enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İnternette “İslamcı propaganda” uyarısı

İnternette “İslamcı propaganda” uyarısı
12.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Alman uzmanlar, internet üzerinden gençlere yönelik İslamcı propaganda yapan sitelere karşı uyardı. Hazırlanan bir rapora göre söz konusu siteler gençleri adalet ve çaresizlik gibi olgularla etkilemeye çalışıyor. 

Sonuçları Berlin’de açıklanan “İnternette İslamcılık 2019/20” raporuna göre, radikal İslamcı gruplar gençleri internet aracılığıyla adalet, ayrımcılık ve çaresizlik gibi olgularla etkilemeye çalışıyor. Alman uzmanlar, radikallerin ırkçılık ve sağcı teröre karşı artan protestoların da etkisini fırsat bilerek çocuk ve gençlere Instagram ve YouTube gibi kanallar üzerinden İslamcı propagandayla tesir etmeye çalıştıklarını belirterek, önlem alınması çağrısında bulundu.

Almanya’da eyaletler ile federal düzeyde çocuk ve gençlerin korunması, güven içinde gelişimi ve iyi bir eğitim alması konusunda çalışan sorumlu kurum ve bakanlıkların bir oluşumu olan jugendschutz.net‘in hazırladığı raporda, İslamcıların yasal sınırlar içinde kalsalar da medya faaliyetleri bir bütün olarak incelendiğinde demokrasi karşıtı tutumlarının dikkat çektiği belirtildi. Raporda, söz konusu radikal propagandanın, IŞİD’in mağlup edilmesiyle azaldığı, ancak buna rağmen tehdidin devam ettiğine vurgu yapıldı.

jugendschutz.net internet sitesinin yöneticisi Stefan Glaser, İslamcıların internette hala etkili olduğunu, sundukları içeriklerin insanları kolayca elde etmeye yönelik bir biçime sahip olduğunu ve genellikle de kendilerini çok kültürlü internet kullanıcılarının bir parçası gibi yansıttıklarını belirtti. Geçen yıl Hanau kentinde düzenlenen ve aralarında Türklerin de bulunduğu çok sayıda kişinin ölümüne neden olan ırkçı saldırı veya korona pandemisi gibi gelişmelerin de istismar konusu haline dönüştürüldüğüne işeret edildi.

Deutschland München | Plakat des Bayerischen Netzwerks für Prävention und Deradikalisierung gegen Salafismus

2019’da 891 ihlal

Raporda, 2019 senesinde 891 ihlal tespit edildiği, bunların çoğunu anayasaya aykırı sembollerin kullanılması şeklinde

olduğu bildirildi. Söz konusu ihlallerin yüzde 90’ının da sosyal medyada meydana geldiği ifade edildi.  Bu tür propagandayla mücadele amaçlı bin 649 olayda tedbire başvurulduğu, 85 ihlalde de sorumlu platform işleticisine paylaşımın sildirildiği veya erişime kapattırıldığı kaydediliyor.

Glaser, söz konusu internet platformlarına bu tür propagandayla mücadelede büyük sorumluluk düştüğünü de vurguklayarak, ihlal teşkil eden içeriklerin silinmesi konusunda bazılarının “hala çok çekimser davrandığını” söyledi.

Bu nedenle sosyal paylaşım siteleriyle chat platformlarında yasak içerik ve sembollerin bildirilmesine ve uyarılmalarına rağmen uzun süre kaldığını da vurguladı.

Çocuk ve gençler daha kolay etkilenebiliyor

Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) Federal Aile Bakanı Franciska Giffey de çocuk ve gençlerin özellikle korunması gerektiğinin altını çizerek, deforme bilgiler ve demokrasi düşmanı görüşler içeren paylaşımların çocuk ve gençleri daha fazla etkileyebildiğini ve onlara daha fazla hasar verebildiğini kaydetti.

[TÜHA Haber Ajansı, DW, 12 Ocak 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.