enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:57 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
07:52 Ekim 2024’te kurulan Jandarma Otoyol Timleri, karayollarında yaşanabilecek her türlü olumsuz duruma karşı tek kolluk kuvveti olarak müdahale ediyor.
07:15 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
07:05 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
00:04 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
18:25 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:33 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:58 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Havaş’tan Rusya ve Belarus’a Boeing Uyarısı…

Havaş’tan Rusya ve Belarus’a Boeing Uyarısı…
05.02.2023
A+
A-

Türk havaalanlarının önde gelen yer hizmetleri sağlayıcısı Havaş, Rus ve Belaruslu havayolu şirketlerine, kullandıkları Amerikan yapımı uçaklara hizmet sağlamayı durdurabileceğini bildiren bir mektup gönderdi.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘nın haberine göre, Reuters haber ajansının gördüğü 31 Ocak tarihli mektupta Havaş, Rus havayolu şirketlerine uygulamayı ABD’nin Ukrayna savaşı nedeniyle getirdiği ihracat kontrollarına uymak amacıyla yürürlüğe koyabileceğini bildirdi.

Havaş ayrıca Rus havayolu şirketlerine bundan sonra uçuşlarını yüzde 25’ten az Amerikan teknolojisi kullanılan uçaklarla planlama tavsiyesinde bulundu.

“Boeing uçaklarına olası kısıtlamalar” konu başlığıyla yazılan mektubun, Amerikalı yetkililerin Türk hükümeti ve özel sektörüne ABD’nin Rusya yaptırımlarıyla işbirliği çağrısı yaptığı toplantıdan günler önce gönderildiği belirtildi.

Mektupta “Rus ve Belarus havayolu şirketlerinin yüzde 25’ten fazla ABD teknolojisi kullanılan bazı ya da tüm uçakları” ifadesi kullanıldı.

Rus güçleri Belarus’u Ukrayna’nın başkenti Kiev’e savaşın başlangıcında yapılan saldırılarda sıçrama tahtası olarak kullanıyordu. Ancak Belarus işgale doğrudan katılmadı.

Havaş, Türk havacılık endüstrisinin ABD Ticaret Bakanlığı’ndan uyarı mektupları aldığını bildirdi.

Havaş mektubunda, “Bu çerçevede, işimize ve paydaşlarımıza yönelik riskleri ve sonuçları belirlemek için bir durum tespiti süreci yürütüyoruz. Bunun sonucunda, uçuşlarınızın bir kısmına veya tamamına hizmet veremeyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Batının Moskova’ya kapsamlı yaptırımları ve ihracat kontrolları kapsamında ABD, Boeing uçakları gibi ABD menşeli ya da yüzde 25’e kadar ABD malzemesi içeren uçaklarda kullanılan parça ve hizmetlere lisans kısıtlaması getirdi.

Havaş, Rus ve Belarus havayolu firmalarından yüzde 25’ten az ABD teknolojisi içeren uçaklarının listesini istedi ve uçuşlarını bu uçaklarla planlamaları tavsiyesini verdi.

Türkiye’nin büyük havaalanı yer hizmeti sağlayıcısı Havaş, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi Türkiye’nin en büyük şehirlerinde faaliyet gösteriyor.

Wall Street Journal Ocak ayında yayınladığı bir haberde üst düzey Amerikalı yetkililerin Aralık ayında Rusya ve Belarus’tan gelen ABD yapımı uçaklara yakıt ikmali ve yedek parça gibi hizmetler sağlamaları halinde, Türk şahıs veya kurumların para ve hapis cezası ya da ihracat imtiyazının kaybedilmesi gibi yaptırımlara maruz kalacağı uyarısında bulunduklarını yazmıştı.

Haberde ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Thea Rozman Kendler’ın Aralık ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında yetkililere bu mesajı ilettiği öne sürülmüştü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.