enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:30 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:27 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:24 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:19 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:17 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:14 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:09 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:07 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:06 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
00:04 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
12:32 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
12:07 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsveç’te tecavüz oranları neden yüksek?

İsveç’te tecavüz oranları neden yüksek?
12.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / İsveç Ulusal Suçları Önleme Konseyi (BRA), Avrupa’da nüfusuna oranla en fazla tecavüz vakalarının görüldüğü ülkelerden birinin neden İsveç olduğunu araştırdı. Araştırma sonrası yayımlanan rapor, tecavüz vakalarının farklı şekilde istatistiklere geçmesinin bu durumun nedenlerinden biri olabileceğine dikkat çekiyor.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (ReuroNews)’e dayandırdığı haberine göre, Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat verilerine göre 2013 ile 2017 yılları arasında Avrupa’da en çok tecavüz vakasının görüldüğü ülkeler arasında İsveç ve İngiltere bulunuyor.

Bu veriler İsveç’te yaşayan kadınların Avrupa’nın diğer ülkelerine oranla kendilerini daha güvensiz hissetmesine neden olabiliyor. BRA’ya göre, ülkelerin paylaştığı veriler aslında karşılaştırma yapmak için uygun değil.

‘Oranları etkileyen 3 faktör var’

Raporda İsveç’teki yüksek tecavüz oranlarının üç sebebi olabileceği belirtiliyor.

Bunlardan birincisi “tecavüz” suçunun tanımı. İsveç’te iki tarafın da razı olmadığı tüm cinsel ilişkiler ve cinsel şiddet olayları tecavüz kategorisinde sınıflandırılıyor.

BRA’ya göre 2016 yılındaki tüm tecavüz vakalarının yüzde 40’ı şiddet içermiyor. Örneğin İspanya’da 2020 yılına kadar şiddet içermeyen eylemler tecavüz olarak değerlendirilmiyordu.

İsveç ayrıca, tekrar eden cinsel tecavüz olaylarının her birini ayrı birer vaka olarak istatistiklere yansıtıyor. Örneğin Malmö kentinde 2019 yılında kaydedilen tecavüz vakalarının 140’ı aynı iki kişi arasındaki tek bir dosyada geçiyor.

Üçüncü bir etken de İsveç’te polise şikayet edilen tüm tecavüz vakalarının istatistiklere yansıtılması. Başka ülkelerde şikayetlerin istatistiklere yansıması için soruşturmanın tamamlanması ve bu yönde bir sonuca ulaşılması gerekebiliyor.

Almanya’ya göre hesaplanırsa dörtte birine düşüyor

Araştırmacılar bu faktörlerin etkisini göstermek için Almanya’daki kanunlara göre tanımlandığı durumda İsveç’teki tecavüz vakalarının yüz bin kişi başına 64’ten 15’e düştüğünü gösterdi.

Bu sayı, Almanya’daki yüz bin kişi başına ortalama 10 tecavüz vakasının üstünde olsa da Avrupa ortalamasına yakın bulunuyor.

Çalışmayı yürütenler ayrıca kadınların da yaşadıkları tecavüz olaylarını bildirme konusunda ülkeden ülkeye değişiklik olabileceğine “adalete güven” etkisinin bu sayıları değiştirebileceğine dikkat çekiyor.

BRA, hazırladığı rapor sayesinde farklı ülkelerdeki istatistiklerin karşılaştırılırken değişik faktörlere dikkat edilmesi gerektiğine değiniyor.

HABER : Enis GÜNAYDIN 

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.