enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Haziran’da 51,6 Oldu

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Haziran’da 51,6 Oldu
10.07.2024
A+
A-

* İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi haziranda eşik değer olan 50,0’nin üzerinde kalarak, Türk ihracat pazarlarındaki talep koşullarının üst üste altıncı kez aylık bazda iyileştiğini gösterdi.

* Mayıs ayında 52,8 olan endeks haziranda 51,6 düzeyinde gerçekleşti. Endeks mart ayından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek ihracat iklimindeki güçlenmenin hız kestiğine işaret etti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Türk imalatçılarının ihracat pazarlarındaki talep koşullarının iyileşme eğilimi haziran ayında da devam etti. Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) güçlü büyüme ve ABD’de ekonomik aktivitenin ivme artırması bu gelişmede etkili oldu. ABD’de büyüme son 26 ayın en yüksek düzeyine çıktı.

Öte yandan, Avrupa’da ekonomik toparlanma hafif hız kaybetme sinyali verdi ve bu durum ihracat iklimindeki iyileşmenin bir önceki aya göre yavaşlamasına yol açtı.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Haziran 2024 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50,0’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi haziranda eşik değer olan 50,0’nin üzerinde kalarak Türk ihracat pazarlarındaki talep koşullarının üst üste altıncı kez aylık bazda iyileştiğini gösterdi. Bununla birlikte, mayıs ayında 52,8 olan endeks haziranda 51,6 ile mart ayından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek ihracat iklimindeki güçlenmenin hız kestiğine işaret etti.

turkish airlines

FRANSA’DA DARALMA SÜRDÜ

Haziran ayında Türk imalatçılarının ana ihracat pazarları içerisinde ekonomik aktivitenin en güçlü genişleme kaydettiği ülke BAE oldu. Bu ülkede üretim artışı yaklaşık son bir buçuk yılın en düşük oranında gerçekleşmesine rağmen güçlü temposunu korudu.

Bir diğer güçlü gelişme, Türkiye’nin imalat sanayi ihracatındaki yüzde 6’lık payıyla en büyük ikinci ihracat pazarı olan ABD’de yaşandı. Bu ülkenin ekonomik aktivitesinde büyüme Nisan 2022’den bu yana en yüksek hıza ulaştı.

Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da ise iktisadi faaliyet mayısta son bir yılın ilk artışını göstermesinin ardından haziranda yeniden hafif düşüş kaydetti. Diğer Euro Bölgesi ülkelerinden İtalya, İspanya ve Hollanda’da üretim artışı hız keserken Fransa’da ise daralmanın sürdüğü görüldü.

RUSYA’DA EKONOMİK AKTİVİTE DÜŞÜŞE GEÇTİ

Euro Bölgesi dışındaki Avrupa ülkelerine bakıldığında, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivitenin sergilediği güçlü artışa rağmen birlikte büyüme son bir yılın en düşük oranında gerçekleşti.

Orta Avrupa’da ise zayıflık belirtileri haziran ayında da devam etti. Polonya ve Çekya’da imalat sanayi üretimi azalmaya devam ederken, Romanya’da iki aylık büyümenin ardından ılımlı düşüş kaydetti. Rusya’da da ekonomik aktivite yeniden düşüşe geçti. Haziran’daki anket kapsamındaki tüm ülkeler içerisinde en hızlı üretim artışı Katar’da gözlendi. Bu ülkeyi Suudi Arabistan ve Hindistan takip etti.

turkish airlines

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“Haziran ayında büyümenin bir miktar yavaşlamasına rağmen Türk ihracatçılarının talep koşulları genel olarak olumlu yöndeki seyrini korudu. Özellikle ABD ve BAE pazarları genel görünümü destekledi. İyileşmenin Haziran’da gösterdiği yavaşlama, büyük ölçüde Avrupa’daki ekonomik toparlanmanın ikinci çeyrek sonunda bir miktar hız kaybetmesinden kaynaklandı. Dolayısıyla bunun sadece geçici bir fren mi, yoksa daha uzun süreli bir yavaşlama döneminin başlangıcı mı olduğu sorusunun yanıt bulması açısından Temmuz ayının PMI verileri yakından takip edilecek.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.