enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Jeremy Bowen, İsrail’e savaş suçları iddialarını yazdı: ‘Hükümetlerin bugün verdiği yanıt peşlerini yıllarca bırakmayacak’

Jeremy Bowen, İsrail’e savaş suçları iddialarını yazdı: ‘Hükümetlerin bugün verdiği yanıt peşlerini yıllarca bırakmayacak’
10.06.2025
A+
A-

* Savaşın bile kuralları vardır. Bu kurallar askerlerin birbirini öldürmesini engellemese de savaşın ortasında kalan sivillerin insanca muamele görmesini ve tehlikeden mümkün olduğunca uzak tutulmasını gerektirir. Bu tüm taraflar için bağlayıcıdır.

* Detayı bültenimizde!…

TÜHA/  TÜRKUAZ İnternational News Agency

Jeremy Bowen - BBC Middle East Editor - Media Masters

Jeremy Bowen, BBC, Ortadoğu Editörü

LONDRA, 11 HAZİRAN 2025 – 7 Ekim 2023’te olduğu gibi, savaşın bir tarafının yüzlerce sivili öldüren sürpriz bir saldırıyla karşılaşmış olması, o tarafı savaşın kurallarından muaf hale hale getirmez.

4 Haziran 2025'te Gazze'deki el-Şifa Hastanesi'nde yakınının yasını tutan bir çocuk kameraya bakıyor

Kaynak,Getty Images,4 Haziran 2025’te Gazze’deki el-Şifa Hastanesi’nde yakınının yasını tutan bir çocuk

Sivillerin korunması savaş planlarında yasal bir yükümlülüktür.

En azından Cenevre Sözleşmesi teorik olarak böyle bir dayanağa sahip.

Son hali İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan sözleşme, bir daha sivillere dönük barbarlığın ve katliamın yaşanmamasını amaçlıyordu.

Savaşların Bile Kuralları Vardır” yazısı Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICRC) Cenevre’deki merkez binasında büyük harflerle yazılı durumda. Bu hatırlatmanın zamanı manidar, çünkü kuralların ihlal edildiği bir zamandayız.

UNICEF'e göre bu yılın Ocak ayına kadar 14 bin 500 Filistinli çocuk öldürüldü.

Kaynak,AFP/Getty Images,UNICEF’e göre bu yılın Ocak ayına kadar 14 bin 500 Filistinli çocuk öldürüldü.

Gazze’den bilgi almak çok zor. Burası ölümcül bir savaş bölgesi. Gazetecileri Koruma Komitesi’ne (CPJ) göre savaşın başlamasından bu yana en az 181 gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü ve bunların neredeyse tamamı Gazze’deki Filistinlilerden oluşuyor. İsrail uluslararası haber ekiplerinin Gazze’ye girmesine izin vermiyor.

Tartışmalı ve zor hikayeleri doğrulayabilmenin en iyi yolu bunları ilk elden kontrol etmek. Ancak bu savaşın yarattığı sis perdesi, tüm savaş muhabirliği deneyimimde gördüğümden çok daha yoğun.

İsrail’in bunu istediği çok açık. 7 Ekim’den birkaç gün sonra, Hamas’ın saldırdığı sınır bölgesinde İsrail askerlerinin gezdirdiği bir grup gazeteci arasındaydım.

Kurtarma görevlileri halen İsraillilerin cesetlerini dumanı tüten yıkıntılarından çıkarıyordu ve İsrailli askerleri de binalarda Hamas militanlarıyla çatışıyordu.

İsrail Hamas’ın ne yaptığını görmemizi istemişti. Ancak şimdi yabancı muhabirlerin Gazze’de ne olduğunu görmesini istemiyor.

7 Ekim 2023'te Hamas, İsrail'e girerek 1.200 kişiyi öldürdü, bunların çoğu sınırdaki Nova Müzik Festivali katılımcılarıydı.

Kaynak,Getty/AFP Images,7 Ekim 2023’te Hamas, İsrail’e girerek 1.200 kişiyi öldürdü, bunların çoğu sınırdaki Nova Müzik Festivali katılımcılarıydı.

Bu sisin içinde alternatif bir yol bulmak, sivilleri koruması gereken yasalardan bir rota çizmek için Cenevre’deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin merkezine gidiyorum.

Gazze’ye ve diğer savaş bölgelerine yardım götürmek için yasalar çerçevesinde çalışma konusunda yılların deneyimine sahip yardımseverlerle konuştum.

Üst düzey Batılı diplomatlara hükümetlerinin İsrail’e karşı artan sabırsızlığını sordum ve Gazze’deki felaket hakkında konuşmazlarsa gelecekteki cezai soruşturmalarda suç ortağı olarak görülebileceklerini hatırlattım.

İsrail’de olduğu gibi Avrupa’da da Başbakan Binyamin Netanyahu’nun İsraillileri korumak için değil, kendisini iktidarda tutan aşırı milliyetçi koalisyonu korumak için savaşı uzattığına dair yaygın bir inanç var.

Savaşın uzamasıyla, 7 Ekim öncesi güvenlik zafiyetlerindeki rolüne ilişkin ulusal bir soruşturmayı engelleyebilir ve hakkındaki yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili süreci yavaşlatabilir. (DEVAM EDECEK-‘Yahudi karşıtlığı’ söylemi)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.