enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:20 Küresel Güç Rekabeti ve Bölgesel Jeopolitik Süreçlerde Türk Teşkilatı’nın Rolü
22:38 ABD ve İsrail’in Saldırıları, İran’ın Misillemeleri: Mühimmat Üretimi, Stok Derinliği ve Siyasi Dayanıklılık Testi
22:18 Savaş Nereye Gidiyor?
22:04 ABD/İsrail-İran Savaşı: Durum Değerlendirmesi
21:49 Hamaney’in “Büyük Şeytan” Doktrini: İran Dış Politikası ABD Algısı
20:57 CBME Türkiye, Prestijli Fuarlar Listesine Girdi
19:21 İhlas Haber Ajansı (İHA) Rusya Muhabiri Erhan Altıparmak’a Abhazya’da gazetecilik ödülü
18:26 Rusya’dan “Kürt kartına dikkat” uyarısı!
11:05 Yılın ikinci faiz kararı perşembe günü açıklanacak
10:58 Kadir Gecesi pazartesi günü idrak edilecek
00:57 Bir varmış bir yokmuş: Tarsus’tan yola çıktı, Roterdam’da bir prens ile tanıştı ve sonra Almanya’da Almanya’da prenses oldu
00:35 Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi işbirliği
22:58 Türk Dünyası STK’ları Arasında Entegrasyon Derinleşiyor
11:12 TUDPAM, Pakistan Merkezli Youth Diplomacy Forum (YDF) İle İş Birliği Konusunda Anlaştı
10:33 Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi?
00:15 Almanya ve Polonya’nın Türkiye’deki Büyükelçiliklerinden Rusya’ya Yönelik “Gölge Filo” ve Hibrit Tehdit Uyarıları
00:48 “İran’a özgürlük” söyleminin ardındaki enerji ve güç denklemi
00:43 Akrotiri üssüne yönelik saldırı karşısında AB tutumu: Egemen İngiliz toprakları ve üye devlet dayanışmasının sınırları
00:25 Kanada’nın Küba’ya 8 Milyon Dolarlık Acil Yardımı
00:01 (ABTTF) Başkanlık Kurulu’dan, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Görüntülenen dünyanın en eski batığı yakında Antalya Kemer’de sergilenecek

Görüntülenen dünyanın en eski batığı yakında Antalya Kemer’de sergilenecek
05.08.2024
A+
A-

Dünyanın en eski batığı olarak nitelenen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı’nda arkeologların yürüttüğü su altı kazı çalışmaları su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından görüntülendi. Batıklar yakında Kemer’de sergilenecek.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

TÜHA Haber’in 10Haber’e dayandırdığı haberinde, Dünyanın bilinen en eski batığında arkeolojik çalışmalar sürüyor.

Hakan Öniz ve Sualtı Arkeolojisi

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve kazı başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz ile ekibi, 3 bin 600 yıl öncesine tarihlenen batıkta kazı çalışmalarını sürdürüyor. Antalya açıklarında ve denizin yaklaşık 50 metre derinliğinde, son teknolojik imkanları kullanarak tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkarıldığı çalışmalara görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan da katıldı.

Ceylan tarafından kaydedilen görüntülerde, ekiplerin gerekli önlemleri alarak batık üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalar yer aldı. Görüntülere, denizin derinliklerinde yaşamını sürdüren sokar ve aslan balıkları ile diğer canlılar da girdi. Kazı başkanı Öniz, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde, dünyanın bilinen en eski batığında kazı çalışmalarının başarılı şekilde sürdüğünü anlattı.

Kemer’de Su Altı Arkeoloji Müzesi yapılıyor

Geminin 3 bin 600 yıl önce fırtınaya kapılarak battığını aktaran Kazı başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, şunları kaydetti: “Muhtemelen Kıbrıs Adası’ndan Girit Adası’na bakır külçeler taşıyan bir gemi. Türkiye’deki su altı arkeolojisi teknolojisinin en ileri metotlarıyla, su altı kompresörleriyle, çalışma sistemleriyle 50 metre derinlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu derinlik çok ciddi, herhangi bir sıkıntı yaşamadan, her türlü emniyet tedbiri alınıp, su altı arkeolojik kazısı yapılıyor. İnşallah buradan çıkacak eserler de Kemer’de yapım aşamasındaki su altı arkeoloji müzesinde sergilenecek”

Tahsin Ceylan, binlerce yıllık batığı görüntüledi.

Çalışmalarda yer alan arkeolog Ayşegül Dadagül de tarihin derinlerinden gelen izleri takip ettiklerini dile getirdi. Birçok su altı arkeoloğunun olmak istediği bir yerde çalıştıklarını ifade eden Dadagül, “İnanıyorum, geçmişi aydınlatacak bulgular elde edeceğiz. Derinlerde olmak, tarihe dokunmak çok güzel” dedi.

Tarihi çalışmaları görüntüleyen Tahsin Ceylan da tarihin parmak izlerine dokunmanın ve gizemli dünyaya eşlik etmenin çok güzel bir duygu olduğunu söyledi. Ceylan’a, dalış sırasında kamera asistanı Mahmut İğde de eşlik etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.