Gazeteci Veysel KAVRAYAN’ın ‘Dünya Gündemi’nde dünyada olup bitenler
* TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan Gazeteci Veysel KAVRAYAN’ın ‘Dünya Gündemi’nde yabancı kaynaklı ajanslara düşen dünyada olup bitenleri siz okurlar için derledi…
* İyi okumalar!
UHA / İnternational News Agency
GAZETECİ* Veysel KAVRAYAN
ANKARA, 20 NİSAN 2026
*** Birleşmiş Milletler (BM), Lübnan’da İsrail’in saldırılarının başladığı 2 Mart’tan bu yana “en az 227 çocuğun” hayatını kaybettiğini, 700’den fazlasının da yaralandığını bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, New York’taki günlük basın toplantısında Orta Doğu’daki gelişmelere ilişkin güncel bilgileri paylaştı.
İsrail’in saldırılarının yol açtığı can kayıplarıyla ilgili bir raporu paylaşan Dujarric, “Lübnanlı yetkililer, 2 Mart’tan bu yana en az 277 çocuğun hayatını kaybettiğini ve 700’den fazla çocuğun ise yaralandığını belirtiyor. Buna ek olarak, 350 binden fazla kişi yerinden edildi.” ifadelerini kullandı.
Dujarric, yerinden edilen kişilerin büyük bir bölümünün temel hizmetlere erişimin kısıtlı olduğu ve aşırı kalabalık barınma koşullarında yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.
Ateşkese dikkati çeken Dujarric, sahadaki durumun kırılganlığını korumaya devam ettiğini belirterek, BM Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) askerlerinin Lübnan’ın güneyindeki çeşitli noktalarda İsrail ordusuna ait “topçu atışlarını ve yıkım faaliyetlerini” gözlemlemeyi sürdürdüğünü kaydetti.
Dujarric, ülkedeki insani yardım müdahalelerinin “ihtiyaçlara kıyasla” yetersiz kalmaya devam ettiğini vurguladı.
BM Genel Sekreter Sözcüsü, “Mart ayı ortasında, üç aylık bir süre zarfında 1 milyon kişiye ulaşmak amacıyla yapılan 308 milyon dolarlık acil yardım çağrısına bugüne kadar, aslında ihtiyaç duyulan miktarın yalnızca yüzde 30’una tekabül eden 94 milyon dolarlık bir yanıt alınabildi.” değerlendirmesinde bulundu.
***Batı Afrika ülkesi Nijerya açıklarında korsanlar 15 kişiyi kaçırdı.
Cross River Polis Sözcüsü Sunday Eitokpah, yaptığı yazılı açıklamada korsanların Cross River eyaletine bağlı Oron bölgesinde bir petrol gemisine saldırı düzenlediğini belirtti.
Eitokpah, gemide bulunan 15 kişinin kaçırıldığını kaydetti.
Saldırı bölgesine güvenlik güçlerinin sevk edildiğini aktaran Eitokpah, kaçırılanların bulunması için operasyon başlatıldığını ifade etti.
Gemilere saldırıların düzenlendiği Gine Körfezi, dünyanın en tehlikeli deniz sahası olarak biliniyor.
***ABD Başkanı Donald Trump, İran ile imzalayacakları anlaşmanın, Barack Obama döneminde imzalanan ve Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan “çok daha iyi” bir anlaşma olacağını savundu.
ABD Başkanı Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, Obama yönetimini hedef alırken kendilerinin İran’la anlaşmaya yakın olduğunu belirtti.
Trump, “İran ile imzalayacağımız anlaşma, Barack Obama ve Joe Biden tarafından kaleme alınan ve genellikle İran Nükleer Anlaşması olarak anılan JCPOA’den çok daha iyi olacak.” ifadesini kullandı.
Obama dönemindeki nükleer anlaşmanın, ABD ve Orta Doğu için “yapılmış en kötü anlaşmalardan biri” olduğunu savunan Trump, söz konusu anlaşmanın İran’a nükleer silah yolunu açtığını ileri sürdü.
Dönemin ABD yönetiminin, İran’a milyarlarca dolar nakit parayı uçakla gönderdiğini ifade eden Trump, ayrıca Tahran’a milyarlarca dolar paranın ödendiğini savundu.
ABD Başkanı, “Trump döneminde bir anlaşma yapılırsa, bu sadece İsrail ve Orta Doğu için değil, Avrupa, Amerika ve diğer her yer için de barış, güvenlik ve emniyeti garanti altına alacaktır.” değerlendirmesini yaptı.
Trump, İran’la ilgili son açıklamalarında, Başkan Yardımcısı JD Vance’in İslamabad’daki müzakerelere katılacağını ve İran’la “bu gece” bir anlaşma imzalanabileceğini umduğunu ifade etmişti.
***ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD’nin İran limanlarına uyguladığı abluka nedeniyle 27 gemiyi geri döndürdüğünü açıkladı.
CENTCOM’un sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yapıldı.
Açıklamada, “İran limanlarına ve kıyı bölgelerine giriş veya çıkış yapan gemilere yönelik ablukanın başlamasından bu yana (13 Nisan), ABD güçleri 27 geminin geri dönmesi veya bir İran limanına dönmesi için talimat vermiştir.” ifadelerine yer verildi.
CENTCOM’dan 18 Nisan’da yapılan açıklamada, “ablukanın başlamasından bu yana 23 geminin, ABD’nin direktifleri doğrultusunda geri döndürüldüğü” belirtilmişti.
ABD Başkanı Donald Trump, İran’la Pakistan’da yürütülen müzakere sürecinin başarısızlığa uğramasının ardından yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı’nı abluka altına alma sürecini başlatacaklarını duyurmuştu.
***İran basını, Tahran’ın Pakistan’daki müzakerelere katılmama yönünde aldığı kararın henüz değişmediğini yazdı.
Yarı resmi haber ajansı Tasnim, İran’ın Pakistan’daki müzakerelere katılmama kararında şu ana kadar değişiklik olmadığını belirtti.
Haberde, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in Pakistan’daki müzakerelere katılacağı yöndeki haberlerin İran’ın kararını etkilemediği ifade edildi.
Ayrıca Hürmüz Boğazı’nda devam eden deniz ablukası ile ABD’nin aşırı taleplerinin müzakerelerin sonraki turu için engel teşkil ettiği vurgulandı.
***Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Suriye ile uzun süredir askıda olan AB-Suriye İşbirliği Anlaşması’nın yeniden yürürlüğe girmesini teklif etti.
AB Komisyonu, 1978 yılında yapılan ve 2011 yılında Esed rejiminin insan hakları ihlalleri nedeniyle askıya alınan AB-Suriye İşbirliği Anlaşması’nın yeniden başlatılması teklifinin AB Konseyine gönderildiğini açıkladı.
AB ve Suriye ilişkilerinde yeni bir aşamaya gelindiğine işaret edilen açıklamada, teklifin, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Ocak 2026’da duyurduğu yeni işbirliği çerçevesinin devamı niteliğinde olduğu ifade edildi.
Açıklamada, yeni çerçeve kapsamında AB’nin Suriye öncülüğünde barışçıl ve kapsayıcı bir geçiş sürecine desteğini artıracağı, insani ihtiyaçlara yanıt vereceği ve ekonomik toparlanma çabalarına katkı sağlayacağı belirtildi.
AB-Suriye İşbirliği Anlaşması’nın yürürlükte olduğu dönemde Suriye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasını desteklediği ve taraflar arasında adil ticari ilişkileri teşvik ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Anlaşma, Suriye menşeli çoğu sanayi ürününün AB’ye ithalatında gümrük vergilerini kaldırmakta ve her iki taraf için miktar kısıtlamalarını önlemektedir.” değerlendirmesi yapıldı.
Açıklamada, teklifin AB Konsey tarafından resmen kabul edilmesinin ardından Suriye makamlarına bildirileceği, bunun 11 Mayıs 2026’da gerçekleştirilecek AB-Suriye Üst Düzey Siyasi Diyaloğu öncesinde önemli bir siyasi mesaj niteliği taşıdığı kaydedildi.
***İran’ın başkenti Tahran’da bulunan İmam Humeyni Havalimanı ile ABD-İsrail saldırılarında birçok kez hedef alınan Mehrabad Havalimanı yeniden faaliyete geçti.
İran devlet televizyonunun haberine göre, Sivil Havacılık Kurumu, İmam Humeyni ve Mehrabad havalimanlarının bugünden itibaren tekrar uçuşlara açıldığını duyurdu.
Kurumdan yapılan açıklamada, 25 Nisan itibarıyla Urmiye, Kirmanşah, Abadan, Şiraz, Kirman, Reşt, Yezd, Zahedan, Gorgan ve Bircend havalimanlarının da yeniden hizmet vermeye başlayacağı bildirildi.
