enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş’den: Deprem ve Heyelan Tehlikesi

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş’den: Deprem ve Heyelan Tehlikesi
25.11.2024
A+
A-

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanan küçük çaplı depremlerin, özellikle heyelan tehlikesini artırdığına dikkat çekti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Rize’nin Hemşin ilçesinde 15 Kasım Cuma günü saat 12.02’de 4.7 büyüklüğündeki depremin Trabzon’u da etkilediğini açıkladı.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, heyelan sahalarını uydudan da sürekli gözlemlemek gerektiğini hatırlatarak, bölgedeki heyelanların yalnızca yağış kaynaklı olmadığının altını çizdi.

Depremlerin ardından Karadeniz'de heyelanlar sıklaştı: 'Bir alarm veya ikaz' | soL haber

Deprem Heyelanları Tetikliyor

Depremlerin de büyük etkisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bektaş, Rize’de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin Trabzon’u da salladığını söyledi.

“Trabzon’u sallamak, heyelan sahasını da sallamak demektir” olduğunu dile getiren Prof. Dr. Osman Bektaş, “Heyelan sahası sallanırsa kayma kolaylaşır. Riskli bölgeleri ve heyelan alanlarını ‘InSAR‘ yöntemiyle uydu üzerinden sürekli gözlemlemeliyiz” dedi.

Rize'de yamaçlara yapılan binalar görenleri şaşırtıyor

Yamaçlarda Yapılaşma Tehlikesi

Bölgenin dik yamaçlarla kaplı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Bektaş, “Yamaçlarda ve heyelan riski taşıyan bölgelerde yapılaşma ciddi bir tehdit oluşturuyor. Trabzon’da Akyazı ve Beşirli gibi alanlar da bu riskin içinde. Küçük depremler dahi bu bölgelerdeki heyelanları tetikleyebilir” dedi.

K A R A D E N I Z I N K A B U S U H E Y E L A N L A R A U Y D U D A 430631 126920

Bilimsel İzleme Şart

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, özellikle doğal afetlerden korunmak için bilimsel yöntemlerin kullanılmasının önemine de değinerek, heyelanların etkilediği yerlerin gece gündüz uydular aracılığıyla izlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bir milimetrelik hareketin bile bu yöntemle tespit edilebildiğini ifade eden Prof. Dr. Bektaş, “Ayrıca şehirleşmenin hangi yöne doğru büyümesi gerektiğini anlamak için de uydu verilerinden yararlanılmalı” diye konuştu.

Karadeniz'in kabusu heyelanlara 'uydudan gözlem' önerisi - Giresun Öncü Gazetesi

Bölge Sıkışma değil, Bölge Genleşme Rejimi Altında

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz’in genleşme rejimi altında olduğuna da işaret ederek, bölgedeki yer hareketlerinin heyelanları artırdığını açıkladı.

Bölgede heyelanlara etki eden tek faktörün yağış olmadığına da dikkati çeken Prof. Dr. Bektaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“15 Kasım’da meydana gelen Hemşin depreminin, deprem odak mekanizmasına ve verilere baktığımız zaman görüyoruz ki; bölge sıkışma rejimi altında değil, genleşme rejimi altında. Genleşme hem kuzeye hem de güneye doğru olunca heyelanlar daha fazla oluyor. Kafkaslardan gelen bindirme fayları, Karadeniz fayına karşılık geliyor. Doğu Karadeniz, Karadeniz fayı üzerine 0,6 milimetre itiliyor. Bu itilmeye bağlı olarak da bu dağın silsilesi yılda 0,6 ile 1 milimetre yükseliyor. Bu yükselme heyelanların oluşmasının temel nedenlerinden biri. Yağış bölgede heyelanları tetikliyor ama sadece bir faktör değil. Yağışa etki eden 2 temel faktör var. Biri dağların sürekli olarak yükselmesi, diğeri ise depremler.”

Doğu Karadeniz'de Deprem ve Heyelan Uyarısı! - Omedyam

Prof. Dr. Osman Bektaş, şunları söyledi:

Sonuç ve çözüm önerileri üzerinde de duran Prof. Dr. Bektaş, özellikle riskli bölgelerde alınacak önlemler için bilimsel çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirterek, heyelan riski taşıyan bölgelerin sürekli izlenmesi ve yapılaşma konusunda dikkatli adımların atılması gerektiğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.