enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Emlak Konut’tan faizsiz ‘Hoş Geldin Evim Kampanyası’
00:09 Toplumsal Fayda Hikâyeleri’nde bu hafta: Pfizer Türkiye
00:08 Gazze Barış Kurulu Vaşington’da toplandı
00:07 Ömer Çelik: Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge hedefimize ilerliyoruz
00:06 MSB’den Yunanistan’ın Girit’teki hidrokarbon faaliyetlerine tepki
00:05 Avrupa Haberleri / NATO 3.0 Döneminde Çok Vitesli Avrupa’nın Dönüşümü
00:04 ABTTF: Hoş geldin Ramazan-ı Şerif!
00:03 Karda, sıcakta, çöl fırtınasında Türk SİHA’ları: Dünyanın gözü BAYKAR’da
00:02 İddia: ABD ordusu cumartesi gününden itibaren İran’a saldırıya hazır
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Emine Erdoğan ve İletişim Başkanı Duran’dan ramazan mesajı
13:19 “Bu Dünyadan Bir Akıncı Geçti”
00:31 Daha temiz bir çevre için ortak mücadele; İzmit Körfez’i deniz dibi araç lastiğinden temizlendi
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Barış Kurulu’nun ilk toplantısı için Vaşington’da
00:13 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’dan “Ramazan ayı özümüze dönüşün vaktidir”
00:12 Hollanda Fahri Konsolosumuz Titus Kramer, bir yasa konusunda hükümeti uyardı…
00:11 İşsizlik 12 çeyrektir tek hanede
00:10 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in ‘Sabah Kahvesi’nde I Orada Neler Oluyor!
00:09 KOTO ve KOSAD’dan ‘Kredi Süreçlerinde Sigorta Dayatmalarına Karşı’ ortak duruş
00:08 Erdoğan’ın Etiyopya Ziyareti ve Bölgesel Etkisi
00:07 ASKİ’ye “içme suyu havzasında kirlilik” cezası ve suç duyurusu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Güney Sudan sel felaketiyle boğuşuyor: 380.000 kişi yerinden oldu

Güney Sudan sel felaketiyle boğuşuyor: 380.000 kişi yerinden oldu
11.11.2024
A+
A-

Birleşmiş Milletler (BM), genç ülkede salgın hastalık vakalarındaki artış konusunda da uyarıda bulunuyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Birleşmiş Milletler’in (BM) sıtma vakalarında artış Mundo - La sequía podría provocar 216 millones de desplazados para 2050 (Euronews) – Agua.org.mxuyarısında bulunduğu Güney Sudan’daki sel felaketi nedeniyle 379.000’den fazla kişi yerinden edildi.

Yardım kuruluşları, iklim değişikliğine karşı oldukça savunmasız olan dünyanın en genç ülkesi konumundaki Güney Sudan’ın, özellikle kuzey bölgelerinde onlarca yıldır görülen en kötü sel felaketiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Cuma günü yaptığı açıklamada, sel felaketinin 43 ilçede ve hem Güney Sudan hem de Sudan’ın hak iddia ettiği tartışmalı Abyei bölgesinde yaklaşık 1,4 milyon kişiyi etkilediğini duyurdu.

BM kuruluşu, “Jonglei, Unity, Yukarı Nil, Kuzey Bahr el Ghazal, Orta Ekvator ve Batı Ekvator eyaletlerinde sıtma vakalarında artış kaydedildi. Bu durum sağlık sistemini çökertiyor ve selden etkilenen bölgelerdeki durumu ve etkiyi daha da kötüleştiriyor,” ifadelerini kullandı.

Güney Sudan, 2011’de Sudan’dan bağımsızlığını kazandığından beri istikrarsızlık, şiddet ve ekonomik durgunluğun yanı sıra kuraklık ve sel gibi iklim felaketleriyle de boğuşuyor.

Dünya Bankası’ndan geçen ay gelen açıklamada, son sellerin “şiddetli gıda güvensizliği, ekonomik gerileme, devam eden çatışmalar, salgınlar ve Sudan çatışmasının yankıları nedeniyle zaten kritik olan insani durumu daha da kötüleştirdiği” belirtilmişti.

Çatışmalar nedeniyle yüz binlerce insan halihazırda Güney Sudan’a akın etmişti.

BM Dünya Gıda Programı’na göre, Güney Sudan’da yedi milyondan fazla insan gıda güvencesinden yoksun ve 1,65 milyon çocuk yetersiz besleniyor.

Güney Sudan’ın geniş petrol kaynakları bulunsa da komşu Sudan’da bir ihracat boru hattının hasar görmesi nedeniyle son dönemde bu hayati gelir kaynağı da yok oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.