enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:02 SPD Hidropolitik Akademi Direktörü Dursun Yıldız ; “Hindistan ve Pakistan arasında su stratejileri savaşı var”. 
09:30 Kanal D ekranlarının uzun soluklu polisiye dizisi Arka Sokaklar’a Gökçe Kurt karakteriyle katılan Yasemin Allen, kimdir?
08:45 Bakan Yerlikaya: Çocuklarımızın hayatıyla oynayan hiçbir servis şoförünün trafikte yeri yoktur…
08:40 Terörizmle Mücadele ve Müzakere -III-
08:27 Kastamonu Belediyesi’ne ait özel hastane ruhsatı gündeme alınırken, eski belediye başkanı Galip Vidinlioğlu da açıklamalarda bulundu…
08:21 Yılmaz Erdoğan ‘İnci Taneleri’ dizisinde çok yorulduğu için final yapmak isterken Kanal D harekete geçti…
08:08 MSB Yaşar Güler, “Kıbrıslı soydaşlarımızın güvenliği her zaman önceliklidir”…
07:59 TÜİK’in Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması sonuçlandı…
07:53 Türk tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın deyimi ile “Türk tarihçiliğinin medârı iftiharı” Halil İnalcık…
07:44 CHP lideri Özgür Özel’in erken seçim hedefi için “sürpriz hamle” planı ortaya çıktı…
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Japonya Başbakanı Abe’nin beklenmedik istifası

Japonya Başbakanı Abe’nin beklenmedik istifası
29.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Japonya Başbakanı Şinzo Abe, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle istifa ettiğini açıkladı. Yerine geçecek isim belli olana kadar görevine devam edecek olan lider, Japonya’da en uzun süre başbakanlık yapan isim.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (Reuters,AFP)’ye dayandırdığı haberine göre,Japonya Başbakanı Şinzo Abe istifa ettiğini açıklamasının ardından, yerine yeni bir isim bulunana kadar görevine devam edeceğini duyurdu. Liberal demokrat siyasetçi Abe, Cuma günü yaptığı açıklamada, sağlık sorunlarının artması nedeniyle bu kararı verdiğini belirtti.

Yıllardır savaştığı kronik bağırsak iltihabının yeniden nüksettiğini söyleyen Abe, “Sağlığımın yeniden bozulduğunu geçen ay öğrendim. Bu hafta yeni bir test yapıldı” şeklinde konuştu.

Abe, korona krizinin ortasında, anayasa reformunu da içeren hedeflerine ulaşamadan görev süresinin bitmesine bir yıl kala başbakanlıktan ayrılmak zorunda kalmasından dolayı özür diledi. Gözlemciler, Abe’nin yerine geçecek ismin belirlenmesinin haftalar alacağını tahmin ediyor.

65 yaşındaki lider, Japonya’nın en uzun süre görevde kalan başbakanı. 2006 yılında ilk kez başbakan olduğunda 52 yaşında olan Abe, bu göreve getirilen en genç insan olarak, değişimin ve gençliğin sembolü olarak görülüyordu. 2007 yılında sağlık sorunları nedeniyle istifa eden Abe,  2012 yılında yeniden başbakan seçilmişti.

Abekonomisi”

Abe başbakanlık görevine başladığında 2011 yılındaki Tsunami felaketinin ve Fukuşima nükleer santralindeki patlamanın etkileriyle boğuşan Japonya için “Abekonomisi” diye adlandırdığı bir ekonomik plan sunmuştu. Plan, hükümetin desteği ve hantal bürokratik yapının değiştirilmesiyle Japonya’nın durgun ekonomisini canlandırmayı hedefliyordu.

İş yerlerini ailelere, özellikle annelere uygun bir şekilde düzenleyerek ve çocuklara ücretsiz bakım merkezleri açarak ülkedeki doğum oranını da artırmak da Abe’nin hedefleri arasındaydı.

Abe’nin hayata geçirdiği reformlarla Japonya’da belirli bir ilerleme sağlanmış olsa da, sisteme dair büyük sorunlar hiçbir zaman gerçekten çözülemedi.

Koronavirüs salgınını yönetme şekli nedeniyle son zamanlarda eleştirilerin hedefi olan Abe’nin görev süresi boyunca aldığı destek dönemde en düşük seviyeye inmişti. Görev süresi boyunca yaşadığı politik dalgalanmalar aldığı desteği azaltsa da, ülkede güçlü bir siyasi muhalefetin olmaması nedeniyle iktidarını sürdürebildi.

Japonya Başbakanı Abe, uluslararası alanda ABD ile İran arasında arabulucu rol oynarken, Kuzey Kore ile ilişkileri daha sert bir çizgide seyretti. ABD Başkanı Donald Trump ile yakın ilişkiye öncelik veren Abe, Rusya ve Çin ile ilişkileri düzeltme yönünde adımlar attı. Ancak,

Rusya ile kuzey adaları meselesinin çözümünde ilerleme sağlayamadı.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Ağustos 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.