enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:56 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu…
00:45 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:31 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:17 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:12 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:10 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
00:07 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek.
00:04 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek.
00:01 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:26 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:13 Eski ehliyetlerini 1 milyon 799 bin 172 kişi yenileme işlemini yapmadı…
00:08 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:08 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’üne tutuklama talebi…
00:07 Yurt genelinde sıcaklıklar artacak
00:06 112 Acil Çağrı Merkezlerine 10 Ekim 2024-10 Ekim 2025 tarihleri arasında 96 milyon 919 bin 400 başvuru yapıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gözaltında Ölen İranlı Kadının Cenazesinde Protestolar

Gözaltında Ölen İranlı Kadının Cenazesinde Protestolar
18.09.2022
A+
A-

İran’ın batısında, sert başörtüsü kurallarını uygulayan ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşında Mahsa Amini’nin cenazesinde protestolar patlak verdi. Güvenlik güçleri, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Dün başkent Tahran’daki bir hastanede hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini için memleketinde cenaze töreni düzenlendi. Kürdistan eyaletinin Sakkız şehrindeki cenazeye, çevre illerden de katılım oldu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, cenazeye gelen protestocuların hükümet karşıtı sloganlar attığı görüldü.

Hamaney, İran'ın gelecek planlarının nükleer müzakerelere bağlanmamasını  istedi

Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’e atfen “Diktatöre ölüm” sloganları atan kalabalıkta bazı kadınlar başörtülerini çıkardı.

Polisin göz yaşartıcı gaz kullandığı görülürken, bir videoda başından yaralanan bir kişinin saçmaların hedefi olduğunu söylediği duyuldu. Görüntüler bağımsız kaynaklarca teyit edilmedi.

Protestolar eyalet başkenti Senendec’e de sıçradı ve sosyal medyada “Sakkız yalnız değildir, Senendec tarafından desteklenmektedir” sloganları atan kalabalıklar görüldü. Yürüyüşçülerin tek tük duyulan silah sesleri arasında çevik kuvvet polisiyle karşı karşıya geldiği de kameralara yansıdı.

İran’ın sertlik yanlısı yöneticileri “ahlaka aykırı davranışları” baskı altına aldıkça, insan hakları savunucuları son birkaç aydır kadınları başörtülerini çıkarmaya çağırıyordu. Bu hareket, kadınların İslami kıyafet kurallarına karşı geldikleri için tutuklanmaları riskini arttırıyordu.

Sosyal medyada yayınlanan videolar da ahlak polisi birimlerinin başörtüsünü çıkaran kadınlara karşı sert davrandığını gösteriyordu.

Genç kadının şüpheli ölümü

İranlı yetkililer Amini’nin ölümüyle ilgili soruşturma başlattı ancak bir adli tabip bugün yaptığı açıklamada adli tıp testlerinin sonuçlarının üç hafta sürebileceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Amini’nin dövüldüğüne dair bir bulgu olmadığını söyledi.

Polis de Amini’nin gözaltındaki diğer kadınlarla birlikte bir ahlak karakolunda beklerken rahatsızlandığını savundu ve sosyal medyada yer alan dövülmüş olabileceği iddialarını yalanladı.

Polis ayrıca, olayların kendi versiyonunu desteklediği anlaşılan kapalı devre televizyon görüntülerini yayınladı. Ancak Reuters haber ajansı, montajlanmış olduğunu bildirdiği videoyu doğrulayamadı.

Mahsa Amini
Mahsa Amini

Polis daha önce Amini’nin “eğitilmek” üzere karakola götürüldükten sonra kalp krizi geçirdiğini söylemişti. Yakınları ise Amini’nin herhangi bir kalp rahatsızlığı olmadığını söylüyor.

Spor ve sanat dünyasının önde gelen isimleri, Amini’nin ölümüyle ilgili sosyal medyada eleştirel yorumlar yayınladı. Dün de başkent Tahran’da protestolar düzenlendi. Protestolara çok sayıda çevik kuvvet gönderildi.

Sosyal medya paylaşımlara göre yetkililer, geçmiş protestolarda olduğu gibi Sakkız ve yakın bölgelerdeki mobil internet erişimini kısıtladı.

İnternet engelleme gözlemevi NetBlocks da dün Tahran’da “önemli bir internet kesintisi” olduğunu bildirdi ve kesintiyi protestolarla ilişkilendirdi.

İran’da 1979 devriminden sonra uygulanan şeriat hukukuna göre kadınlar saçlarını örtmek ve vücutlarını gizlemek için uzun, bol kıyafetler giymek zorunda. İhlal edenler kamuoyu önünde aşağılanma, para cezası ya da tutuklanma ile karşı karşıya kalıyor.

Ancak İslam Devrimi’nden onlarca yıl sonra, her yaştan ve kökenden pek çok kadının dar, uyluk hizasında mantolar giymesi ve parlak renkli eşarpların saçları ortaya çıkaracak şekilde geriye itilmesi nedeniyle, din adamları yasayı uygulamakta zorlanıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.