enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:00 Yaz tatilinde çocuklara kültürel bir yolculuk: Tikutu’nun masal dünyası her yerde yanınızda  
12:48 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Günay Uslu’nun ev sahipliğinde Amsterdam The College Hotel’deydi…
12:10 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
07:51 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
07:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
07:33 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
07:30 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
07:28 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
07:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
07:21 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
07:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
07:03 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
07:02 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
06:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle bugün Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İç Anadolu’da daha büyük depremler görülebilir mi?

İç Anadolu’da daha büyük depremler görülebilir mi?
20.01.2022
A+
A-

KAYSERİ – TÜHA HABER / Kayseri’de meydana gelen deprem sonrası gözler İç Anadolu’ya çevrildi. Uzmanlara göre, sarsıntının meydana geldiği fay zonu 7’ye varan depremler üretebilir.

Mine Yagıcı Çiftci
TRT Haber : Mine Yagıcı Çiftci

Deprem gerçeği kendini unutturmuyor. Marmara, Doğu Anadolu, Ege derken İç Anadolu Bölgesi’nde de depremler kaydedilmeye başladı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) alınan bilgiye göre saat 02.28’te Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesinde 4,9 büyüklüğünde deprem yaşandı. Çevre illerden de hissedilen sarsıntı büyük endişe yarattı.

Bölgede geçtiğimiz kasımda, Konya Meram’da 5,1; Eylül 2020’de Niğde’de yine 5,1 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmişti. Bu iki sarsıntının ardından kaydedilen son deprem, “İç Anadolu Bölgesi’nde daha büyük bir deprem riski olabilir mi?” sorusunu beraberinde getirdi.

İç Anadolu’da daha büyük depremler görülebilir mi?

İç Anadolu da deprem açısından riskli

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Kayseri depremini TRT Haber’e değerlendirdi.

Depremin Kayseri’den geçen kuzeydoğu-güneybatı hatlı bir fay zonunun üzerinde meydana geldiğini ifade eden Prof. Dr. Ersoy, “İç Anadolu’nun da depremler açısından riskli olduğunu bu depremle görüyoruz. Daha önce Niğde’de, Konya’da, benzer örneklerde bunu görmüştük. Ama bu depremin olduğu fay zonu daha büyük depremler de oluşturabilir. Bu 5’le sınırlı bir yer değil; 6’nın üzerine çıkan, hatta 7’ye varan depremler de oluşturabilir. Bu anlamda gözlenmesi, izlenmesi gereken yerlerden bir tanesidir” diyor.

Bölgede yer alan Erciyes Volkanı’na dikkat çeken Prof. Dr. Ersoy, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Kayseri’de meydana gelen deprem, Erciyes Volkanı’ndan itibaren kuzeye, Sivas’a doğru giden bir fay zonu üzerinde meydana geldi. Sık deprem gördüğümüz yerlerden bir tanesi değil. Fakat burada pek çok fay zonu var. Bu fay zonlarının üzerinde de depremini bekleyen süreçler var, bu açıdan önemli.

İç Anadolu’da daha büyük depremler görülebilir mi?

“Türkiye jeolojik açıdan dinamik bir ülke”

“Depremin sadece Marmara’da ve Ege’de değil, İç Anadolu’da da meydana gelebildiğini bu örneklerle görüyoruz” diyen Prof. Dr. Ersoy, Türkiye’nin deprem gerçeğine dikkat çekiyor:

“Türkiye jeolojik açıdan dinamik bir ülke, çok haraketli bir yer. Türkiye’nin yüzde 100’ünü deprem bölgesi olarak ifade etmek yanlış olmaz. Dolayısıyla kentsel dönüşüm ya da buna ilişkin bütün hazırlıklarda Türkiye’nin yüzde 100’ünün deprem bölgesi olduğunu unutmamak gerekiyor.”

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.