enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘İnsani Yardım’ yargarası veya işgal döneminin rahatlıkları ve lüksünü arama

‘İnsani Yardım’ yargarası veya işgal döneminin rahatlıkları ve lüksünü arama
08.08.2023
A+
A-

Azerbaycan Cumhuriyeti Malezya Konsolosu Dr. Elsevar SALMANOV, Ermenistan’ın, Azerbaycan topraklarını yaklaşık 30 yıla yakın bir süre işgal altında tutarak, bu bölgedeki yasadışı faaliyetleri bir alışkanlık haline getirdiğini açıkladı.

TÜHA / TÜRKUAZ  İnternational News Agency

Embassy of Malaysia in Baku on Twitter: "H.E Dato' Yubazlan Yusof met with Mr. Elsevar Salmanov, First Secretary of MFA Azerbaijan on 22 April 2021. Mr. Salmanov will begin his tour ofDr. Elsevar SALMANOV,  TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Gazeteci Veysel KAVRAYAN‘a yaptığı açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi’nin işgalin derhal sonlandırılmasını talep eden 4 bağlayıcı karara rağmen Azerbaycan topraklarının bir bölümü üzerinde yasadışı yerleşim yerlerinin kurulması, oraya dünyanın çeşitli yerlerinden insanların göçünün teşviki, bölgenin doğal kaynaklarının yağmalanması ve tarihi yapıtların yok edilmesi gibi barbarca faaliyetler Ermenistan tarafından kendi doğal hakkı olarak görülmekte” olduğunu hatırlattı.

2020 yılında Azerbaycan’ın askeri yollarla bu uluslararası hukuk lekesini temizlediğini ifade eden Konsolos SALMANOV,  Galip ülke olmasına rağmen, insanlığın on yıllar önce elde ettiği uluslararası hukuk kazanımları sayılan temel ilkeler bazlı barış teklifini Ermenistan’a yönelttiğini, fakat son 3 sene zarfında barışın tesisi yönünde Ermenistan’ın faaliyetlerinin samimiyetten çok uzak olduğunun gözlemlendiğini dile getirdi.

Dr. Elsevar SALMANOV, şunları söyledi:

“Şöyle ki; 1. Ermenistan’ın devamlı silahlanmaya öncelik vermesi; 2. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıma yönünde sözlü açıklamalarına rağmen geçici Rus barış gücünün bulunduğu Azerbaycan’a ait olan bölgede hâlâ yasadışı askeri birlikler bulundurmaya devam etmesi; 3. Başka ülkelerin cesaretlendirme politikalarına hâlâ inanarak müzakereler sürecinde zaman kazanma doğrultusunda tutum benimsemesi; 4. Zengezur Koridoru’nun açılması yönünde üzerine aldığı taahhüdü yerine getirmemesi gibi gerçekler Ermenistan yönetiminin samimiyetsizliğini ortaya koymaktadır”.

Ermenistan başta olmak üzere, birkaç ülkenin samimiyetsizlik ve çıkar körlüğü, 2023 yılında Azerbaycan diplomasisinin onlar için temel uluslararası hukuk dersleri yapmasına sebep olduğunu belirterek, “Ne yazık ki, Dışişleri Bakanlığımız Azerbaycan Cumhuriyeti’nin BM tarafından kabul edilen sınırında kontrol noktası kurmasının devletlerin egemen hakkı çerçevesinde gerçekleştirildiğini açıklamak zorunda kalmıştır. Aslında 2019 yılında COVID-19 pandemisi patlak verince doktorların ellerimizi nasıl yıkamamız gerektiğini dünyaya anlatmasından sonra durumun böylesine trajikomik düzeye düşeceğini anlamamız gerekmekteydi” dedi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Malezya Konsolosu Dr. Elsevar SALMANOV, 2020 yılında Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin işgali bitirmesinin ardından Azerbaycan’da yaşayan Ermeni azınlığın güven içinde topluma entegrasyonunun sağlanması için bölgeye geçici Rus barış gücünün konuşlandırılmasına olanak sağlandığını ve Ermenistan ile karayolu bağlantısı gibi insani jestler sunulduğunu açıkladı.

Dr. Elsevar SALMANOV, şöyle devam etti:

“Fakat 3 yıla yakın sürede yasadışı Ermeni silahlı birlikleri Azerbaycan’ı terk etmemekle birlikte, Ermenistan’dan onlara silah taşınması sabırla gözlemlendi. Onlarca defa uyarılar yapıldı. 23 Nisan 2023 tarihinde ülke güvenliği için Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından sınır kontrol noktası oluşturuldu ve Azerbaycan Cumhuriyeti yasaları çerçevesinde serbest geçit olanağının devam ettiği ilan edildi. Uluslararası Adalet Divanı-UAD, 2023 yılı Şubat ve Temmuz aylarında açıkladığı iki karar ile Azerbaycan’ın Laçın ili üzerindeki egemenlik hakkını teyit etmiştir. 15 Haziran 2023 tarihinde Ermenistan askerleri sınır kontrol merkezine saldırı düzenledi ve bir Azerbaycan askerini ciddi şekilde yaralandı. Buna karşılık olarak, Azerbaycan tarafı da sınır kontrol merkezi üzerinden acil tıbbi durumlar dışında olan geçitleri durdurdu ve Ağdam-Hankendi yolunun kullanılabileceğini duyurdu. Dikkat edilirse, Azerbaycan tarafı Ermenistan’dan Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni azınlık için gönderilen “ihtiyaçların” Azerbaycan’dan karşılanmasında hâlâ ısrar etmiyor. Bu, bir insani jesttir. Halbuki her bir devlet ülkesine dışarıdan getirilen ürünler için gümrük vergilendirilmesi başta olmak üzere diğer tüm tedbirleri almak hakkına sahiptir”.

Ermenistan yönetiminin ise, Azerbaycan’dan izin almaksızın Azerbaycan’da yaşayan ermeni azınlığa göndermek amacıyla 26 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 19 tırdan oluşan “ihtiyaç” konvoyunu Azerbaycan’ın Laçın sınır kontrol noktası önünde beklettiğini ifade eden Dr. SALMANOV, Ermenistan, bu adımı ile Azerbaycan’ı tüm dünyaya “insani ihtiyaçları engelleyen kötü bir devlet” gibi sunmaya çalıştığına dikkat çekti.

“Aynı zamanda, Azerbaycan’da bulundurmaya devam ettiği yasadışı silahlı birlikler, Zengezur Koridoru yükümlülüğü ve mayın sorununun üzerini örtmeyi planlamaktadır” diyen Dr. Elsevar SALMANOV,  şunları aktardı:

“İç politikada muhalefetin baskısını da böylece azaltabileceğini ummaktadır. Doğal olarak, Azerbaycan tarafı bu geçite izin vermemiştir. Çünkü Laçın yolu Ermeni Lebensraum‘una alet edilemez. Azerbaycan’daki Ermeni azınlığın gerçekten de “insani yardıma” ihtiyacı varsa, Azerbaycan’ın önerdiği Ağdam-Hankendi güzergâhı çok rahatlıkla kullanılabilir. Azerbaycan Cumhuriyeti hükümeti, defalarca Karabağ’da bulunan Ermeni azınlığın topluma entegrasyonu doğrultusunda çeşitli girişimlerde bulunmuştur ve bu yaklaşımını içtenlikle sürdürmektedir. Fakat bilinmesi gereken gerçek şudur ki, onları ellerinde tutsak tutarak (ve entegrasyonu engelleyerek) jeopolitik bir alet gibi kullananlar o azınlığa yapılabilecek en büyük kötülüğü yapmaktadırlar”.

Azerbaycan Cumhuriyeti Malezya Konsolosu Dr. Elsevar SALMANOV, konuşmasının sonunda, Ermenistan’ın Miatsum ideolojisinin tarihteki Anschluss ve Enosis gibi diğer hasta ideolojilerle benzerlik teşkil ederek sahibine ve tüm dünyaya zarar verdiğini, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin Miatsum’u bitirdiğini, Uluslararası hukukun, Ermenistan’dan ve onu destekleyenlerden işgal dönemi rahatlıklarını unutmasını talep ettiğini ve bu gerçekliği ne kadar çabuk kabul ederlerse, onlar için o kadar da iyi olacağını kaydetti.

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.