enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:49 Ziraat Türkiye Kupası B. Grubu üçüncü maçında Konyaspor 5 golle galip
17:36 Trendyol 1. Lig’in 24. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler belli oldu.
17:31 Bakan Kurum: Bizim insanımız devletine ‘devlet baba’ der
17:07 Rusya Maliye Bakanlığı: Petrol ve doğal gaz gelirleri yaklaşık 5 milyar dolar geriledi
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsveç’te ilk kadın başbakan

İsveç’te ilk kadın başbakan
25.11.2021
A+
A-

STOKHOLM-TÜHA HABER / İsveç parlamentosunda yapılan oylamada Sosyal Demokrat Partili Magdalena Andersson başbakanlığa seçildi.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, İsveç parlamentosu Sosyal Demokrat Partili Magdalena Andersson’u başbakan olarak seçti. Şu anda maliye bakanlığı görevinde bulunan Andersson böylece ülke tarihindeki ilk kadın başbakan olacak.

349 üyeli İsveç parlamentosunda 117 milletvekili Andersson lehinde, 57 milletvekili çekimser, 174 milletvekili ise aleyhte oy kullandı.  İsveç’te başbakan seçilebilmek için çoğunluğun onayına değil, çoğunluğun karşı olmamasına ihtiyaç duyuluyor. Aleyhte oyların 175 olması halinde Andersson başbakan seçilemeyecekti.

İsveç parlamentosunda hükümeti oluşturan koalisyon partileri Sosyal Demokrat Parti ile Yeşil Parti’nin toplamda sadece 116 sandalyesi bulunuyor. Oylamada Merkez Parti ve Sol Parti ise çekimser oy kullanarak Andersson’un seçilmesine engel olmadı.

Hükümet Cuma günü açıklanacak

Andersson’un Sosyal Demokrat Parti ile Yeşil Parti’den oluşan azınlık hükümetini Cuma günü açıklaması bekleniyor. İktidarda bir azınlık hükümetinin bulunması ve Andersson’un kılpayı oyla başbakan olması hükümetin uzun ömürlü olmayabileceği ihtimalini akla getiriyor. İsveç’te bir sonraki parlamento seçimleri ise gelecek yıl yapılacak.

Yedi yıldır ülkeyi yöneten sosyal demokrat İsveç Başbakanı Stefan Löfven başbakanlıktan istifasını bu ay başlarında açıklamıştı. Löfven ağustos ayında da partisinin genel başkanlığından istifa etmiş ve bu ayın başlarında parti liderliğine Andersson gelmişti.

Birçok Avrupa ülkesinden farklı bir koronayla mücadele stratejisi izleyen İsveç’te vakalar yüksek olmayı sürdürüyor. İskandinav ülkesinde ayrıca organize suç da hükümetin uğraşmak zorunda olduğu sorunlar arasında bulunuyor.

EK Kaynaklar *dpa

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.