enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, parlamentoya görüşmeler hakkında bilgi verdi…
00:43 MKE ürünlerine Suudi Arabistan yolu görünüyor
00:41 Ankara Keçiören Belediye Başkanı’ndan Özgür Özel hakkında suç duyurusu
00:31 Türkiye, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu 8 ülkeden, katil İsrail’e sert kınama
00:19 Epstein Mossad ajanı mıydı? Yeni belgeler soru işaretleri oluşturuyor
00:18 Trump, uluslararası liderleri Barış Konseyi’nin ilk toplantısına davet etti
00:17 Bakan Yumaklı: 11 ilde tarımsal altyapıya 67 milyar liralık yatırım yaptık
00:16 Türk zırhlıları Almanya’da
00:12 BTP Lideri Hüseyin Baş, “Milli Ekonomi Modeli insanlık için en büyük şanstır”
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mihalgazi Belediye Başkanı Akgün’e destek
00:01 Devlet Bahçeli: Terörsüz Türkiye hedefi milli dayanışmayla hayat bulacaktır
17:15 Bir Terk Etme Hikayesi
11:19 DEM Partili Gergerlioğlu’nun oğlundan Sabiha Gökçen için küstahça bir paylaşım
11:00 Bir Geri Gidiş: Savunma Bakanlığı’ndan Savaş Bakanlığı’na
10:27 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,Kocaeli’den Gelen Spor Basınını Ağırladı
06:39 (TİM) Başkanı GÜLTEPE, “2026 yılına mal ve hizmet olmak üzere toplam 410 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladık”
00:57 Analiz: Türkiye-Mısır Yakınlaşmasının Stratejik Anlamı
00:52 Avrupa Haberleri: AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol taşımacılığı hedefte
00:51 Avrupa Haberleri: Rusya, Alman ordusuna karşı hibrit bir savaş mı yürütüyor?
00:44 Dış Bakış Cilt 3 Sayı 1 yayınlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İkinci Libya Konferansı 23 Haziran’da Berlin’de

İkinci Libya Konferansı 23 Haziran’da Berlin’de
02.06.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İlki geçen yılın Ocak ayında yapılan Libya Konferansı, 23 Haziran’da Berlin’in ev sahipliğinde bir kez daha düzenlenecek. Görüşmelerde ana gündem genel seçimler ve yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi olacak. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (AFP / GY, HS)’ye dayandırdığı habere göre, Almanya, Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle ikinci Libya Konferansı’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 23 Haziran’da Berlin’de düzenlenecek olan görüşmelere Libya’yı ilk kez geçiş hükümeti temsil edecek.

Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ilki Ocak 2020’de yapılan konferansın Libya’da kalıcı istikrar sağlanması adına sonraki aşamalara geçmek açısından önemli olduğu vurgulandı.

Seçimlere hazırlık ve paralı askerlerin çekilmesi

Görüşmelerde ana gündem maddelerinin 24 Aralık’ta ayında yapılması planlanan genel seçimler ile yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi olacak. Ülkenin birleşik bir güvenlik kuvvetlerine kavuşturulması konusunun da gündemde olması bekleniyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Libya’da barış girişiminin uzun bir süreç olduğunu, zaman zaman kendilerinin bile bu hedeften emin olamadıklarını ifade ederek “Ancak son aylardaki gelişmelerden sonra, tedbirli bir iyimserlik içerisindeyiz” dedi.

Libya, 2011’de Muammer Kaddafi’nin halk isyanı sonucu devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenmişti.

İç savaş, Libya'yı doğu ve batıdaki güçler arasındaki ikiye böldü

İç savaş, Libya’yı doğu ve batıdaki güçler arasındaki ikiye böldü

İlk konferansta alınan kararlar

BM öncülünde devam eden barış sürecinde Ocak ayındaki konferansa Türkiye, Rusya, Çin, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Kongo Cumhuriyeti ile Afrika Birliği ve Arap Birliği katılmıştı. Konferansta liderler, Libya’ya her türlü dış müdahalenin son verilmesi ve BM’nin silah ambargosu kararının uygulanması konusunda uzlaşmıştı. Devam eden süreçte ülkenin yeniden yapılandırılması ve seçimlere hazırlanması için geçiş hükümeti kurulmuştu.

Türkiye paralı askerleri çekmedi

Ancak BM Libya Özel Temsilcisi Jan Kubis, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, paralı askerlerin ülkeden çekilmesi sürecinin durduğunu, ayrıca Libya’nın doğusu ile batısını birleştiren yolun hâlâ açılmadığını duyurmuştu. BM verilerine göre Libya’da Türkiye, Rusya, Sudan ve Çad tarafından sağlanmış olan 20 bin civarında yabancı paralı asker bulunuyor. Libya hükümetinin talebiyle asker gönderdiğini savunan Türkiye, yabancı güçlerin çekilmesi kararının kendilerini bağlamadığını iddia ediyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, önümüzdeki konferansın yabancı güçlerin çekilmesi konusunun tamamen netleştirmeyi amaçladığını belirterek “İlk Libya konferansında alınan kararlar geçerlidir, bunu bütün taraflar açısında açıklığa kavuşturacağız” dedi.

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.turkuazhaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.