enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:08 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
08:55 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:58 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
00:55 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:51 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:47 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:45 Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:39 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:17 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:04 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
00:01 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
12:15 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:07 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail bu yıl 20 bin askerinin çürüğe çıkmasını bekliyor

İsrail bu yıl 20 bin askerinin çürüğe çıkmasını bekliyor
16.02.2024
A+
A-

İsrail Ordusu Askerleri Rehabilitasyon Bölümü, Gazze’deki savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana 5 bin 500’den fazla yeni askerin fiziksel ve psikolojik engellere maruz kaldığını, yani günde ortalama 60 kaybın gerçekleştiğini duyurdu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

TÜHA Haber’in Şarkul Avsat’a dayandırdığı haberine göre, İsrail Savunma Bakanlığı’nın yayınladığı açıklamaya göre, bölüm “bu sayının bu yılın sonuna kadar 20 bine yükselmesini” bekliyordu.

Bu rakam İsrail toplumunu şoke etti çünkü ordunun günlük açıkladığı veriler bu kadar çok sayıda yaralının varlığını göstermiyor. Yine ordu sözcüsü de ölü ve yaralılarla ilgili “mütevazı” açıklamalar yapıyor.

Konuşulan rakamlar, savaş karşıtlarının, ordunun “ölüm veya yaralanma sayıları hakkında doğruyu söylemediği” ve gerçek rakamların hastane veya Bakanlığın Rehabilitasyon Bölümü raporlarında ve bunların dışındaki farklı raporlarda yer aldığı yönündeki ifadelerini güçlendiriyor.

Askeri Birim, şu ana kadar yaralananların olanların yüzde 95’inin erkek olduğunu, bunların yaklaşık yarısının (yüzde 46) 21 ila 30 yaş arası genç erkekler, yüzde 36’sının 31 ila 40 yaş arasında ve yüzde 18’inin 40 yaşın üzerinde olduğunu belirtti.

Yaralanmaları nedeniyle terhis edilenlerin yüzde 70’inin yedek kuvvet asker, yüzde 7’sinin kadrolu asker, yüzde 10’unun düzenli asker ve yüzde 13’ünün ise polis ve güvenlik mensupları olduğu vurgulandı.

En fazla yaralı asker Tel Aviv’de görülürken onu Kudüs, Beerşeva (Biru’s-Seba) ve Aşkelon (Askalan) izledi. Yaralanmaların yüzde 84’ü hafif, yüzde 9’u orta ve yüzde 7’si ciddi olarak tanımlandı.

Bu askerlerin yüzde 42’si uzuv yaralanması, yüzde 21’i travma veya travma sonrası psikolojik sorun yaşama, yüzde 9’u iç yaralanma, yüzde 7’si omurilik yaralanması, yüzde 7’si kulak yaralanması ve yüzde 3’ü kafa yaralanması, geri kalanlardan göz yaralanmaları ve vücudun çeşitli organlarında yaralanmalar yaşadılar.

Açıklamada, Rehabilitasyon Bölümü’nün halen önceki savaşlardan kaynaklı yaklaşık 62.000 engelli askerle ilgilendiği ifade edildi.

Savunma Bakanlığı’nın şu ana kadarki savaş verileri ve daha önceki askeri operasyonlardaki yaralanmalara dayanarak hazırladığı raporuna göre, “Rehabilitasyon Bölümü” 2024 yılı sonuna kadar yaklaşık 78 bin askere tedavi uygulayacak ve bu sayı 2030 yılında yaklaşık 100 bine çıkacak.

Psikolojik engelli ve travma yaşamış olan asker sayısının fazla olması bekleniyor. Bu nedenle yakın zamanda iki tedavi merkezi faaliyete geçti, yakın gelecekte 3 merkez daha açılacak.

Açıklamada: “Asker Rehabilitasyon Dairesi, savaşın başlangıcından bu yana, yaralıların ve aile üyelerinin rehabilitasyona yoğunlaşma, tıbbi, psikolojik, genel ve sosyal destek sağlamak amacıyla sağlık komitelerinin çalışmalarını erteleme kararı aldı” denildi.

Büyük sayılarda yaralanma ve sakatlıklara yol açan insani ve maddi kayıpların yanı sıra, durumun İsrail ekonomisi açısından da devasa mali kayıplara neden olduğu ifade ediliyor.

Ordu bütçesine göre, Asker Rehabilitasyon Bölümü’ne yılda 1,5 milyar dolara denk gelen 5,5 milyar şekel tahsis ediliyor. Bölüm müdürü Limor Luria’ya göre, yeni engellilere harcanmak üzere 1,6 milyar şekel (435 milyon dolar) tutarında bir miktar bu bütçeye eklenecektir. Luria, bu bütçenin “tank ve mühimmat satın alma harcamalarıyla ilgili başka büyük bütçeyle yarışa giren büyük bir bütçenin parçası olmaması ve bağımsız kalması için Savunma Bakanlığı bütçesinden ayrılması gerektiğini” söyledi. (Şarkul Avsat)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.