enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:17 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:00 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:49 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:13 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
07:27 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
11:18 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:32 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
10:04 Su, Suyun Önemi Türkiye’de Su Politikaları ve Su Sorunu Üzerine Kısa Anımsatmalar…
07:48 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
07:46 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
07:42 İsrail-İran saldırıları askeri perspektiften ne anlama gelir?
07:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
07:38 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
07:33 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı, 186 yaşında
23:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
18:46 Kocaeli Kartepe’de Lezzet ve Kültürün Buluşması: Gastronomi Festivali Coşkusu Başladı
08:42 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’na düşen İsrail’in İran saldırısı..
20:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail haydutluğuna artık bir dur denmelidir
11:08 CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir Çin Seddi’ne Türk Bayrağı Astı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kamala Harris’in başkan seçilmesi ABD-AB ilişkilerini nasıl etkiler?

Kamala Harris’in başkan seçilmesi ABD-AB ilişkilerini nasıl etkiler?
05.11.2024
A+
A-

Analistlere göre AB, ticaretten Ukrayna’ya desteğe kadar çeşitli konulardaki tutumu nedeniyle ABD’nin yeni başkanı olarak Donald Trump yerine Kamala Harris’i tercih edecek.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency      

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

TÜHA Haber’in EuroNews’e dayandırdığı euronews-logo | DRIVER+Gazeteci Gregoire LORY’un haberine göre, Analistler, ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat aday ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in kazanmasının, Ukrayna’ya destekten ticarete kadar birçok konuda transatlantik sürekliliğe işaret edeceği için Avrupa’da olumlu karşılanacağını belirtiyor.

Salı günü milyonlarca Amerikalı, son anketlerde başa baş giden Harris ve Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump arasında oy kullanırken, Avrupalı politika yapıcılar seçimin kıtanın ticari ilişkileri ve güvenliğinin yanı sıra Kiev’in Rusya’nın geniş çaplı işgaline karşı direnişini nasıl etkileyebileceğini değerlendirecek.

Université Libre de Bruxelles (UBL) profesörü Serge Jaumain, “Genel olarak, Avrupa düzeyinde, çok taraflı düzeyde, küresel dış politika düzeyinde, Joe Biden’ın şimdiye kadar yaptıklarının bir devamı olacağını varsayabiliriz,” dedi.

Yeni başkan döneminde ABD-AB ilişkileri açısından en acil konulardan biri Ukrayna’ya yardım olacak. Washington, Rusya’nın Şubat 2022’de geniş çaplı işgalini başlatmasından bu yana Ukrayna’ya on milyarlarca dolar askeri ve mali yardımda bulundu.

Harris, Kiev’e verilen ABD yardımının seviyesini eleştiren Trump’ın aksine, Başkan Joe Biden’ın izinden gitme ve yönetiminin Ukrayna’yı destekleme politikasını sürdürme sözü verdi. AB ve üye devletleri bugüne kadar Ukrayna’ya en az 57 milyar euro mali destek sağladı ve analistler bloğun Harris’in kazanmasını umarak ABD finansmanı açısından statükoyu korumaya devam edeceğini söylüyor.

German Marshall Fund’da analist olan Bart Szewczyk, ABD ve Avrupa için “ortak görevin” “Ukrayna’ya silah sevkiyatının ve mali yardımın devamlılığını sağlayarak” Ukrayna’nın galip gelmesine yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Euronews’e verdiği röportajda “Bu bir, iki ve üç numaralı öncelik” dedi.

Ancak uzmanlar, Harris’in başkanlığı bu konuda Avrupa için iyi haber anlamına gelse de, Ukrayna’ya önemli bir desteği ABD Kongresi’nden geçirmekte zorlanabileceği için, Harris’in Kiev’e yapılacak yardımın daha büyük bir kısmına katkıda bulunmasını isteyebileceği konusunda uyardı.

Ticaret engeli

Harris’in başkan olması ticaret konularında tüm ülkelerden yapılan ithalata yüzde 10, Çin’den yapılan ithalata ise yüzde 60 gümrük vergisi getirme sözü veren Trump’a kıyasla Avrupa için daha kolay bir seçenek olacağı yönünde yorumlanıyor.

Bu durum, AB-ABD ticareti üzerinde önemli bir etki yaratacak; zira Trump, geçen ay seçimleri kazanması halinde AB’nin yeterince Amerikan malı almadığı için “büyük bir bedel ödeyeceği” uyarısında bulunmuştu.

Analistlere göre, Harris, AB’yi Çin’e karşı daha sert bir tutum almaya zorlayabilecek olsa da, genel olarak her zamanki yaklaşımı sürdürecek; bu da ileri teknolojilerin ticaretine daha sıkı kısıtlamalar ya da Çin ithalatına daha yüksek gümrük vergileri getirilmesi anlamına gelebilir.

AB ve ABD arasında, Avrupa çelik ve alüminyum tarifeleri gibi çözüme kavuşturulması gereken bazı zorluklar bulunuyor. Szewczyk, ABD’nin 2018 yılında Trump tarafından getirilen gümrük vergilerini kaldırdığını ve kalıcı bir çözüm bulmak için müzakerelerin seçimlerden sonra da devam etmesinin beklendiğini belirtti.

Szewczyk, Harris yönetiminde “ticaret politikalarının ve müttefiklerle yapıcı ticari ilişkilerin devam edeceğini” de sözlerine ekledi.

Analistler, Avrupa’nın bir sonraki ABD yönetimiyle ilişkilerinde süreklilik ve tutarlılık umarken, bloğun siyasi liderliği ne olursa olsun giderek daha içe kapanık bir ülkeyle değişime hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarıyor.

UBL’den Jaumain, “Bugün ABD’de giderek daha izolasyonist bir eğilim var ve Amerikalıların çıkarlarını savunmaya daha fazla özen gösteriliyor,” dedi. “Ayrıca, ABD’ye odaklanmak için çeşitli uluslararası meselelerden yavaş yavaş çekilme arzusu da var.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.