enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:04 Kudüs Valiliği: İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ramazan ayı hazırlıklarını engellemeye devam ediyor…
00:03 “Türkiye nükleer silah yapabilir”
00:03 KAAN’ın yeni prototipleri sahnede: Neler değişti?
00:03 On bir ayın sultanı ramazanın ilk teravih namazı, 18 Şubat Çarşamba günü kılınacak…
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’ya gidecek
00:02 İstanbul’daki uyuşturucu soruşturması kapsamında CHP’li Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ifadeye çağırıldı.
00:01 Türkiye’yi Kuşatma Hayali
00:01 Sıcaklıklar önce düşecek sonra yükselecek
00:26 Moskova Crocus Expo’da dev gıda fuarına çok sayıda Türk şirketi katıldı
00:07 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:04 Kocaeli’ Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:04 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
00:03 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:03 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:02 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:02 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
00:01 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
10:12 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:52 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:48 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Güney Sudan sel felaketiyle boğuşuyor: 380.000 kişi yerinden oldu

Güney Sudan sel felaketiyle boğuşuyor: 380.000 kişi yerinden oldu
11.11.2024
A+
A-

Birleşmiş Milletler (BM), genç ülkede salgın hastalık vakalarındaki artış konusunda da uyarıda bulunuyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Birleşmiş Milletler’in (BM) sıtma vakalarında artış Mundo - La sequía podría provocar 216 millones de desplazados para 2050 (Euronews) – Agua.org.mxuyarısında bulunduğu Güney Sudan’daki sel felaketi nedeniyle 379.000’den fazla kişi yerinden edildi.

Yardım kuruluşları, iklim değişikliğine karşı oldukça savunmasız olan dünyanın en genç ülkesi konumundaki Güney Sudan’ın, özellikle kuzey bölgelerinde onlarca yıldır görülen en kötü sel felaketiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Cuma günü yaptığı açıklamada, sel felaketinin 43 ilçede ve hem Güney Sudan hem de Sudan’ın hak iddia ettiği tartışmalı Abyei bölgesinde yaklaşık 1,4 milyon kişiyi etkilediğini duyurdu.

BM kuruluşu, “Jonglei, Unity, Yukarı Nil, Kuzey Bahr el Ghazal, Orta Ekvator ve Batı Ekvator eyaletlerinde sıtma vakalarında artış kaydedildi. Bu durum sağlık sistemini çökertiyor ve selden etkilenen bölgelerdeki durumu ve etkiyi daha da kötüleştiriyor,” ifadelerini kullandı.

Güney Sudan, 2011’de Sudan’dan bağımsızlığını kazandığından beri istikrarsızlık, şiddet ve ekonomik durgunluğun yanı sıra kuraklık ve sel gibi iklim felaketleriyle de boğuşuyor.

Dünya Bankası’ndan geçen ay gelen açıklamada, son sellerin “şiddetli gıda güvensizliği, ekonomik gerileme, devam eden çatışmalar, salgınlar ve Sudan çatışmasının yankıları nedeniyle zaten kritik olan insani durumu daha da kötüleştirdiği” belirtilmişti.

Çatışmalar nedeniyle yüz binlerce insan halihazırda Güney Sudan’a akın etmişti.

BM Dünya Gıda Programı’na göre, Güney Sudan’da yedi milyondan fazla insan gıda güvencesinden yoksun ve 1,65 milyon çocuk yetersiz besleniyor.

Güney Sudan’ın geniş petrol kaynakları bulunsa da komşu Sudan’da bir ihracat boru hattının hasar görmesi nedeniyle son dönemde bu hayati gelir kaynağı da yok oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.