enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:44 Fatih Altaylı’nın tutukluluğu devam edecek
22:20 MİT, bir İsrail ajanını daha yakaladı
22:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik, CHP’nin TBMM’nin 28. Dönem 4. Yasama Yılı açılış oturumuna katılmamasını eleştirdi…
21:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk Devletleri İş Birliği Günü ve Nahçıvan Anlaşması’nın yıl dönümü mesajı
21:32 Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü
21:23 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Vatandaşlarımızın yarın Türkiye’ye dönmeleri ihtimal dahilinde
21:11 MİT, İsrail casusunu yakaladı
07:58 İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Sözbilir uyardı: Ölü faylar dirildi, o illere dikkat!
07:51 Gazze Raporu: Kanıt Var, Karar Bekleniyor
07:47 İlim Kültür Eğitim Vakfı’nın (İLKE) “İlim Adamının Ahlaki Yolculuğu” konferansı…
07:42 Tarih Vakfı’nın Cumhuriyet’in 100 Yılı Serisinden Yeni Bir Cilt: Türkiye Siyaseti – Dönemler, Aktörler, Meseleler
07:38 Putin Türkiye’ye krediyi onayladı
07:38 Avrupa’da Rusya’ya karşı tutum sertleşiyor
07:25 Dünya gıda sektörü Moskova Crocus Expo’da buluştu
07:17 SPD Başkanı Yıldız, Büyük Menderes Havzası Su-Çevre-Ürün Güvenliği Çalıştayı’nda konuştu
07:09 Avrupa’nın yeşili griye dönüyor: En büyük kayıp Türkiye’d
07:07 Saygınlar Kulübü, mehtap turuyla moral depoladı
07:04 Türkiye’nin ‘Yabancı Menşeli’ Savaş Uçağı
03:37 Filistin’de yaşanan insanlık suçunun hala sona ermemesi oldukça düşündürücü
02:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kantin solculuğu havasından bir türlü çıkamıyorlar”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Guterres: ‘‘Tam İyileşme Yıllar Sürebilir’’

Guterres: ‘‘Tam İyileşme Yıllar Sürebilir’’
06.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Corona virüsünün küresel düzeyde verdiği zararın yalnızca aşıyla tersine çevrilemeyeceğini söyledi ve tam iyileşmenin yıllarca sürebileceğini belirtti.

Corona virüsüyle küresel mücadelenin değerlendirildiği BM Genel Kurulu özel oturumunda konuşan Guterres, salgının sosyal ve ekonomik etkilerinin büyüklüğüne dikkat çekti.

BM tarafından Perşembe günü yayınlanan bir raporda, salgın nedeniyle bu yıl 32 milyon kişinin aşırı yoksullukla yüz yüze kalabileceği bildirilmişti. BM bu durum karşısında insani yardımını milyonlarca fazla kişiyi kapsayacak şekilde genişletmeye çalışıyor. BM Genel Sekreteri küresel ekonominin en az yüzde 10’u büyüklüğünde bir destek paketinin geçmesi ve ihtiyaç halindeki ülkelerin borçlarının affı için baskı yapıyor.

2 günlük zirveye 80 kadar devlet ve hükümet başkanı video konferans yöntemiyle katılıyor. Oturumda ayrıca bilimadamı, uzman ve aralarında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı’nın da olduğu BM dairelerinin başkanlarının sunumlar yapması bekleniyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre dünya genelinde Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 500 bine yaklaşırken toplam vaka sayısıysa 64 milyon 600 bin.

Corona virüsünün onaylanan ilk aşılarının dağıtımının bu ay başlaması bekleniyor. Guterres bugüne kadar birçok kez aşıya tüm ülkelerin eşit ölçüde erişebilmesi için çağrı yaptı.

Konuşmacılar arasında yer alan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, gelecekte yaşanacak salgınlara verilecek yanıtın iyileştirilmesi için ülkelerin bir pandemi anlaşması imzalaması fikrini gündeme getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise WHO’nun ülkeleri erken uyaracak ve yoksul ülkelerin aşıya erişimini arttıracak bir uyarı sistemi oluşturmasını önerdi.

Macron, aşının ilk dozlarının belli oranının gelişmekte olan ülkelerdeki öncelikli gruplara gönderilebilmesi için bir bağış mekanizmasını gündeme taşıdı.

Zirvede Donald Trump yönetimini ABD Sağlık Bakanı Alex Azar’ın temsil etmesi bekleniyor. BM Genel Kurul Başkanı’nın ABD’nin BM Büyükelçisi Kelly Craft ve Beyaz Saray Corona virüsüyle mücadele koordinatörü Deborah Birx ile yüz yüze görüşmesi öngörülüyor.

ABD 13 milyon 900 binden fazla Corona virüsü vakası ve 273 bin 746 ölümle dünyada Corona virüsü bilançosu en kötü ülke. COVID İzleme Projesi’ne göre Çarşamba günü Corona virüsünden hastaneye kaldırılanların sayısı salgının başlamasından bu yana ilk kez 100 bine çıktı. Yeni vaka sayısınınsa 200 bine yaklaştığı belirtildi.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Başkanı Robert Redfield, Aralık’tan Şubat sonuna kadar ülke genelinde vaka sayılarının artacağı uyarısında bulundu. ABD Ticaret Odası Vakfı’nın toplantısında konuşan Redfield bu dönemin ülkenin kamu sağlığı tarihindeki en kötü dönem olabileceğini belirtti.

Redfield, ülke genelinde hastanelerin yükünün arttığı ve çalışanlarla yatak sayısının yetersiz kaldığı uyarısında da bulundu.

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Aralık 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.