enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hava kirliliği insan ömrünü kısaltıyor

Hava kirliliği insan ömrünü kısaltıyor
30.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Dünyadaki hava kirliliği seviyesini anbean ölçen Hava Kalitesi Yaşam Endeksi, yeni bir rapor yayımladı. Rapora göre hava kirliliğini azaltmak yaşam süresini uzatabilir.
Naz İrem Üstündağ
TRT Haber : Naz İrem Üstündağ

Dünyadaki hava kirliliğini ölçen Hava Kalitesi Yaşam Endeksi’nin (AQI), yayımladığı yeni rapor, hava kirliliğinin insan sağlığına savaşlardan daha fazla zarar verdiğini ortaya koyuyor. Raporda, bir insanın Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen hava kirliliğinin üç katından fazlasına maruz kaldığına da dikkat çekildi.

Kirli hava partiküllerinin sigara içmekten, hatta savaştan bile daha çok etkiye sahip olduğu aktarılan raporda hava kirliliğinin HIV/AIDS, tüberküloz ve sıtmanın toplamından daha fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığı yer alıyor.

Mevcut hava kirliliği seviyelerinin ortalama bir kişinin hayatından 2,2 yıl eksilttiğini aktaran raporda, dünyada milyarlarca insanın ömründen toplamda 17 milyara yakın yılın azaldığı bildirildi.

Fosil yakıtlar hava kirliliği sorununu hızla büyütüyor

Hava kirliliği seviyelerinin her geçen gün daha da kötüleştiğinin altını çizen çalışmada, artan orman yangınlarının hem oksijen seviyesini azalttığı hem de ortaya çıkardığı yüksek sıcaklıklarla iklim krizini daha da kötüleştirdiği vurgulandı.

Araştırmacılar, mevcut durumun tehlikeli bir döngü oluşturduğunu söylerken, başta kömür olmak üzere fosil yakıtların kullanılmasının sorunu büyüttüğüne de dikkat çekti.

Hava Kalitesi Yaşam Endeksi raporunda, iklim değişikliğinin, yüksek sıcaklıklar, ısı dalgaları, aşırı hava olayları ve havadaki polen miktarı gibi etkenlerle solunum sağlığımıza zarar verdiği de açıklandı.

Hava kirliliğinin uzun vadede insan sağlığı açısından tehlikeli bir düşman olduğu belirtilen raporda, soluduğumuz nefesin de günden güne kirlendiği belirtildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.