enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:00 Yaz tatilinde çocuklara kültürel bir yolculuk: Tikutu’nun masal dünyası her yerde yanınızda  
12:48 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Günay Uslu’nun ev sahipliğinde Amsterdam The College Hotel’deydi…
12:10 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
07:51 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
07:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
07:33 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
07:30 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
07:28 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
07:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
07:21 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
07:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
07:03 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
07:02 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
06:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle bugün Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran: “Suudi Arabistan’la Görüşmeler Yeniden Başladı”

İran: “Suudi Arabistan’la Görüşmeler Yeniden Başladı”
25.04.2022
A+
A-

BAĞDAT – TÜHA HABER / İran’ın yarı resmi Nur haber sitesi, Ortadoğu’nun rakip güçleri İran ve Suudi Arabistan’ın müzakerelere yeniden başladığını bildirdi. Irak’ın başkenti Bağdat’ta başlayan müzakereler, Mart ayında askıya alınmıştı.

Riyad, 2016 yılında Suudi Arabistan’da Şii bir din adamının infazı nedeniyle İranlı protestocuların Tahran’daki Suudi büyükelçiliğini basmasının ardından Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

İdam edilen Şii din adamı Nimr el-Nimr Suudi kraliyet ailesini eleştiren isimlerden biriydi. İdamlar, aralarında ABD’nin de bulunduğu birçok ülke tarafından kınanmıştı.

Suudi Arabistan ve Irak, görüşmelerin yeniden başladığını henüz doğrulamadı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’ne bağlı Nur haber sitesi, “Son toplantının olumlu geçmesi, iki ülkenin ilişkilerin yeniden başlaması için adımların atılması umutlarını arttırdı” ifadelerini kullandı. Haber sitesi, müzakerelerin beşinci turunun ne zaman gerçekleştiğini açıklamadı.

İran, yeni bir müzakere turunun başlayacağı beklentilerinin ortasında gerekçe göstermeden Mart ayında görüşmeleri askıya almıştı.

Ancak İran’ın bu kararı, Suudi Arabistan’ın uzun bir aradan sonra ilk büyük toplu infazında 81 kişiyi idam etmesinden sonra gelmişti. Tahran, 41 Şii Müslüman’ın aralarında bulunduğu söylenen idamları kınamıştı.

Ağırlıklı Sünni nüfusa sahip Suudi Arabistan ve Şii nüfusa sahip İran, Ortadoğu’daki vekalet savaşlarının da tarafları. İki ülke gerilimi kontrol altına almaya çalışmak için geçen yıl doğrudan görüşmelere başladı.

Riyad ve Tahran, yıllardır Suriye, Lübnan ve Irak’taki bölgesel çatışmalar ve siyasi anlaşmazlıklarda karşıt tarafları destekliyor. Suudi Arabistan, 2015’ten bu yana Yemen’deki İran bağlantılı Husi hareketine karşı savaş yürüten Arap koalisyonuna liderlik ediyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.