enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Göçmen krizi: Lukaşenko ile ilk temas Merkel’den

Göçmen krizi: Lukaşenko ile ilk temas Merkel’den
16.11.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa, Belarus’taki göçmen krizine karşı diplomasi trafiğini hızlandırdı. Macron, Putin’le bir görüşme gerçekleştirirken Merkel de Belarus lideri Lukaşenko ile krizle ilgili ilk telefon görüşmesini gerçekleştirdi. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün akşam Belarus-Polonya sınırında yaşanan göçmen krizi ve Ukrayna’nın doğusunda tırmanan gerginlikle ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, göçmen krizinin çözümünde Rusya’nın da rol almasının üzerinde durulduğu belirtilerek Paris’in görüşmenin sınırdaki gerginliğin giderilmesine olumlu katkıda bulunmasını umduğu da vurgulandı.

Kremlin kaynakları da Putin’in Macron’a Avrupa Birliği (AB)  liderlerinin sorunu doğrudan Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko’yla konuşması gerektiğini söylediğini aktardı. Putin’in Polonya güvenlik güçlerinin, sınırdaki göçmenlere sert müdahalede bulunmasını eleştirdiğini de belirtildi.

Frankreich Normany Four-Gipfel in Paris | Wladimir Putin und Emmanuel MacronRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Elysee Sarayı, yaklaşık bir saat 45 dakika süren görüşmede Macron’un Ukrayna’yla ilgili endişesini de aktardığı ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunmasına dikkat çektiğini kaydedildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rusya’nın Ukrayna sınırında “büyük ve olağanüstü” bir askeri hareketlilik gözlemlendiğini ifade ederek dün Moskova’yı uyaran bir açıklama yapmıştı.

Merkel-Lukaşenko görüşmesi

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de akşam saatlerinde Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko’yla Polonya sınırındaki göçmen krizini görüştüğü açıklandı. Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert, gerçekleştirilen telefon görüşmesinde özellikle sınırdaki göçmenlere insani yardımın gerekliliği üzerinde durulduğunu, Merkel ve Lukaşenko’nın bu konuyla ilgili olarak görüş alışverişinde bulunmaya devam edeceklerini belirtti.

Merkel, böylece Belarus’ta geçen yılki tartışmalı seçimin ardından Lukaşenko’yla görüşen ilk AB lideri oldu. Belarus’un resmi haber ajansı Belta, görüşmenin 50 dakika sürdüğünü aktardı.

Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko

Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko

AB, Lukaşenko’yu göçmenleri geçen yılki yaptırımların intikamını almak için kasıtlı olarak AB sınırına göndermekle suçluyor. Lukoşenko, Ağustos 2020’de hile karıştığı iddia edilen tartışmalı seçimleri kazanmış ve kitlesel hükümet karşıtı protesto gösterileri şiddet kullanılarak bastırılmıştı. AB, Belaruslu yetkililerin bir Ryanair uçağını Minsk’e inmeye zorlayarak uçaktaki muhalif bloger Roman Protasseviç’i gözaltına almasının ardından da Belarus’a karşı bir dizi yaptırım uygulama kararı almıştı.

AB, göçmen krizi nedeniyle Belarus’a karşı yeni bir yaptırım listesi daha hazırladı.

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.