enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kalbinizin ikinci şansı: Bypass

Kalbinizin ikinci şansı: Bypass
07.09.2022
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Ankara Şehir Hastanesi’nde sadece 7 santimetrelik bir kesi ile hem bypass ameliyatı yapıldı hem de hastanın kalbindeki delik kapatıldı. Bypass ameliyatları yeni yöntemlerle artık daha kolay…

Şeyma Özkaynak
TRT Haber : Şeyma Özkaynak
Resul Daban
TRT Haber : Resul Daban

Atardamarın belli bir bölgesinde meydana gelen daralma ya da tıkanma sonucunda gerçekleştirilen ‘bypass’, bu atardamarın beslediği bölgenin canlılığını korumak için uygulanan cerrahi yönteme deniyor.

Anlatımı kolay ancak gerçekleştirilmesi zahmetli ve sıkıntılı olan bu yöntemin hem operasyon sonrası komplikasyonları hem de iyileşme süresi korkutucu olarak tanımlanır genelde.

Sağlık sektöründe yaşanan teknolojik gelişmeler bu hastalığı da korkutucu olmaktan çıkarıyor.

Geçtiğimi günlerde Ankara Şehir Hastanesi’nde yapılan bir operasyon bunun örneklerinden sadece bir tanesi.

Bypass’a ve yeni teknolojilere yakından bakalım…

“Küçük bir kesi ile 2 ameliyatlık başarı”

Bypass’ın ‘açık’ ve ‘kapalı’ olarak iki yöntemi bulunuyor.

Ankara Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Erdal Şimşek, açık ve kapalı yapılan bypass ameliyatının farkını şöyle anlatıyor:

“Açık ameliyatta ‘iman tahtası’ kemiğinin kaynaması yaklaşık 2 ay sürerken, kapalı yöntemle hasta ameliyat sonrası yan yatabilmekte, rahatça hareket edebilmekte ve çok kısa sürede normal yaşama dönebilmektedir.”

Şimdiye kadar riskli ve ağır bir ameliyat olarak bilinen bypass gelişen yöntemlerle artık daha kolay ve daha sancısız. Ankara Şehir Hastanesi’nde aynı anda yapılan iki operasyon Türkiye’deki ilk örneklerden biri.

Prof. Dr. Şimşek, göğüs ağrısı şikayetiyle kendilerine başvuran Ahmet Karagöz’ün kalp damarlarının tıkalı ve kalbinin doğuştan delik olduğunu öğrendikten sonra operasyon öncesi 1 haftalık ERAS programına dahil edildiğini ve bu süreci çok daha rahat atlattıklarını söyledi.

Kalbinizin ikinci şansı: Bypass

“10 gün içinde bu program sayesinde işine dönebildi”

Ameliyat sırasında kan ihtiyacı oluşmadığının da altını çizen Prof. Dr. Şimşek, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bu bizim için çok önemli. Genelde hastalarımıza kan takviyesi çok yapıyoruz. Bu durum hastaya enfeksiyon açısından oldukça yük teşkil ediyor. Olabildiğince bu durumu aza indirgemeye çalışıyoruz ERAS programı ile. Hastamızın kontrollerinde sıkıntısı yok. Şu an hastamız gayet mutlu, yarası iyileşti. 10 gün içinde bu program sayesinde işine dönebildi.”

Kalbinizin ikinci şansı: Bypass

Kapalı ameliyat yöntemiyle sağlığına kavuşan Ahmet Karagöz, ameliyattan 8-9 saat sonra yürümeye başlamış, 3-4 gün sonra da taburcu olmuş. Bu süreçte hiç sıkıntı çekmediğini, bunda ERAS programının da çok büyük etkisi olduğunu belirten Karagöz normal yaşamına geri döndü.

Kalbinizin ikinci şansı: Bypass

Genetik faktörler dışında, risk faktörlerini azaltmak bizim elimizde
Prof. Dr. Şimşek, ameliyat sonrası belirlenecek yaşam tarzı ile daha hızlı iyileşmenin ve herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşmanın kişilerin elinde olduğunu belirterek yapılması gerekenleri anlatıyor:

“Önceliğiniz, kilonuzu kontrol altında tutmak ve düzenli yürüyüşler yapmak olmalı. Şeker ve tuzu hayatınızdan çıkarmalısınız. Kırmızı et yerine, beyaz eti tercih etmeli ve bol su içmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca solunum egzersizlerinizi ihmal etmemelisiniz.”

Kalbinizin ikinci şansı: Bypass

“ERAS programı ile bu süreç çok daha kolay”

Peki, operasyon sonrası oldukça önemli olan ERAS nedir?

Ameliyat Sonrası Hızlı İyileşme (ERAS) Türkiye Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serdar Günaydın, hastaların kısa sürede iyileşmeleri için uygulanan ERAS protokollerini şöyle anlatıyor:

“Ameliyat öncesi tahlillerini inceleyerek değerlendirdiğimiz hastaların beslenme problemleri olduğunu, tüm değerlerinin dengesiz olduğunu ve ileri derecede kan değerlerinin düşük olduğunu fark ettik. Cerrahi müdahalenin ardından hastaların en kısa sürede iyileşmesini sağlamak için ERAS protokollerini uygulamaya başladık.”

Türkiye’de sadece Ankara Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Kliniği’nde uygulanmaya başlayan ERAS Programı (Hızlı iyileşme) ile ameliyat sonrası hastaların en kısa sürede iyileşmesi hedefleniyor.

Kalbinizin ikinci şansı: Bypass

Yayımlanan rehberlere dayalı olarak kliniğimizde 2020’den sonra ERAS protokollerini uygulamaya başladık. Bunları hastanın ameliyatının öncesinden başlayarak taburcu olana kadar ki süreçte uyguluyoruz. Bu kapsamda, hastanın beslenmesini düzeltiyoruz, fizik tedavisini önceden planlıyoruz, ağrı kesici yöntemleri uyguluyoruz ve diyetisyen, hemşire, doktor, anestezist bir arada grup olarak çalışıyoruz.”

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.