enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran: ABD Umman Denizi’nde bir petrol tankerine el koymaya çalıştı

İran: ABD Umman Denizi’nde bir petrol tankerine el koymaya çalıştı
05.11.2021
A+
A-

Advertisement

TAHRAN-TÜHA HABER / Tahran, ABD’nin Umman Denizi’nde İran petrolünü taşıyan bir tankere el koymaya çalıştığını ancak bu girişimin başarısız olduğunu açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı bu iddiayı reddetti.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın haberine göre, Umman Denizi’nde İran petrolünü taşıyan Vietnam bandıralı bir petrol tankeri ile ilgili Tahran ve Washington’dan çelişkili açıklamalar geldi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD’nin 25 Ekim tarihinde Umman Denizi’nde İran petrolünü taşıyan bir tankere el koyduğunu ve tankeri ülke sularının dışına çektiğini açıkladı.

Açıklamada kaçırılan tankerdeki petrolün bir başka tankere nakledildiği belirtildi. İran Devrim Muhafızları’nın bu ikinci tankere helikopterle indirme yaptığı ve tankeri yeniden İran karasularına çektiği ifade edildi.

Açıklamaya göre ABD Donanması askerlerinin kurtarma operasyonunu engelleme ve tankerin kontrolünü yeniden ele geçirme girişimi de engellendi. Petrol tankerinin Bender Abbas limanına çekildiği belirtildi. İran resmi haber ajansı IRNA, İran Devrim Muhafızları’nın operasyonundan görüntüler yayınladı.

İran Devrim Muhafızları'nın Umman Denizi'ndeki tankere düzenlediği operasyondan görüntüler (IRNA)

İran Devrim Muhafızları’nın Umman Denizi’ndeki tankere düzenlediği operasyondan görüntüler (IRNA)

Pentagon iddiaları reddetti

ABD Savunma Bakanlığı ise bu iddiaları yalanlayarak, kendilerinin bir müdahalesi olmaksızın İran’ın söz konusu tankere el koyduğunu ve kendi sularına çektiğini açıkladı. “İran’ın iddialarını gördüm” diyen ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby “Bunlar kesinlikle, tümüyle yanlış ve gerçek dışı” olduğunu söyledi.

Kirby olayın yaşandığı günde “ABD Donanması varlıkları İran güçlerinin uluslararası sularda yasadışı bir biçimde bir ticaret gemisine yanaştığını ve gemiye el koyduklarını gözlemlemiştir” dedi.

 Kirby İran’ın eylemleri ile “uluslararası hukuku bariz bir biçimde ihlal ettiğini” ve “seyrüsefer serbestliğine zarar verdiğini” söyledi.

AFP’ye konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili de olayın yaşandığı yerde iki ABD gemisinin olduğunu ve bu gemilerin hava desteğiyle birlikte İran Devrim Muhafızları’nın operasyonunu sadece izlediğini söyledi.

İran 29 Temmuz tarihinde İsrail bağlantılı bir petrol tankerine yönelik SİHA saldırısından da sorumlu tutuluyor.

Saldırıda bir eski İngiliz askeri ile bir Romanya vatandaşı hayatını kaybetmişti. İran saldırının arkasında olduğu iddialarını reddetmişti.

EK Kaynaklar *AFP

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.