enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:10 Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK), 15 – 17 Ekim 2025 tarihlerinde Bosna Hersek’te düzenlenecek
07:42 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
07:39 İslamofobi mi Yoksa İslam Düşmanlığı mı?
07:34 Rusya’da bilime ve akla yatırım
07:20 İsrail ve Yunanistan bu gelişmeyi, sadece güvenlik değil, nüfuz mücadelesi açısından da kritik bir eşik olarak okuyor…
07:19 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
07:16 WWF’ten plastik kirliliğine karşı güçlü ve hukuken bağlayıcı bir küresel anlaşma çağrısı
07:11 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:48 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
06:35 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
23:24 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
23:14 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
23:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran’dan Batı’ya “aşırı taleplerle gelmeyin” mesajı

İran’dan Batı’ya “aşırı taleplerle gelmeyin” mesajı
05.11.2021
A+
A-

Advertisement

TAHRAN-TÜHA HABER / İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 29 Kasım için öngörülen nükleer müzakerelerde İran halkının çıkarlarına zarar verecek “aşırı talepleri” kabul etmeyeceklerini duyurdu.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın haberine göre, ABD’nin, İran ile nükleer anlaşmaya dönmesi için yürütülen diplomasi trafiğinde dikkatler 29 Kasım’da Viyana’da yapılması kararlaştırılan müzakerelere çevrildi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi bugün konu hakkında yaptığı açıklamada, “Müzakere masasını terk etmeyiz ancak İran halkının çıkarına zarar verecek aşırı taleplere de itiraz edeceğiz” dedi.

İran halkının çıkarları söz konusu olduğunda geri adım atmalarının mümkün olamayacağını kaydeden Reisi, “baskıcı yaptırımların kaldırılmasını sağlamayı” hedeflediklerini vurguladı.

Reisi, bu açıklamayı ABD’nin Tahran Büyükelçiliği’nin 4 Kasım 1979 tarihinde hedef olduğu baskının yıldönümü gerekçesiyle, Semnam şehrinde düzenlenen bir törende yaptı. Reisi, bu törende konuşma yaparken, binlerce İranlı, başkent Tahran’da, eski ABD büyükelçiliğinin önünde “ABD’ye ölüm” sloganlarının atıldığı gösterilere katıldı.

4 Kasım 1979 yılında,Şah rejimine başkaldıran öğrenciler Tahran’da ABD Büyükelçiliği'ni işgal etmişti.

4 Kasım 1979 yılında ,Şah rejimine başkaldıran öğrenciler Tahran’da ABD Büyükelçiliği’ni işgal etmişti.

Göstericilerden Hüseyin Hasani, ay sonunda başlayacak müzakereler için “ABD hiç bir zaman anlaşmalara sadık kalmadı, sözünü tutmadı, hiç bir şey değişmeyecek” derken, öğrenci olduğunu söyleyen Maedeh Razaghnejad, “Müzakare masasına oturmamalıyız. Bizi kaç kere kandırdılar… Onlara güvenmemeliyiz” dedi.

AB aylardır yoğun çaba gösteriyor

Avrupalı hükümetleri arabuluculuğunda İran ile ABD arasında yürütülen nükleer görüşmelerle, ABD’nin yeniden 2015 yılında İran ile imzalanan nükleer anlaşmaya tarafı olması hedefleniyor.

Avrupa Birliği (AB) tarafların masaya oturması için aylardır yoğun diplomatik girişimlerde bulunuyor.

ABD’nin eski başkanı Donald Trump, Avrupalı müttefiklerinin itirazlarına rağmen 2018 yılında tek taraflı bir kararla anlaşmadan çekilmiş, İran’a yönelik ağır yaptırımları yeniden devreye sokmuştu.

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden göreve başladıktan sonra ülkesinin yeniden anlaşmaya taraf olmaya hazır olduğunu duyururken, İran da yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer faaliyetlerini sınırlandırabileceğini açıklamıştı.

Ancak taraflar arasında görüş ayrılıkları sürüyor. Tahran, Trump dönemindeki tüm yaptırımların kaldırılmasını talep ederken, Biden Yönetimi ancak Trump döneminde nükleer program bağlamında uygulanan yaptırımları müzakere etmeye hazır olduğunu, insan hakları bağlamında uygulanan yaptırımların kaldırılmayacağını söylüyor.

EK Kaynaklar *AFP 

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.