enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Gelen Afganların Amacı Avrupa’ya Gitmek”

“Gelen Afganların Amacı Avrupa’ya Gitmek”
01.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Afganistan’da devam eden savaş sebebiyle çok sayıda Afgan’ın göç ederek İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapması, sığınmacı tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

Uluslararası Mülteci Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Enes Kafadar, göçün sebepleriyle ilgili VOA Türkçe’ye konuştu.

Afganistan’dan Türkiye’ye son 6 yıldır göçün devam ettiğini kaydeden Kafadar, son günlerde sosyal medyadaki görüntülerin aksine göçmen sayısında çok büyük bir artış yaşanmadığını söylüyor.

“Son 5 yıla baktığımızda göç sayısında büyük bir artış yok”

Kafadar, “Bugün son 5 yılı değerlendirdiğimizde, Afgan göçünde aslında çok büyük bir farklılık söz konusu değil. Bugün Afganları konuşuyor olmamızın sebebi 5-6 yıldır yıldır devam eden bir eylemin sosyal medyada gündem olması. Bugün düne göre baktığımız zaman Afgan göçünde çok büyük bir artış yaşanmıyor” diye konuştu.

Türkiye’ye doğru yaşanan göçün sebeplerinin başında Afganistan’da devam eden savaşın olduğunu ifade eden Kafadar, sözlerine şöyle devam etti: “Afganistan’da savaş devam ediyor. Afganistan vatandaşlarının Taleban’a güvenmemesinden kaynaklanan problemler ve savaş nedeniyle yaşanan ekonomik sorunlar da Afganların Türkiye’ye gelmesinde bir diğer etken.”

Afganların Türkiye’ye gelmelerindeki bir diğer gerekçenin Avrupa’ya geçmek olduğunu kaydeden Kafadar, “Türkiye’de bulunan Afganların birçoğunun esas amacı Türkiye’de kalmak değil, bir şekilde Avrupa’ya geçip daha müreffeh bir yaşam sürmek. Birkaç tane göç yolu olsa da bunların en sık kullanılanı İran ve ardından da Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmek olduğu için Türkiye’yi tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“Çok sayıda Afgan göç yollarında ölüyor”

Türkiye’ye kaçak yollardan gelmeye çalışan Afganların çok büyük riskler alarak yola çıktıklarını belirten Kafadar, “Genelde karayolunu kullanarak geliyorlar. Kaçak yollardan geçiş yapmak zorunda oldukları için kamyon kasalarında, havasız ortamlarda ve güvensiz bir şekilde seyahat ettiklerini görüyoruz. Onların karşılaştıkları en büyük problemlerden birisi de bu yolculukları oluyor. Çünkü göç yollarında ölen çok fazla Afgan olduğunu biliyoruz” dedi.

“Güvenlik duvarı göçü biraz yavaşlatabilir ama durdurmaz”

Türkiye-İran sınırında çalışmaları devam eden güvenlik duvarının yaşanan göçü bir miktar önleyebileceğini ancak durduramayacağını ifade eden Kafadar, “Bunu da bir şekilde aşacaklarını düşünüyoruz. Çünkü önünüzde duvar olsa bile arkanızda eğer ölüm tehlikesi varsa o duvarı bir şekilde aşmanın yolunu bulmak zorundasınızdır. Büyük ihtimalle duvar örülse bile ülkemize gelişlerin olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Uluslararası Mülteci Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Enes Kafadar, kadın ve çocuklardan ziyade genç Afgan erkek nüfusunun Türkiye’ye göç etmesinin nedenleriyle ilgili şunları söyledi:

“Bunun en büyük sebebi göç yollarının zorlu olması. Bir kadının ya da bir çocuğun fiziki olarak son derecede zorlu yolları kat etmesi mümkün değil. Gelenler arasında kadınlar yok mu istisna da olsa var ama çok büyük sıkıntılar çekiyorlar. Sadece göç yollarının zorluğu da değil aynı zamanda güvenlik açısından da problemler var. Kadınların tecavüze uğrama ihtimali söz konusu olabiliyor. Bundan dolayı daha kolay iş bulma ihtimali olan kişiler oldukları için daha çok genç erkek nüfusun Türkiye göç ettiğini görüyoruz.”

TGC'nin İnternet Röportajı Ödülü VOA'dan Umut Çolak'ın

HABER : Umut ÇOLAK & İstanbul

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.