enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:56 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Ailesi, ‘Yaz Buluşması’ için Ankara’da bir araya geldi
07:48 Ankara 2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti seçildi
07:20 Dünya Avrupa’nın ortasındaki soykırıma sessiz kaldı: Srebrenitsa
00:00 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “PKK’nın tüm yapılarıyla silah bırakması şart”
23:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü
22:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir dönemin kapıları aralanıyor
22:13 Cumhurbaşkanı Edoğan, “Pek çok tuzağa, oyuna, senaryoya, sinsi saldırıya maruz kaldık”
21:41 Emine Erdoğan: Kadınların emeğiyle şekillenen güçlü yarınlara olan inançla, birlik ve başarı dileklerimle
21:31 ÖSYM Başkanlığınca ilk kez uygulanan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın ikinci ve son oturumu olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi tamamlandı.
21:15 15 Temmuz’da “Zaferin Adı Türkiye” dünyanın dört bir yanında yankılanacak
11:18 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
09:08 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
07:25 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
23:40 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
20:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
20:49 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
18:54 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi bölmeye kimsenin gücü yetmez”
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İnsan beynini bilgisayara bağlayan Neuralink tanıtıldı, buluş engellilerin hayatını kolaylaştıracak

İnsan beynini bilgisayara bağlayan Neuralink tanıtıldı, buluş engellilerin hayatını kolaylaştıracak
30.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / SpaceX ve Tesla şirketlerinin kurucusu Elon Musk, insan beynini bilgisayara bağlayan Neuralink’i tanıttı. Bu buluş sayesinden özellikle zihinsel özürlülerin ve Alzheimer hastalarının hayatının kolaylaştırılması hedefleniyor.

Mustafa Kemal ATATÜRK Elon Musk tanıtımda, beyin implantının, hafıza kaybına depresyona ve görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorunları ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini duyurdu.

Musk, buluşun yine en önemli hedeflerinden birisinin Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkları tedavi etmek olduğu açıkladı ve buluş sayesinde, engelli bireylerin hayatlarının kolaylaşacağı müjdesini verdi.

Neuralink, ultra yüksek bant genişliği beyin-bilgisayar arayüzleri geliştirmeyi amaçlıyor. İnsanlarda kullanılması planlanan mevcut tasarım, kulağın arkasına yerleştirilen, insan saçının dörtte biri genişliğinde 4 elektrot iplikten ve onlara bağlı bir çipten oluşuyor. Bu çipin nörları ve sinir uçlarını uyarması hedefleniyor.

Neuralink’in önünde en önemli engel olarak klinik testler gösteriliyor. İnsan vücuduna yapılması planlanan bu elektronik müdahalenin herhangi bir tehlikeye yol açmadığının kanıtlanması gerekiyor.

Neuralink’in öne çıkan özellikleri

Web Tekno’da yer alan bilgilere göre Neuralink’in öne çıkan özellikleri ise kısaca şu şekilde. “Bataryası 1 gün boyunca yetecek, Her bağlantı için 1024 kanal (var olan teknoloilerden daha yüksek hız vadediyor), Cihaz sadece 23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip.

Doğrudan kafatasına entegre olacak, Sıcaklık, basınç gibi verileri ölçebilecek, Seri üretime geçilip tüketiciye sunulması hedefleniyor, Bir lazer göz ameliyatı kadar kolay uygulanıyor, Cihaz takılırken anestezi ile uyutulmaya gerek kalmıyor, Enfeksiyon riski yok, Beyin içerisine uzanan kalın kablolar yerine saç telinden ince kablolar var. Büyük kasklar, uzun kablolar, dev sensörler bulunmuyor, Cihaz, internete bağlanabilen her türlü elektronik aletin beyin sinyalleri ile kontrol edilmesini sağlıyor.”

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Ağustos 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.