enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
23:13 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
22:51 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
22:39 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Joe Biden AB’den İlk Macron’u Aradı

Joe Biden AB’den İlk Macron’u Aradı
26.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / ABD Başkanı Joe Biden 20 Ocak’ta göreve gelmesinin ardından, doğal müttefikleri Kanada ve İngiltere’den sonra, Avrupa Birliği’nden ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u aradı. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “iki devlet başkanı çok taraflı meselelerin yanı sıra, uluslararası kriz ve güvenlik konularında büyük bir görüş birliği tespit etmiştir” denildi. Fransız basını ise, Biden’ın Merkel’den önce Macron’u aramasını, “Biden’ın AB’de ilk muhatabı Macron” yorumunda bulundu. Görüşme sonrası yapılan açıklamalarda Türkiye’ye atıf yapılmadı. 

Başkan Biden Pazar gecesi Emmanuel Macron’u telefonla arayarak, göreve gelmesinden bu yana ilk kez resmen ABD Başkanı olarak Fransız Cumhurbaşkanı ile görüştü.

İki lider Joe Biden’ın seçilmesinden hemen sonra, 10 Kasım’da telefonla görüşerek ortak dosyaları belirlemişlerdi. Elysee diplomatları, “son derece dostane bir havada geçen görüşmenin İngilizce yapıldığını ve 1 saat sürdüğünü” belirtti.

Elysee Sarayı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “İki lider görüşmede, Covid 19 ile mücadelede, küresel sağlık için, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çerçevesinde, özellikle yoksul ülkeleri destekleme çabasıyla birlikte hareket etme ortak kararlılıklarını teyit ettiler. İki başkan ayrıca, ABD’nin Paris İklim Anlaşması’na geri dönmesinin “uluslararası toplumun COP26’ya göre taahhütlerini somut bir şekilde yerine getirebilmesi için yeni bir eylem aşaması açmasını umduklarını belirtti’’ ifadeleri yer aldı.

Elysee Sarayı görüşmede, Beyaz Saray’ın açıklamasında yer almayan İran konusunun da ele alındığını vurguladı. Açıklamada, “Emmanuel Macron ve Joe Biden, Yakın ve Orta Doğu, Lübnan’daki durum, özellikle İran’ın nükleer meselesinde barış için birlikte hareket etme arzularını teyit ettiler. Özellikle Çin, Orta Doğu, Rusya ve Sahara bölgesi olmak üzere, ortak dış politika öncelikleri üzerinde, birlikte çalışma konusunda anlaştılar. Bütün bu konularda, iki cumhurbaşkanı önümüzdeki haftalarda çok yakın temas halinde olmayı kabul ettiler” denildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, Joe Biden’in Emmanuel Macron’a “En eski müttefiki olan Fransa ile ikili bağları güçlendirme arzusunu ve aynı zamanda NATO müttefikliği ve Avrupa Birliği ile ortaklığı üzerinden transatlantik ilişkiyi geliştirme arzusu içinde olduğunu söylediği bilgisi yer aldı.

Türkiye’ye atıf yapılmadı

Biden yönetiminin Türkiye konusunda nasıl bir politika izleyeceği en çok merak edilen konuların başında geliyor. Pazar gecesi gerçekleşen ve 1 saati bulan telefon görüşmesinden sonra yapılan açıklamalarda “Türkiye ve Doğu Akdeniz” konusuna atıfta bulunulmaması dikkat çekti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, özellikle Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz konularında Türkiye’ye engel çıkarmayan Trump yönetiminin ardından, bu üç dosyada Biden’ın farklı bir çizgi izlemesini umuyor. Fransız bir aileden gelen ve iyi derecede Fransızca bilen Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile daha yakın bir çalışma yakalamayı arzulayan Fransa, özellikle NATO çerçevesinde Türkiye konusunda yakınlaşmak için Biden yönetiminden destek arıyor.

Blinken de, Senato’daki onay oturumunda yaptığı açıklamalar sırasında, “Türkiye’ye S400’ler konusunda daha ağır yaptırımlar getirilmesi” konusuna sıcak baktıklarını dile getirmesi bu umudu artırdı. Ancak bu gelişmeler, taraflardan yapılan açıklamalara yansımadı.

“AB’den ilk muhatap Merkel değil Macron”

Fransız medyası, Biden’ın AB içinden Almanya Başbakanı Angela Merkel’i değil, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u aramasının önemine dikkat çekerek, “Biden’ın AB’deki ilk muhatabı Fransız Cumhurbaşkanı” yorumunu yaptı.

Göreve gelir gelmez Kanada Başbakanı Justin Trudeau’yu arayan Biden, Cumartesi günü de Brexit ile kesin bir şekilde İngiltere’yi AB’den ayıran Başbakan Boris Johnson ile telefonda görüştü.

Biden’ın aradığı üçüncü liderin Macron olması, “Merkel’in kasım ayında görevinin sona erecek olması nedeniyle AB içinde Fransa’nın öne çıktığı” yorumlarının yapılmasına yol açtı.

Opinion gazetesi, “Pazar akşamı telefonda, Fransız ve Amerikan cumhurbaşkanları uluslararası konularda geniş bir ufuk turu yaptı. Fransız devlet başkanı, yeni Beyaz Saray kiracısıyla tanışan ilk Avrupa Birliği lideri oldu” dedi.

LCI Televizyonu da, “Biden gerçekten yakın dost mu?” adlı tartışma programında, Biden’ın Merkel’den önce Macron’u aramasının önemli olduğu, ancak bunun “Biden’ın tümüyle Trump öncesi politikalara döneceği şeklinde yorumlanmasının da fazla iyimser” olduğuna dikkat çekti.

ABD ve Fransa’nın ayrıştığı dosyalar

Biden ve Macron her ne kadar “pek çok dosyada büyük bir uzlaşma olduğunu tespit ettik” açıklaması yapsa da, ABD ve AB arasındaki gümrük duvarları ve ticaret anlaşması, Airbus-Boeing rekabeti, GAFA şirketlerinin Avrupa’da vergilendirilmesi, Çin ile ilişkiler, İran’la nükleer anlaşma gibi pek çok önemli konuda derin görüş ayrılıkları da var.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 26 Ocak 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.