enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran’la Nükleer Müzakereler Krizin Eşiğinde mi?

İran’la Nükleer Müzakereler Krizin Eşiğinde mi?
05.12.2021
A+
A-

VİYANA-TÜHA HABER / İran’ın nükleer programının kontrol altında tutulması için 2015 yılında yapılan uluslararası anlaşmayı yeniden canlandırmak amacıyla Viyana’da yeniden başlayan görüşmeler, Tahran’ın masaya yeni talepler sunmasının ardından gelecek haftaya kadar durduruldu.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Avrupalı liderlerin katılımıyla İran ile ABD arasında Viyana’da yedinci kez başlatılan dolaylı müzakere sürecine, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ilk kez temsilci göndermiş oldu.

Batılı liderler, Haziran ayında ülkedeki seçimlerde galip çıkmasının ardından 5 ay boyunca müzakerelerin başlatılmasını onaylamayan Reisi’yi, İran’ın nükleer programını ilerletmek için zaman kazanmaya çalışmakla suçluyor.

Reuters haber ajansına göre, Viyana’da düzenlenen görüşmede, Ali Bagheri Kani öncülüğündeki İran heyeti, daha önceki görüşmelerde büyük oranda tamamlanan anlaşmanın metninde ciddi değişiklikler önerdi. Avrupalı yetkililer ise, yüzde 80’e yakınının tamamlanmış olduğu anlaşmanın bu düzeyde değiştirilmesine yönelik öneriye karşı çıktı.

Fransa, İngiltere ve Almanya’dan konuyla ilgili yapılan ortak açıklamada, “Beş aydan uzun bir süre önce İran müzakereleri durdurdu. O zamandan beri İran nükleer programını daha da hızlandırdı. Bu hafta ise, şu ana kadar varılan diplomatik ilerleme geriletilmiş oldu” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, İran’ın “çok büyük değişiklikler” önerdiği ve bu değişikliklerin yaratacağı “boşlukların gerçekçi bir zaman dilimi içinde nasıl kapatılacağının net olmadığı” belirtildi.

Ortak açıklama yayınlayan üç Avrupa ülkesi yetkilileri, İran’ın bazı taleplerinin anlaşmanın temel ilkelerine uymadığını, bu öneriler karşısında “endişe ve hayalkırıklığı” yaşadıklarını dile getirdi.

2015 yılında imzalanan uluslararası anlaşmayla İran’ın nükleer programının kontrol altına alınması hedefleniyor.

Nükleer silah üretme çabasında oldukları yönündeki iddiaları reddeden İranlı yetkililer, anlaşma aracılığıyla, İran’a karşı bazı yaptırımların kaldırılmasını sağladı.

Ancak eski ABD Başkanı Donald Trump’ın uluslararası anlaşmadan Amerika’yı tek taraflı olarak çekerek İran’a yeniden yaptırım uygulamasından bu yana müzakerelerden somut bir sonuç alınamıyor.

İran da yaptırımlara misilleme olarak 2019 yılından itibaren anlaşmanın bazı maddelerini ihlal ederek uranyum zenginleştirmeye devam etti.

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.