enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:13 Ruhangiz Aliyeva,”Halk Birliği Temsilcilik Ofisleri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Guba-Haçmaz Ekonomik Bölgesinde faaliyete geçti”
10:01 Hayırseverlerin Başkenti: Kayseri
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat artığı faşizan zihniyeti lanetliyorum
00:10 World Defense Show (WDS) 2026 kapsamında FNSS, Nurol Makina ve Miilux OY arasında Teknik İş Ortaklığı Protokolü imzalandı.
00:10 (TÜİK) verilerine göre, il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken belde ve köylerde yaşayanların oranı geriledi…
00:09 İstanbul’da İl Tarım ve Orman ile Ticaret müdürlüklerine bağlı ekiplerince, ramazan ayı öncesinde kasaplara yönelik denetimler artırıldı
00:03 İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimize nasıl daha iyi hizmet ederiz buna odaklanıyoruz”
00:02 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan,”Gerçeği sadece CHP genel başkanı görmüyor”
00:01 ABD’de tabu kırıldı: Gazze’yi konuşan kazandı
14:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Zeynep Güneş Akgün’e destek
12:07 İçişleri Bakanı Çiftçi’den Erzurum’a duygusal veda
11:02 Kabinede bayrak değişimi
00:52 Mehmetçik Almanya’daki dev NATO Tatbikatı’na katılıyor
00:50 Doğa Koleji Kocaeli’den yıllara yayılan istikrarlı başarı
00:48 Parasıyla bile satın almak zordu: ASPİLSAN yerlisini üretti
00:40 Bakan Göktaş’tan Güvenli İnternet Günü paylaşımı
00:39 MSB Güler, 11’inci Hudut Tugay Komutanlığında: “Gazze’de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız”
00:33 Sakarya taraftar grubundan açıklama: Gerilimi tırmandırmayın
00:27 Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi’nin mevlüt programına katıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kaligrafi sanatçısı ve ressam Etem Çalışkan, 97 yaşında hayatını kaybetti

Kaligrafi sanatçısı ve ressam Etem Çalışkan, 97 yaşında hayatını kaybetti
02.02.2025
A+
A-

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 449 numaralı Üyesi, 2005 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, Basın Şeref Kartı sahibi ve hattat Etem Çalışkan 1 Şubat 2025 Cumartesi günü vefat etti. 

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency  

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Etem Çalışkan’ın ölümünün ardından başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda şu görüşler yer aldı:

“Gazetecilik mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet veren Türkiye’nin en önemli kaligrafi sanatkârlarından,  Atatürk’ün imzasını stilize eden, Anıtkabir kitabelerini yazan ekipte yer alan hattat Etem Çalışkan’ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz.”

Etem Çalışkan’ın cenazesi 2 Şubat 2025 Pazar günü öğle namazının ardından Levent Afet Yolal Camisi’nden alınarak Mersin Tarsus’ta toprağa verilecek.

SELAHATTİN YALÇIN "ETEM ÇALIŞKAN HAKKINDA" - Call of Calligraphy

ETEM ÇALIŞKAN KİMDİR?

1928 yılında Mersin’de doğdu. Mersin Lisesi’nin ardından Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Hattat Emin Barın ve ressam Sabri Berker’in öğrencisi oldu. 1953 yılında Anıtkabir kitabelerinin yazılışında Emin Barın’ın asistanlığını yaptı. Mesleğe Yeni Sabah Gazetesi’nde ressam ve kaligraf olarak başladı. İlk işi, gazete için Jane Eyre filminin fotoğraflarının üstüne konuşmalar ve anlatım yazmak oldu. Bu çalışma, Türk basınındaki ilk fotoroman yayınıydı. Ankara’da Zafer, Öncü; İstanbul’da Hareket, Dünya, Akşam, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. 1982 yılında Hürriyet Gazetesi’nden emekli oldu. Her yılın 10 Kasım’ında gazetelerde yayımlanan Atatürk portrelerini çizdi.  Emekli olduktan sonra Milliyet Gazetesi’ne Türk Büyükleri’ni, Sabah Gazetesi’ne Yunus Emre Divanı’nı hazırladı. Çizgi röportajlar yaptı. Türk Büyükleri çalışması albüm kitap olarak yayınlandı. 1980 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı için basılan gümüş ve altın hatıra paralarını tasarladı. 1984 yılında PTT için 16 Türk Devleti Pul Serisi’ni hazırladı. Kültür Bakanlığı’nın siparişi üzerine üç yıllık bir çalışma sonucunda Atatürk’ün iki ciltlik Nutuk adı eserini el yazısıyla yazdı. 844 sayfadan oluşan iki ciltlik eser 2002’de yayımlandı. 2005 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görüldü. Etem Çalışkan, kaligrafi alanında 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı. Basın Şeref Kartı taşıyordu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.