enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle yarın Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
19:20 Kızıldeniz Gölgesinde El-Şebab, DEAŞ-Somali ve Husiler İttifakı mı?
18:26 İsrail-İran savaşı’nda, Nükleer felaketten bir başka dünya savaşına kadar korkutucu senaryolar değerlendiriliyor…
18:03 Küresel Adalet mi İsrail mi?
17:53 İsrail Sorunu ile Batı da Yüzleşmek Zorunda Kalacak
17:35 Türkiye’nin yüz karası: KADIN CİNAYETLERİ
13:22 TÜİK açıkladı: Trafikte araç sayısı rekor artışla 205 bin arttı Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 32 milyonu geçti
12:56 Hatay Sörf Merkezi’nin ilham verici hikâyesi, “Hayatın Çizgisi” belgeseliyle beyaz perdede hayat buldu
10:19 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Muğla’nın Dalaman Çayı’nın Aydın’a tahsisi ortalığı ayağa kaldırdı…
07:44 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli ve MHP’nin, “yeni yüzyılın terörsüz Türkiye’si” vizyonuyla çerçeveleyip başlattığı anayasa süreci” 
20:36 Altun’dan İsrail’e tepki: Çıldırmışlık halinin son tezahürü
15:01 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
07:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Georgia Büyük Jürisi Trump Soruşturmasını Tamamladı

Georgia Büyük Jürisi Trump Soruşturmasını Tamamladı
10.01.2023
A+
A-

ABD’nin Georgia eyaletinde eski Başkan Donald Trump ve yandaşlarının eyaletin 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına yasadışı şekilde müdahale edip etmediğini soruşturan özel büyük jüri, bugünkü mahkeme dosyasına göre nihai raporunu açıkladı. Ancak kriminal suçlama yapılıp yapılmayacağı belirsizliğini koruyor.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘Reuters’ kaynaklı haberine göre,  Fulton İlçesi Üst Mahkeme Yargıcı Robert McBurney, görevini tamamlayan büyük jüriyi lağvetti ve jüri raporunun kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağını belirlemek üzere 24 Ocak günü duruşma yapılmasına hükmetti. Yargıç McBurney, mahkeme kararında, büyük jüri üyelerinin bulguların kamuoyuna açıklanması yönünde tavsiyede bulunduğunu bildirdi.

Fulton İlçesi Bölge Savcısı Fani Willis’in talebi üzerine toplanan özel büyük jüri, mahkeme celbi çıkarma yetkisine sahip olsa da iddianame hazırlama yetkisine sahip değildi. Büyük jürinin raporu iddianame hazırlanmasına ilişkin bazı tavsiyeler içerse de Trump ya da herhangi bir başka kişiye suçlama yöneltilip yöneltilmeyeceğine ilişkin nihai kararı Savcı Willis verecek.

Demokrat Partili Fulton İlçesi Bölge Savcısı Fani Willis, 2021 yılı Ocak ayında eski Başkan Trump’ın Georgia eyaleti seçim yetkililerine, Demokrat Partili Joe Biden’ın kazandığı eyalette seçimin sonucunu değiştirmek için yeterli oyları “bulma” çağrısı yaptığı telefon görüşmesinden kısa süre sonra kriminal soruşturma başlatmıştı.

Büyük jüri, aralarında Georgia Valisi Brian Kemp ve Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger’ın da bulunduğu eyalet yetkilileriyle Trump’ın kilit danışmanları Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ve avukatı Rudy Giuliani’nin ifadelerini dinledi. Celp gönderilen kişilerin çoğu büyük jüri önünde ifade vermekten kaçınmaya çalışmış, ancak başarılı olamamıştı.

Savcılar, Giuliani’ye, kriminal suçlamayla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunmuştu. Başkanlık seçiminin sonucunu belirleyen Seçiciler Kurulu oylaması sürecinde Georgia eyaleti oylarının Biden yerine Trump’a gitmesi için yedek seçiciler atanmasına ilişkin bir planı destekleyenlere de haklarında kriminal iddianame hazırlanabileceği bilgisi aktarılmıştı.

Trump sözcüsü, konuya ilişkin açıklama talebini şimdilik yanıtsız bıraktı. Georgia’da yasalara aykırı bir eylemde bulunmadığını kaydeden Trump, 2020 seçimlerini yaygın seçim hileleri nedeniyle kaybettiği yönündeki asılsız iddialaraysa devam etmişti.

Savcı Willis’in makamı da konuya ilişkin açıklama talebini şimdilik karşılıksız bıraktı.

Georgia eyaletindeki soruşturma, Trump ve yakın çevresini tehdit eden birkaç sivil ve kriminal soruşturmadan biriydi. Adalet Bakanlığı ise 2020 seçimleri sonrasında Trump’ın attığı adımlara ve 2021’de Beyaz Saray’dan ayrıldıktan sonra elinde tuttuğu gizli belgelere ilişkin ayrı bir soruşturma yürütüyor.

New York Başsavcısı Demokrat Partili Letitia James, eski Başkan Trump, Trump’ın çocukları ve şirketi aleyhine bankalara ve sigortacılara malvarlıklarının gerçek değerine ilişkin yanıltıcı bilgi vererek yalan söyleme suçlamasıyla dava açmıştı. Manhattan bölge savcıları da paralel bir kriminal soruşturma yürütüyor. Trump’ın emlak şirketi Trump Organization, geçen ay New York’ta vergi dolandırıcılığından hüküm giymişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.