enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Haftanın odağı: Yapay zekâyı ne besliyor?

Haftanın odağı: Yapay zekâyı ne besliyor?
24.04.2023
A+
A-

* Yapay zekâ alanındaki teknolojiler gelişmeye ve yaygınlaşmaya başladıkça teknolojinin arka planına ve teknik boyutlarına yönelik tartışmalar ve araştırmalar da giderek artıyor.

* Bu teknolojiyi pazarlamak isteyenler ve onlara yatırım yapanlar bu tartışmalardan pek memnun olmasa da, bu eleştirel yaklaşım sayesinde teknolojinin daha faydalı ve güvenli bir şekilde gelişmesini sağladığımızı düşünüyorum. 

Son dönemdeki en büyük tartışmalardan birisi de bu yapay zekâ teknolojilerinin kullandıkları veriler ve bunların nereden ve nasıl toplandığı konusu. Geçmiş bültenlerde bahsettiğim gibi bu yapay zekâ teknolojileri büyük veri yığınları ile eğitilmesi gereken araçlar ve bu da ciddi büyüklüklerde verilerin toplanması gerektiği anlamına geliyor.

Midjourney ve Dall-E gibi araçların sanatçılardan büyük tepki görmesinin asıl sebeplerinden birisi de buydu. Bu yapay zekâ sistemlerini geliştirenlerin kimseden izin almadan internette buldukları bütün görselleri sistemlerini eğitmek için toplaması birçok etik ve yasal soru işaretinin ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle rızası alınmadan eserleri çalınan sanatçıların buna tepki göstermesi kaçınılmazdı.

Getty Images görsellerinin sistemde sebep olduğu glitch’ler büyük kurumların yasal mücadeleyi seçmesine sebep olurken, bir grup teknolojist ve sanatçı bu teknolojiyi kendileri için etik ve faydalı hâle getirmenin yollarını arıyor. Bu girişimlerden birisi olan Spawning, yakın zamanda “Have I Been Trained” isimli bir site ile isteyen herkesin kendi eserlerini bu eğitim verileri içerisinde aramasını ve kolayca bu sistemlerden çıkarılmayı talep edebilmesini sağlıyorlar.

Ancak söz konusu yazı temelli yapay zekâlar olduğunda durum daha karışık bir hâl alıyor. Open AI’dan Google’a birçok yapay zekâ teknolojisi geliştiren şirket internetten metin toplamanın kolaylığı sayesinde çok daha büyük veri yığınlarını kimseden izin almadan topluyor ve yapay zekâlarını bunlarla eğitiyor.

Washington Post’un hafta içerisinde yayınladığı büyük araştırma bu rızasız veri toplamanın boyutlarını daha iyi görmemizi sağladı. Google’ın C4 isimli eğitim verisi yığınını inceleyen gazeteciler 15 milyondan fazla websiteden bu amaçla toplam 806 GB boyutuna ulaşan metin toplandığını buldu. Post bu veriyi görselleştirmekle kalmamış aynı zamanda merak ettiğiniz siteleri veritabanında aratıp oradan ne kadar veri çekildiğini görebiliyorsunuz.

Doğal olarak en çok veri toplanan yerler içerisinde büyük haber siteleri, Wikipedia ve büyük blog platformları var. Ancak bunların yanında radikal politik grupların siteleri ve 4chan, kiwifarms gibi internetteki en riskli siteler de veritabanı içerisinde bulunuyor. Ayrıca hem kendi kişisel sitemi hem de NewsLabTurkey’i 15 milyon sitenin arasında görmek çok ilginç bir tecrübeydi.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu veriler içerisinde telifli birçok içerik bulunuyor ve bu veri toplama sürecinde kimseden rızası alınmış değil. Bunun ana sebebi ise bu veri toplama sürecinde yeterli kontrollerin ve filtrelemelerin yapılmıyor ya da yapılamıyor olması.

Yapay zekâ teknolojileri gelişmeye ve geliştirilmeye devam ediyor ve edecek. Ancak internetteki verileri bu kadar keyfi ve kontrolsüz bir şekilde kullanıyor olmaları hem etik hem de teknik anlamda birçok soruna kapı aralıyor. Eğer bu konuyu tartışmayı ve çözümler üretmeyi ertelersek, ileride hiç çözemeyeceğimiz bir noktaya gelebilir.

Ahmet A. Sabancı – NewsLabTurkey

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.