enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 Kitap: 1944 Ahıska Sürgünü: Son Tanıklar
00:11 Ankara’nın devreye girdiği Refah’taki Tünel Krizi için ABD-Türkiye’nin Ortak Hamlesi
00:01 Zorunlu kış lastiği uygulaması bugün başladı…
19:39 Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 81. yılı
07:50 İklim krizi, mevcut eşitsizlikleri, adaletsizlikleri açığa çıkaran ve derinleştiren bir “risk çarpanı”…
07:46 Adı terörle anılan Gabar Dağı, şimdi enerjide önemli bir nokta…
07:30 Tarihi komisyon 18 Kasım’da toplanacak
07:16 Gazeteci Mustafa Salman’ın, Küresel Gazeteciler Konseyi 5. Küresel Medya Çalıştayı izlenimleri…
07:16 Babam Prof. Dr. İbrahim Hakkı Atun!…
07:01 Romanya Dışişleri Bakanı Oana Toiu’nun Ankara Ziyareti ve Türkiye-Romanya Güvenlik İlişkilerinde Gelişmeler
02:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’nin Kıbrıs davasındaki duruşunun her zaman net…
22:23 Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen “C130” tipi askeri kargo uçağında şehit olan askerlerin naaşları Ankara’ya getirildi…
12:48 MSB: Envanterdeki C-130 uçaklarının uçuşları tedbiren durduruldu
09:38 Gelenekle modernlik arasında köprü kuran kadın sufiler!
00:34 Bakan Işıkhan, “2025 yılı Ağustos ayı itibarıyla belediyelerin, SGK’ye toplam borcu 234,2 milyar lira”
00:12 Sağlık hizmetlerindeki tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine köklü değişiklik
17:28 Düşen askeri kargo uçağında 20 askerimiz şehit oldu
07:57 Adana’da Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın “Üç Jokerli Konken’i” adlı oyununa büyük ilgi… 
07:57 Aon Türkiye 30.Yıl Risk Zirvesi’nde iş dünyasının gündemindeki ilk 10 risk paylaşıldı
07:47 ABD’nin Orta Asya Stratejisinde Yeni Dönem: C5+1’in Dönüşümü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hayatımızı karartan engeller!

Hayatımızı karartan engeller!
20.12.2021
A+
A-

Engeller, insan yaşamına kurulmuş tuzaklardır!

Doğuştan veya sonradan engelli olmak demek, insan için bir ömür boyu sürebilecek sıkıntılara katlanabilmek demektir.

Engelleri aşanlar | Naci Cem Öncel | Köşe YazılarıHiçbir insan durup dururken engelli olmak istemez; ne var ki bu konudaki istatistiki veriler, nüfusumuzun yüzde 10 u aşkın bir kısmının engel tuzağına takıldığını gösteriyor.

Doğuştan gelen engeller, kişinin iradesi dışında gelişen çoğu kez akraba evliliklerinden kaynaklanan engellerdir.

Engelli kalmaya yol açan nedenler üzerinde yapılan bir araştırma toplumsal yapımızda akraba evliliklerinin engelli yaşamların doğmasına yol açtığını ortaya koydu.

Akraba evliliklerinin yol açtığı engelliliğe karşı toplumda bilinçlendirme faaliyetlerine ağırlık verilmesi Sağlık Bakanlığımızın öncelikli sorumlulukları arasında yer almaktadır.

İnsanın hayatını karartan, günlük yaşamın acı sürprizi olarak ortaya çıkan bazı engeller hiç beklemediğimiz bir anda sonradan ortaya çıkan engellerdir.

Görünmeyen Engelleri Görünür Kılacak İkonlar • BigumiguBu engellerin görünür yüzü olduğu kadar, görünmeyen yüzü olanlarına da tanık olabiliyoruz.

Görünür yüzü olan engellere karşı insanlar; ‘Dikkat Ölüm Tehlikesi Var, ilanı ya da tehlikeli bölgenin kontrol altında tutulması yoluyla uyarılıyor.

Engelli olmaya yol açan asıl tuzaklar, insanın hiç beklemediği bir anda gerçekleşip yaşanan tuzaklardır.

Bu tuzakların çok sayıda olması; insanın, tehlikenin nereden ve ne zaman karşısına çıkacağı hususunda belirsizliğe yol açabiliyor.

3 Aralık en güzel Dünya Engelliler Günü resimleri! 3 Aralık en yeni yazılı Dünya Engelliler Günü fotoğrafları! Şiirleri...Toplumsal yaşamda ‘Görünmez Kaza, denilen şey; çoğu zaman zamanında alınmayan bir önlem sonucu karşımıza çıkan ve insanın ‘engelli, olmasına yol açan kazalardır.

Özellikle büyük kentlerde insanın başına gelen engel tuzaklarının zamanında önlemi alınmış olsaydı çok sayıda insanımızın engelli olmasının önüne geçilmiş olacaktı.

Açık bırakılan rögar kapakları, parkta veya spor salonlarında tehlike arz eden elektrik kabloları, yıkılmaya yüz tutmuş duvarlar, giriş ve çıkışları kontrol altında olmayan inşaat bölgeleri, frenleri tutmayan kamyon ve tırlar, yolcularını tam indirmeden harekete geçen otobüs veya dolmuşlar çoğu zaman insanları engelli bırakan kazalara neden olabiliyorlar.

Fiziksel engeller girişimci ruhu ve cesur fikirleri olanları durduramaz - TOPLUMHenüz hayatlarının baharında olan çocuklarımızın oyun oynadıkları bölgelerde yaşanan kazalar, engelli kalmanın ötesinde ölümle de sonuçlanabiliyor.

Alınan tüm önlemlere rağmen, insan iradesi dışında olağanüstü hava koşullarında gerçekleşen deprem, sel ve benzeri afetler insanlığın çaresiz kaldığı felaketler arasında yer almaktadır.

Yaşamın acı sürprizlerine karşı insanın her alanda tedbirli olması hayati bir zorunluluktur.

İş sağlığı ve güvenliği, çalışanların bulunduğu iş yeri, inşaat mahalli veya fabrika gibi yerlerde alınması zorunlu önlemleri belirler.

Bu önlemlerin dışında bireysel olarak her insanın yaşadığı ortamların güvenli olmasını sağlayacak başka önlemelere de gereksinim vardır.

Ankara Haberleri - Engeller kalktı - Yerel HaberlerBilhassa çocuklu evlerde açık bırakılan balkon kapısı veya pencereler, elektrikle çalışan cihazlar çocuklarımız için tehlike teşkil etmektedir.

Çocuklarımızın engelli kalmasına hatta ölümlere yol açabilen tehlikelere karşı önceden tedbir alınması hayati bir zorunluluktur.

Yetişkin bireylerinde normal yaşam koşullarında olası tehlikelere karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.

Hususi araçların bakımlarının zamanında yapılması, kent içindeki tehlikeli yerlerden geçerken dikkatli olunması, olası tehlike teşkil eden yerler için ilgili birimlerin uyarılması bir vatandaşlık görevi olarak benimsenmelidir.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Engellileri en çok dışlanma yaralıyor” Eurostat istatistiklerine göre Türkiye, Avrupa’da 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarında yakın zamana kadar ilk sırada yer almaktaydı. Bu veriler Sosyal Güvenlik Kurumu verilerince de doğrulanmaktaydı.

İnsan hayatı değerlidir. İnsanlarımızı engelli kılan veya ölümlere neden olan olası tehlikelere karşı koruyucu önlemler almak yaşamsal bir zorunluluktur.

Bu konuda ilgili kurumlar yanında bireysel olarak her birimizin sorumluluğu vardır.

Sorumluluk bilinciyle hareket edip, zorunlu önlemleri zamanında aldığımız takdirde kazaların yanında engelli yaşamların da artmasının önüne geçmiş olacağız.

Atıf ÖZGEN

(*) İDD Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi

e mailozgenatif@gmail.com

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.