enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran’ın yeni cumhurbaşkanı: İbrahim Reisi

İran’ın yeni cumhurbaşkanı: İbrahim Reisi
06.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İran’ın yeni cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, televizyondan canlı yayınlanan bir tören ile görevine başladı. Reisi, İran’a karşı uygulanan yaptırımların kaldırılmasını sağlayacağı yönünde vaatte bulundu.

İran’ın yeni cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Meclis’te düzenlenen törende yemin ederek görevine başladı. 18 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Reisi, Salı günü ülkenin ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’den mazbatasını almıştı. Muhafazakar çizgisiyle tanınan 60 yaşındaki Reisi, İran İslam Cumhuriyeti’nin sekizinci cumhurbaşkanı olarak görev yapacak.

“Seçim sonucu kibirli güçlere karşı bir mesaj”

Göreve geldikten sonra yaptığı ilk konuşmada muhafazakar değerlere vurgu yapan Reisi, dış politikada izleyeceğinin çizginin de ipuçlarını verdi. “Kendimi halkın hizmetine, ülkenin onuruna, din ve ahlakın yaygınlaştırılmasına, hakikat ve adaleti desteklemeye adayacağım” diyen Reisi, İran’ın bölgedeki ve Batı’daki düşmanlarına karşı koyma sözünü verdi. Yeni İran Cumhurbaşkanı, seçim sonucunun “kibirli güçlere” karşı bir mesaj niteliğinde olduğunu ifade etti.

Ortadoğu’daki diğer ülkelerle ilişkileri iyileştirme sözü veren Reisi, “Başta komşularımız olmak üzere bölgedeki tüm ülkelere dostluk ve kardeşlik eli uzatıyorum” dedi. Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan ile ilişkileri iyileştirmenin önünde bir “engel” olmadığını da sözlerine ekledi.

İran Meclisi'ndeki yemin töreni

İran Meclisi’ndeki yemin töreni

Yaptırımlar ve nükleer anlaşma

Reisi ayrıca İran’ın başta petrol satışı olmak üzere, dış dünyayla ilişkilerini büyük ölçüde kısıtlayan ABD yaptırımlarının kaldırılmasında ilerleme kaydetme sözü verdi. “Yaptırımlar kaldırılmalı” diyen Reisi, “Bu hedefi destekleyen her türlü diplomatik planı destekleyeceğiz” ifadesini kullandı.

Her ne kadar ilişkileri iyileştirme sözü verse de, Reisi yargıç olarak görev yaptığı süre boyunca insan hakları ihlallerine imza attığı gerekçesiyle, halihazırda ABD’nin yaptırım listesinde. Reisi’nin görüşmelerde, selefi Hasan Ruhani’den daha sert bir tavır alması bekleniyor.

İran’ın nükleer programının sınırlanması ve bunun karşılığında uluslararası yaptırımların sona ermesi hedefiyle, Tahran yönetimi ile ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin arasında diplomatik müzakereler sürüyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2016’da imzalanan İran Nükleer Anlaşması’ndan 2018’de çekilmişti. Halefi Joe Biden anlaşmaya geri dönmek istediğini ifade etse de görüşmelerde bir ilerleme sağlanabilmiş değil.

Cumhurbaşkanı’nı bekleyen sorunlar

Reisi, her türlü önemli kararda son söz söyleme yetkisini elinde bulunduran ruhani lider Ayetullah Ali Hameney’in yakın müttefiki olarak biliniyor. Ülkenin Batı ile ilişkileri ise son birkaç ayda kötüleşti. İsrail, ABD ve İngiltere, geçen hafta iki kişinin ölümüne neden olan bir insansız hava aracı saldırısı ile İran açıklarındaki bir dizi deniz saldırısından Tahran’ı sorumlu tutuyor. Öte yandan ülke genelinde yaygın su ve elektrik kesintileri halkın geniş çaplı protestolarına neden oluyor. Rejim muhalifleri ise Reisi’nin, selefi Ruhani’den daha sert bir politika izlemesinden endişe ediyor. Reisi’nin yemin ederek göreve başlamasıyla, İran’da yasama, yürütme ve yargı muhafazakar kesimin kontrolü altına girmiş oldu.

EK Kaynaklar : dpa, AFP, Reuters

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.