kırsal alan yangınları olduğunu belirten Prof. Dr. Küçük, bu konuda daha fazla farkındalık oluşturulması gerektiğini söyledi. Anızların yakılmak yerine sürülerek toprağa karıştırılmasının, ormana sirayet eden anız yangınlarını önleyebileceğini ifade etti. Özellikle kırsal alanlarda orman ve tarım arazilerinin iç içe geçtiğini, bu nedenle anız yangınlarının ormana sıçrama riskinin çok yüksek olduğunu hatırlattı.

Kastamonu Üniversitesi, Türkiye’yi televizyondan uyardı!

RÜZGÂR, YANGININ EN BÜYÜK TAŞIYICISI

Yangınlarda hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek milletimize başsağlığı temennisinde bulunan Prof. Dr. Küçük, yangınların yayılmasında en önemli faktörün rüzgâr olduğunu vurguladı. Son dönemde kurak bir periyot geçiren ülkemizin farklı bölgelerinde art arda yangınların çıktığını belirten Prof. Dr. Küçük, özellikle dağlık ve engebeli arazilerde rüzgâr koridorlarının oluştuğunu ve bu durumun yangın kontrolünü zorlaştırdığını söyledi.

TÜRKİYE YANGINA MÜDAHALEDE AVRUPA’DA LİDER KONUMDA

Türkiye’nin orman yangınlarının tespiti ve müdahalesinde ileri teknolojik altyapıya ve güçlü kurumsal kapasiteye sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Küçük, yangın gözetiminde insansız hava araçlarının kullanıldığını ve bu sistemin dünyada yalnızca iki ülkede aktif olarak uygulandığını söyledi. Türkiye’nin tarihin en güçlü yangın söndürme filosuna sahip olduğunu ve yangınlara müdahale süresini 11-12 dakikaya kadar düşürdüğünü belirterek, bu alanda Avrupa’nın en hızlı ülkesi olduğunu vurguladı.

Kaynak* Kastamonu Açıksöz Haber haber sitesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.