enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle yarın Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
19:20 Kızıldeniz Gölgesinde El-Şebab, DEAŞ-Somali ve Husiler İttifakı mı?
18:26 İsrail-İran savaşı’nda, Nükleer felaketten bir başka dünya savaşına kadar korkutucu senaryolar değerlendiriliyor…
18:03 Küresel Adalet mi İsrail mi?
17:53 İsrail Sorunu ile Batı da Yüzleşmek Zorunda Kalacak
17:35 Türkiye’nin yüz karası: KADIN CİNAYETLERİ
13:22 TÜİK açıkladı: Trafikte araç sayısı rekor artışla 205 bin arttı Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 32 milyonu geçti
12:56 Hatay Sörf Merkezi’nin ilham verici hikâyesi, “Hayatın Çizgisi” belgeseliyle beyaz perdede hayat buldu
10:19 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Muğla’nın Dalaman Çayı’nın Aydın’a tahsisi ortalığı ayağa kaldırdı…
07:44 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli ve MHP’nin, “yeni yüzyılın terörsüz Türkiye’si” vizyonuyla çerçeveleyip başlattığı anayasa süreci” 
20:36 Altun’dan İsrail’e tepki: Çıldırmışlık halinin son tezahürü
15:01 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
07:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İzmir’in Yüz Yılı Sempozyumu İktisat Kongresi’ne ışık tutacak

İzmir’in Yüz Yılı Sempozyumu İktisat Kongresi’ne ışık tutacak
18.12.2022
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şehrin kurtuluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında “İzmir’in Yüz Yılı” başlığıyla düzenlenen üç günlük sempozyumun “İşgal, Kurtuluş ve Barış” konulu oturumuna katıldı.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘dan Gül KABACAOĞLU’nun haberine göre, Başkan Soyer, İzmir’in tarihi yolculuğunun ele alındığı sempozyumun Şubat 2023’te yapılacak İktisat Kongresi’ne de ışık tutacağını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi, Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürlüğü’nün Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlediği, bilim insanları, yazar ve sanatçıların toplumsal yapıdan spora, mimarlıktan sanata İzmir’i konuştuğu “İzmir’in Yüz Yılı” sempozyumunun ikinci gününde “İşgal, Kurtuluş ve Barış” konulu oturum gerçekleştirildi. Oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı.

Soyer: “Işık tutacak bir toplantı”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir birçok medeniyete ev sahipliği yapmış çok önemli bir şehir. Kurtuluşunun yüzüncü yılında bir fırsat diye bakıyoruz. Yüz yıllık zaman dilimleri her ülke için çok önemli zaman dilimleri. 100 yıl aslında bir fırsat olabilir diye düşündük. 100 yıl önce yapılan İktisat Kongresi’nin İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi olarak yine İzmir’in ev sahipliğinde yapılması gerektiğine inandık. Neden İzmir’e kurtuluşun ve kuruluşun şehri diyoruz? Çünkü 9 Eylül sadece İzmir’in değil tüm Türkiye’nin kurtuluşuna tekabül eder. Kuruluşun şehri dememiz de cumhuriyetin en temel iktisat politikalarının kararlaştırıldığı İktisat Kongresi’ne ev sahipliği yapmış olmasıdır. Kurtuluşun ve kuruluşun şehri İzmir’in önümüzdeki yüzyıla nasıl baktığının ve geleceğin İzmir’inin, İzmirlisinin nasıl şekilleneceğinin konuşulduğu bir toplantı son derece kıymetli. Işık tutacak bir toplantı diye düşünüyorum” dedi.

“İzmir yangınla çok büyük bir travma yaşamış”

İzmir’in yüzyıl önce de önemli bir noktada olduğunu söyleyen Başkan Tunç Soyer, “100 yıl öncesinde onlarca sinema, tiyatro salonuna ev sahipliği yapan, olağanüstü renkli bir hayatı olan bir şehir İzmir. Onlarca gazete çıkıyor, farklı fikirlerde gazeteler. Birçok ülkenin konsolosluğu var. Dönemin Viyana, Paris’i ile kıyaslanan ve birçok açıdan daha önde olduğu düşünülen bir şehir İzmir. İzmir maalesef 200 – 250 yıldır ticaret rotalarının değişmesiyle belki kan kaybetmiş, güç kaybetmiş bir şehir. 3,5 yıllık işgalden sonra yaşanan büyük yangınla çok büyük bir travma da yaşamış. Önemli bir kırılma noktası olmuş. Şimdi bu geçen yüzyıl boyunca yaşananları da irdeleyerek, onları da anlamaya çalışarak önümüzdeki yüzyıla ışık tutmak gerekiyor. Bu sempozyumun da İktisat Kongresi’ne ışık tutacağını biliyorum. Çok önemli olduğuna inanıyorum” dedi.

İşgal, Kurtuluş ve Barış konuşuldu

İşgal, Kurtuluş ve Barış oturumu, Prof. Dr. Hasan Mert başkanlığında yapıldı. Doç. Dr. Şerif Demir, Celal Bayar’ın İzmir günleri hakkında bilgi aktardı. Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, Lozan Konferansı’nda İzmir’e dair görüşmeler hakkında bilgi verdi. Ertan, Lozan görüşmelerinde İzmir’in adının en fazla geçen kent olduğunu söyledi. Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı ise İzmir’den Mudanya’ya açılan diplomasi yolu ve Saffet Şav konusunda açıklamalarda bulundu.

Gazeteci* Gül KABACAOĞLU

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.