enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:01 İsveç devletinin kurup işlettiği hamburger zincirinin hikayesi belgesel oldu
11:36 Almanya’nın Ermenistan’a yeni atanan Büyükelçisi, “Ermeni Soykırımı” Müzesi’ni ve Enstitüsü’nü ziyaret etti
09:50 Depremden etkilenen 11 ildeki işletmelere bulundukları şehre, “60 bin 673 KOBİ’ye KOSGEB eliyle 37,3 milyar lira kaynak sağlandı”
09:41 Lider sektör, ocak ayı ihracatında rekor artış gerçekleştirdi 
08:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan Asya turuna çıkıyor
08:00 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) Dış Bakış’ın 2025 yılı ocak sayısı yayınlandı
07:47 KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı, KOTO’da tanıtıldı
07:41 Asos bölgesinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 9’a yükseldi
07:27 Doğal afetler, 2024 yılında 320 milyar dolarlık ekonomik kayba yol açtı
07:00 TÜSİAD Yönetim Kurulu 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümü nedeniyle Adıyaman’ı ziyaret etti
06:49 AK Parti Sözcüsü Çelik: Özgür Özel’in tutumu tam bir siyasi gaflettir
06:03 Suriye’nin kuzeyinde 13 terörist etkisiz hale getirildi
22:10 Trendyol 1. Lig’de lider Kocaelispor, haftayı kayıpsız kapattı
20:29 Bayram tatilinin tadını erken rezervasyon fırsatıyla Alâ Otel’de çıkarın
11:13 Eczacılar zorda: Kepenk kapatma noktasına geldiler!
10:56 Kocaelispor Rivas’la her konuda anlaştı!
10:03 Bakanlık harekete geçti: Sağlık tesislerinde sahipsiz köpek kalmayacak
10:02 Suriye’deki ABD varlığı
09:59 Depremden etkilenen 11 şehre, “15 OSB ve 17 sanayi sitesi projesi için 14,7 milyar lira kaynak sağlandı”
07:58 Türkiye’nin Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan’a verdiği askerî destek -II-
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kaligrafi sanatçısı ve ressam Etem Çalışkan, 97 yaşında hayatını kaybetti

Kaligrafi sanatçısı ve ressam Etem Çalışkan, 97 yaşında hayatını kaybetti
02.02.2025
A+
A-

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 449 numaralı Üyesi, 2005 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, Basın Şeref Kartı sahibi ve hattat Etem Çalışkan 1 Şubat 2025 Cumartesi günü vefat etti. 

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency  

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Etem Çalışkan’ın ölümünün ardından başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda şu görüşler yer aldı:

“Gazetecilik mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet veren Türkiye’nin en önemli kaligrafi sanatkârlarından,  Atatürk’ün imzasını stilize eden, Anıtkabir kitabelerini yazan ekipte yer alan hattat Etem Çalışkan’ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz.”

Etem Çalışkan’ın cenazesi 2 Şubat 2025 Pazar günü öğle namazının ardından Levent Afet Yolal Camisi’nden alınarak Mersin Tarsus’ta toprağa verilecek.

SELAHATTİN YALÇIN "ETEM ÇALIŞKAN HAKKINDA" - Call of Calligraphy

ETEM ÇALIŞKAN KİMDİR?

1928 yılında Mersin’de doğdu. Mersin Lisesi’nin ardından Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Hattat Emin Barın ve ressam Sabri Berker’in öğrencisi oldu. 1953 yılında Anıtkabir kitabelerinin yazılışında Emin Barın’ın asistanlığını yaptı. Mesleğe Yeni Sabah Gazetesi’nde ressam ve kaligraf olarak başladı. İlk işi, gazete için Jane Eyre filminin fotoğraflarının üstüne konuşmalar ve anlatım yazmak oldu. Bu çalışma, Türk basınındaki ilk fotoroman yayınıydı. Ankara’da Zafer, Öncü; İstanbul’da Hareket, Dünya, Akşam, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. 1982 yılında Hürriyet Gazetesi’nden emekli oldu. Her yılın 10 Kasım’ında gazetelerde yayımlanan Atatürk portrelerini çizdi.  Emekli olduktan sonra Milliyet Gazetesi’ne Türk Büyükleri’ni, Sabah Gazetesi’ne Yunus Emre Divanı’nı hazırladı. Çizgi röportajlar yaptı. Türk Büyükleri çalışması albüm kitap olarak yayınlandı. 1980 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı için basılan gümüş ve altın hatıra paralarını tasarladı. 1984 yılında PTT için 16 Türk Devleti Pul Serisi’ni hazırladı. Kültür Bakanlığı’nın siparişi üzerine üç yıllık bir çalışma sonucunda Atatürk’ün iki ciltlik Nutuk adı eserini el yazısıyla yazdı. 844 sayfadan oluşan iki ciltlik eser 2002’de yayımlandı. 2005 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görüldü. Etem Çalışkan, kaligrafi alanında 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı. Basın Şeref Kartı taşıyordu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.