enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:49 Moskova’da Türk iş dünyası Crocus Expo fuarına katıldı
07:47 Geleceğin sanayisi dijital ve yeşil dönüşümle şekilleniyor
07:38 “İslamî ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze” Konferansı Kapanış Basın Bildirisi
07:35 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den afetzedelere 10 milyon TL destek
07:10 Cevdet Yılmaz: CHP, iç kavgayı toplumun tamamına yansıtmaya çalışıyor
07:05 Küresel Gazeteciler Konseyi’nin (KGK) ödül töreni ve sergisi 13 Eylül’de New York’ta
03:37 MSB: Tüm imkanlarımızla Katar’ın yanındayız
03:30 Serdar Dursun Kocaelispor’a imza attı.
01:39 Türk-İsrail savaşı zaten yaşanıyor!
10:12 Yeni Bir Kocaelispor…
09:48 Gazeteci Veysel Kavrayan’ın babası Özcan Kavrayan vefat etti, Cenazesi Nevşehir’de toprağa verildi.
07:57 AK Parti tarafından “Türkiye Yüzyılı Buluşmaları” başlığıyla başlatılan programlar kapsamında, 54 il ve 584 ilçede vatandaşlarla bir araya gelindi.
07:56 Türkiye’nin 1 Eylül 2025 itibarıyla geldiği genel durum
07:55 CHP’li Belediyelerde yaprak dökümü devam ediyor… Şimdi de bir istifa Beykoz Belediyesi’nden geldi..
07:42 Amerikan ‘Savaş’ Bakanlığı
07:41 Türkiye Gazetesi köşe yazarı Cem Küçük’ten gelen zam tepkisi gündem oldu.
07:20 İYİ Parti Yönetiminden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
07:03 A Milli Erkek Basketbol Takımımız 12 Dev Adam madalya yolunda
07:03 Tarih ve Bilim uzmanı Nesrin KALKAN OKUR: Türkiye Cumhuriyeti Devleti-ABD İlişkileri
22:46 CHP Beykoz Belediye Meclis üyeleri Uğur Gökdemir ve Murat Uzun partilerinden istifa ettiklerini açıkladı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“İslamî ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze” Konferansı Kapanış Basın Bildirisi

“İslamî ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze” Konferansı Kapanış Basın Bildirisi
12.09.2025
A+
A-

* “İslamî ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze” Konferansı Kapanış Basın Bildirisi yayımlandı…

*İşte detayları!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

Filistin Gazze'de Yaşanan İnsanlık Dışı Saldırıları Kınıyoruz. | İyilik Hareketi

İSTANBUL, 12 EYLÜL 2025 

İSLAMÎ VE İNSANÎ BİR SORUMLULUK
GAZZE KONFERANSI

Bismillahirrahmanirrahim
Yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Kendilerine savaş açılan Müslümanlara, zulme uğramış olmaları dolayısıyla savaş izni verilmektedir. Şüphesiz Allah’ın onlara yardım etmeye gücü yeter.” (Hac, 22/39)
Allah’ın ve sizin düşmanınızı ve onların gerisinde olup sizin bilmediğiniz, fakat Allah’ın bildiklerini korkutup caydırmak üzere, onlara karşı elinizden geldiği kadar güç ve savaş atları hazırlayın.” (Enfal, 60)
Gazze’de aralıksız devam eden katliamlar, insana ve kutsallara karşı işlenen ağır ihlaller; buna karşı Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere, uluslararası sessizlik ve bazı bölgesel tarafların iş birliği eşliğinde işgalin toprakları yutma ve “Büyük İsrail” projesini inşa etme girişimleri karşısında, İstanbul’da yüksek düzeyli bir konferans gerçekleştirilmiştir.
İslamî ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze” başlığını taşıyan bu konferans, Dünya Müslüman Âlimler Birliği’nin daveti ve Türkiye’deki İslâm Âlimleri Vakfı’nın iş birliğiyle icra edilmiş; elli farklı ülkeden yaklaşık iki yüz âlimin sekiz gün boyunca katılımıyla, Gazze’ye yardım ve destek amacıyla dinî ve insani sorumluluğun ifasına işaretin toplanmıştır.
Konferans, Gazze meselesinin artık yalnızca yerel bir mesele değil; ümmet ve bütün insanlık düzeyinde dinî ve insani bir sorumluluk olduğunu güçlü bir şekilde teyit etmektedir. Bu doğrultuda, saldırıların durdurulması, yardımların ulaştırılması ve insani yardım koridorlarının açılması için kapsamlı bir seferberlik çağrısında bulunulmaktadır.
Ayrıca, soykırım suçlarıyla mücadele etme ve sömürüyü yaygınlaştırmanın önünü kesme amacıyla İslâmî–insani bir ittifakın kurulmasına özel vurgu yapılmış; bu ittifaka, İslam tarihinin “Hilf’ul-Fudûl” ruhundan çağdaş bir “insanî Hilf’ul-Fudûl” olarak işlevinin ihya edilmesi; adaletin, merhametin, zulme karşı duruşun ve mazlumların desteklenmesinin esas alınması gerektiği belirtilmiştir.
Konferans, “İstanbul Bildirisi” ile sona ermiştir. Bildiride, Gazze’deki Filistinli kardeşlerimizle dayanışmanın sürdürülmesi kararlılıkla teyit edilmiş, bütün İslâmî kurumlar ve parlamentolar nezdinde, Kudüs ve Gazze için Uluslararası Ortak Parlamenter Birliği ile “Kudüs İftikâfı”nın tesisi kararlaştırılmıştır.
Bu vesileyle, bütün İslam âlemi ve insanlık, Gazze meselesinde sorumluluk üstlenmeye; zalimlerin karşısında dimdik durmaya; mazlumların yanında saf tutmaya davet edilmektedir.
Konferansa katılan âlimler olarak, Gazze’ye Ayasofya’dan şu mesajları gönderiyoruz:
Hepimiz sizinleyiz.”
Direnişe de şu selâmı iletmektedir: “Cihadınız, sabrınız ve meşru mücadeleniz bizim için bir izzet kaynağıdır. Zaferiniz, hak, adalet ve hürriyetin zaferidir.
Bugün biz, “İslâmî ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze” Konferansı’nın kapanışını ilan etmiyoruz; bilakis, bu konferansın çalışmasının başlangıcını ilan ediyoruz. Zira, konferans boyunca gerçekleştirilen 18 ilmî müzakere ve çalıştayda alınan önemli kararların hayata geçirilmesi, bu konferansın asıl hedefini teşkil etmektedir. Bu müzakere ve çalıştaylarda, İslâm ümmetinin ve tüm dünyanın bu büyük musibet karşısında taşıdığı dinî ve insânî sorumlulukların yolları ele alınmış; ayrıca ümmetin dirilişi ve saflarının birleştirilmesi için gerekli mekanizmalar ve yol haritaları ortaya konulmuştur.
İslâm Âlimleri Ayasofya Bildirgesi
1. Konferansa katılan âlimler olarak, direnişin silahsızlandırılmasına kesinlikle karşı çıkıyoruz. Filistin halkının meşru hakkı olan direnişten vazgeçilmesine yönelik tüm çağrıları kesin bir dille reddediyoruz; Filistin halkının Siyonist işgale karşı, silahlı direniş dâhil olmak üzere, tüm meşru direniş yollarına sahip olduğunu güçlü biçimde teyit ediyoruz. Ayrıca ümmetin Allah yolunda cihadın tüm şekilleriyle seferber edilmesini gerekli görüyoruz.
2. Gazze’ye uygulanan kara, hava ve deniz ablukasının kırılması için acil ve kararlı bir çağrıda bulunuyoruz. Sınır ülkelerinin, tüm geçiş kapılarını derhal açmaları vaciptir. Bu çerçevede **“Özgürlük Filosu”**na çok sayıda geminin katılımını bekliyoruz. Filistin davası uğruna samimiyetle ortaya konulan tüm gayretleri büyük bir takdirle karşılıyoruz; Gazze’de direnen kardeşlerimizin yanında yer almak için yapılan bütün halk inisiyatiflerini ve resmî girişimleri güçlü bir şekilde destekliyoruz.
3. Konferansa katılan âlimler olarak, bir vakıf fonu kurulmasını ve iş insanlarını, ekonomik ve finansal kurumları ile imkân sahibi tüm Müslümanları bu fonu desteklemeye davet ediyoruz. Buna göre, her yıl elde edilen kârların en az yüzde 2’sinin Gazze’deki yardım ve kalkınma çalışmalarına tahsis edilmesi ve bu desteğin ivedilikle hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu süreç, hukuki ve şeffaf mekanizmalar üzerinden yürütülecek; böylece Filistin toplumunun direncini ve ümmetin de onların ayakta kalmasına katkı sağlayan sürdürülebilir desteğini sağlaması vesile olacaktır.
4. İslâm Âlimleri, mevcut insani felaketin büyüklüğünü ve İslâm hukukunun mazlumları gözetme, yardım etme ve onları destekleme maksatlarını dikkate alarak bir fetva yayımlamışlardır. Bu fetva mucibince, önümüzdeki yıl verilecek zekâtların en az yüzde 50’sinin Gazze’ye tahsis edilmesi gerektiğini dinî ve insânî bir görev olarak teyit etmişlerdir.
5. Gazze’de yaşanan Siyonist yıkımın etkilerini ortadan kaldırmak ve Gazze’nin yeniden huzurlu ve müreffeh günlere kavuşmasını sağlamak için bütün Müslümanların ve özellikle Müslüman iş insanlarının sorumluluk üstlenmeleri, sadece insani bir görev değil, aynı zamanda dinî bir vecibedir.
6. Bütün devletlere, özellikle de İslâm ülkelerine; işgalci Siyonist varlık ve onun destekçileriyle yürütülen her türlü ilişkinin —siyasi, ekonomik, güvenlik ve askerî alanlar dâhil olmak üzere— derhal ve tamamen kesilmesinin vacip olduğunu açıkça çağrıda bulunuyoruz. Bu çağrı, İslâm hukukunun temel ilkeleri, uluslararası hukukun esasları ve zulme karşı durma ilkesine uygun olarak, sonun nihai olarak işgalci varlığın sona erdirilmesi hükmünü barındırmaktadır.
7. Siyonist işgal devletiyle her türlü ticari iş birliği derhâl ve tamamen kesilmelidir. Siyonizme destek veren şirketlerle doğrudan veya dolaylı iş birliği yapan firmaların ürünlerini satın almak dinen haramdır. Ayrıca işgal ve zulme fayda sağlayan bütün yolların boykot edilmesi farzdır. Bu hususları, İslam ümmetinin bütün fertlerine, yöneticilerine ve kurumlarına açıkça beyan ediyoruz. Bu hüküm, İslam hukukunun temel ilkeleri, mazlumları destekleme ve zalimi engelleme konusundaki icmâ ve usûlî esaslardan kaynaklanmakta olup, ümmetin üzerine bağlayıcı bir sorumluluk yüklemektedir.
8. Âlimlerin, geniş katılımlı gösterilere ve protesto yürüyüşlerine öncülük etmeleri; devletlerin ise halklarının sivil haklarına riayet etmeleri ve özellikle ifade özgürlüğü ile barışçıl gösteri hakkı üzerinde bulunan kısıtlamaları kaldırmalarıdır. Bu husus, aynı zamanda devletlerin, taraf oldukları uluslararası insan hakları sözleşmeleri kapsamındaki yükümlülüklerinin bir gereğidir.
9. Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi kararlarının mutlaka etkinleştirilmesi ve uluslararası yargılamanın, Gazze’de işlenen soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçların failleri derhal yargılanmalıdır. Bu doğrultuda, hükümetler ve insan hakları kurumları adaletin tecellisi, mağdurların haklarının teslimi ve ihlallerin tekrarının önlenmesi için bu süreçlere destek vermelidirler. Ayrıca, İslam ülkeleri ve özgür iradeli tüm devletler kendi ülkelerinde savaş suçlularına karşı derhal ceza mahkemeleri kurmalıdırlar.
10. Hristiyan dinî kurumlarına – özellikle de Katolik dünyasının en üst temsilcisi olan Papa’ya, Dünya Kiliseler Konseyi’ne ve Doğu ile Batı’daki kilise cemaatlerine – Gazze’de yürütülen soykırım savaşına karşı insanî ve ahlâkî bir duruş sergilemeleri yönünde açık bir çağrı yapmaktayız. Bu çağrı, Gazze’ye yönelik saldırıların derhal sona erdirilmesi, masum sivillere karşı işlenen vahşetin engellenmesi ve zulme karşı tavır alınması gereğini vurgulamaktadır. Ayrıca bu kurumların, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, işgalciyi destekleyen Batılı hükümetlerle doğrudan temas kurarak, onların da bu insanlık dışı savaşı durdurmaları için baskı yapmaları gerekmektedir.
11. Gazze’ye yönelik saldırılara karşı çıkan sağduyulu Yahudi kurumlarının, hak ve adalete dayalı bir tutum sergileyerek Gazze’deki zulmün son bulması için tavır almaları gerekmektedir.
12. İşgalciyle herhangi bir güvenlik koordinasyonunun her türlü suçtur. Bu bağlamda bütün devletlerin ve mevcut Filistin Yönetimi’nin düşmanla her türlü koordinasyonu derhâl durdurulmalıdır.
13. İslam Âlimleri olarak, “işgalci siyonistlerin” projelerinde hedef alınan devletleri, düşmanın planlarına karşı koyma sorumluluğunu üstlenmeye ve onu caydırmak ve karşı durmak için gerçekçi ve somut adımlar atmaya çağırıyoruz.
Sonuç olarak; bu konferans ümmetin hafızasında, Gazze davası etrafında safflar birleştirme yönelik tarhî bir çağrı olarak yerini alacaktır. Filistin halkının yardımı, destek ve nusret için islâm ve insani sorumlulukların hayatta geçirilmesi gereken sona ermesi ve toplakların özgünlüğüne kavuşması yollunda; Dünya Müslüman Âlimler Birliği ile İslam Âlimleri Vakfının yürüttüğü gayretlerin bir devamı ve yeni bir başlangıç olarak kaydedilecektir.
Konferans, en üstten teşekkürü ve takdirlerini Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, değerli hûkümetine ve misafirperver Türk halkına arz etmektetir. Ayrıca, verdikleri kıymeti desteğinden ötürü Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’na; bu konferansa katkılarından ve himayesinden dolayı İslam Âlimleri Vakfına; desteklerini esirgemeyen hayırsever isimsizler —Allah kendilerini hayırlı mükafatlandırsın, rızklarını bereket ihsan etsin— şükranlarını sunmaktadır.
Konferans, dünyanın farklı ülkelerinden iştirak eden değerli âlimlerin ilmi ve fikri katkılarından ve bu mübârek toplantının başlamasına  katkı sağlayan herkese teşekkürlerini ifâde etmektedir.
Bizler, Yüce Allah’tan Gazze’deki ve tüm islâm beldelerinde mazlumlara nusret ve zafer niyaz ediyor; bu konferansın ümmetin birliğine ve haklı davasının desteklenmesine giden yolda hayırlı bir adım olmasını diliyoruz.
Her şart ve koşulda Gazze halkının haklı davasının yanında olduğumuzu, fetih ve özgürlüğün sembolü olan Ayasofya-i Kebir’den bütün dünyaya haykırıyoruz: Bu dava sadece Gazze’nin değil, ümmetin onuru ve insanlığın vicdanının davasıdır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.