enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:37 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:24 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
09:01 Meteoroloji’den 31 ile ‘sarı’ kodlu uyarı
00:46 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:18 Türkiye Bursları’na 2026 Yılında 200 Bine Yakın Rekor Başvuru
00:13 Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Sirkeci-Kazlıçeşme hattı 2 yaşında
00:13 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
00:04 Hocalı Soykırımın 34. Yılı Anma Programı
00:04 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:07 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:06 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:06 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:04 Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu: Ağla Hatay, ağla…
00:04 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:03 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:03 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
00:02 Yine fırça mı yedin? Ekrem’den son talimatları alan Özgür’ün ağzını bıçak açmıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Havayolu şirketleri 2023 yılında karlarını ikiye katlama beklentisinde

Havayolu şirketleri 2023 yılında karlarını ikiye katlama beklentisinde
06.06.2023
A+
A-

Yüksek enflasyona rağmen güçlü taleple karşı karşıya olan havayolu şirketleri düşük kar marjından şikayetçi.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘Reuters’den aktardığı haberine göre, Küresel havayolu şirketleri Covid-19 pandemisi sonrası oluşan güçlü seyahat talebi sayesinde 4,7 milyar dolarlık kar tahminini 2023 yılında ikiye katlayarak 9,8 milyar dolara yükseltti.

Dolu bir yaz mevsimine hazırlanan havayolu şirketlerine göre, yüksek enflasyona rağmen talepte azalmaya ilişkin işaret yok. Bu yıl petrol fiyatları üzerindeki baskı da hafifledi.

2023 yılındaki gelir beklentisinin pandemi öncesi seviyeye çok yaklaştığı ifade edildi. Sektörde elde edilen gelir 2019 yılında 838 milyar dolar olmuştu. Bu yıl ise gelirin 803 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Hava yolu sektörünün 9,8 milyar dolar kâr elde etmesi bekleniyor | Analiz  Gazetesi

“Pandemi yılları geriden kaldı”

Uluslararası Hava Ulaşımı Birliği (IATA) Genel Müdürü Willie Walsh, bu yıl İstanbul’da düzenlenen yıllık toplantıda pandemi yıllarının geride kaldığını ve sınırların normal şekilde açıldığını vurguladı.

Walsh “Birçok kişi henüz seyahat etmedi ama etmek istiyor. Bu durumun yıl boyunca sürmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

Makroekonomik görünüme karşın talebin yüksek istihdam sayesinde yükseldiğini belirten Walsh “Bu eğilim tüketiciye para harcamak, biraz borca girerek sevdikleri şeyleri yapmaya devam etmek için güven veriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Sektörün önündeki zorluklar neler?

Kar marjının yüzde 1.2 civarında olmasının hala sektörün uzun vadeli mali sağlamlığı açısından güvence teşkil edebilmesi için çok zayıf olduğunun altını çizen Walsh ayrıca tedarik zinciri sorunları, yükselen havaalanı ücretlerinin sektörün iyileşmesini zorlaştırdığını kaydetti.

Walsh, talepteki güçlü toparlanmaya rağmen, sektörün mevcut düşük karlılık seviyesinin sürdürülebilir olmadığını belirterek, sektörün yolcu başına yaklaşık 2,25 dolar kar elde ettiğini, bunun da “bir fincan kahve ya da bir metro bileti fiyatından daha az” olduğunu söyledi.

Kargo hacminin de 2019’la kıyaslandığında küresel ticaret hacmindeki yavaşlama nedeniyle hala beklenenden düşük olduğu belirtiliyor. 2019 yılında kargo hacmi 61,5 milyon ton iken, 2023 beklentisi ancak 57,8 milyon ton kadar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.