* TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan Gazeteci Veysel KAVRAYAN, Dünya Gündemi’nde öne çıkan haberleri siz okurlar için derledi…
* Detayı haberimizde!…
TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency
Gazeteci* Veysel KAVRAYAN, 12 MAYIS 2025
*** Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’dan bugün tam, kalıcı ve güvenilir ateşkes sağlanması yönündeki teklife onay vermesini beklediklerini, görüşmeye hazır olduklarını söyledi.
Zelenski, X hesabından yaptığı paylaşımda, savaşı sonlandırmak için Rusya’ya 12 Mayıs’tan itibaren ateşkesin sağlanmasını teklif ettiklerini hatırlattı.
“Rusların nihayet savaşı bitirmeyi düşünmeye başlaması olumlu bir işaret. Tüm dünya bunu çok uzun zamandır bekliyordu. Herhangi bir savaşı gerçekten bitirmenin ilk adımı ateşkestir. Tek bir gün bile olsa öldürmeye devam etmenin bir anlamı yok. Rusya’nın yarın, 12 Mayıs’ta tam, kalıcı ve güvenilir ateşkesi onaylamasını bekliyoruz ve Ukrayna görüşmeye hazır.”
*** ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna ile ön koşulsuz ve doğrudan görüşmelerin 15 Mayıs’ta İstanbul’da yeniden başlatılmasını önermesinin ardından “Rusya ve Ukrayna için potansiyel olarak harika bir gün.” değerlendirmesinde bulundu.
[Fotograf: AA]
Trump, Putin’in Ukrayna ile “doğrudan müzakere” önerisinin ardından Truth Social sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
“Rusya ve Ukrayna için potansiyel olarak harika bir gün.” ifadesini kullanan Trump, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona ermesiyle binlerce kişinin hayatının kurtarılabileceğini belirtti.
Trump, “Tamamen yeni ve çok daha iyi bir dünya olacak.” değerlendirmesinde bulunarak, Rusya ve Ukrayna ile bu konuda çalışmalarını sürdüreceğini, bu ülkelerle ticareti geliştirmeye odaklanmak istediklerini kaydetti.
Başkan Trump, “Büyük bir hafta geliyor.” ifadesini kullandı.
*** Soykırımcı katil İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde yerinden edilmiş sivillerin kaldığı çadırları hedef aldığı saldırılarda, aralarında 4 çocuğun da bulunduğu 10 Filistinli yaşamını yitirdi.
[Fotograf: AA]
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail’e ait insansız hava aracı (İHA), Han Yunus’un batısındaki el-Emel bölgesinde “el-Alemi” ailesinin sığındığı çadırı bombaladı. Saldırıda, Mutasım Muhammed el-Alemi, eşi ile çocukları Muhammed ve Neda hayatını kaybetti.
İsrail’in Han Yunus’un kuzeyindeki Mevasi bölgesine gerçekleştirdiği saldırıda da “el-Ağa” ailesinden anne, baba ve iki kız çocukları yaşamını yitirdi.
Han Yunus’ta ise bir çadırın hedef alınması sonucu, 1 Filistinli öldü, 7 kişi yaralandı.
Han Yunus’un doğusundaki Mevasi el-Karara bölgesinde bir bisikletin hedef alınması sonucu da 1 kişi yaşamını yitirdi.
Han Yunus’un doğusundaki Abasan el-Kebira bölgesi, İsrail topçularının yoğun bombardımanına maruz kaldı. Aynı anda, İsrail’e ait askeri araçlardan yoğun ateş açıldı.
*** ABD’de Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle yaklaşık 7 hafta gözaltında tutulan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, özgürlüğüne kavuştu. Federal mahkeme “Delil yok” dedi, Öztürk’ün kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi. Özgürlüğüne kavuşan Öztürk, verilen destek için herkese teşekkür etti.
Fotograf: AA]
Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle yaklaşık 7 haftadır gözaltında tutulmasının ardından serbest kalan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk,eğitim gördüğü Massachusetts eyaletine döndü.
Kefaletle serbest bırakıldığı gün avukatlarıyla geceyi Louisiana’da geçiren Öztürk, ilk uçakla Boston’daki Logan Airport isimli havalimanına indi.
[Fotoğraf: AA]
Yanında Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) üyesi avukatı Mafsa Khanbabai ile havalimanına giriş yapan Öztürk’ü karşılayanlar arasında, Türkiye’nin Boston Başkonsolosu Halime Didem Buner ve Eğitim Ataşesi İbrahim Sığın da vardı.
Başkonsolos Buner, giriş salonunda ayaküstü sohbet ettiği Öztürk’e Türkiye adına geçmiş olsun dileklerini iletti.
*** Kolombiya’nın Antioquia yönetim bölgesine bağlı Sabaneta kasabasında yaşanan sel ve toprak kaymasında 5 kişi yaşamını yitirdi.
[Fotograf: Reuters]
Yerel basına göre, bölgede bir süredir devam eden sağanağın yol açtığı sel ve toprak kaymasında 2 ev yıkıldı ve aynı aileden çok sayıda kişi enkaz altında kaldı.
İtfaiye ekiplerinin uzun süren çalışmalarının ardından 5 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.
Selde kaybolan 2 kişinin bulunması için çalışmalar sürüyor.
Medellin, Envigado, Itagüi ve Dagran bölgelerinde de selden birçok aile etkilendi.
*** Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle yaklaşık 6 haftadır gözaltında tutulmasının ardından serbest kalan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, eğitim gördüğü Massachusetts eyaletine döndü.
Kefaletle serbest bırakıldığı gün avukatlarıyla geceyi Louisiana’da geçiren Öztürk, ilk uçakla Boston’daki Logan Airport isimli havalimanına indi.
Yanında Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) üyesi avukatı Mafsa Khanbabai ile havalimanına giriş yapan Öztürk’ü karşılayanlar arasında, Türkiye’nin Boston Başkonsolosu Halime Didem Buner ve Eğitim Ataşesi İbrahim Sığın da vardı.
Başkonsolos Buner, giriş salonunda ayaküstü sohbet ettiği Öztürk’e Türkiye adına geçmiş olsun dileklerini iletti.
Öztürk, iyi olduğunu ve bu süreçte destek veren herkese çok teşekkür ettiğini dile getirdi.
Ayrıca, Massachusetts’teki bazı Amerikalı yerel yöneticiler, sivil toplum temsilcileri ve bazı Türk vatandaşları da Öztürk’ü karşılayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.
Öztürk, polislerin koruması eşliğinde, avukatı ve yakın arkadaşlarıyla havalimanı içinde kendisi için önceden hazırlanan bir dinlenme odasına alındı.
*** ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile İsviçre’de yapılan ticaret görüşmelerinin çok iyi geçtiğini ve büyük ilerleme kaydedildiğini belirtti.
ABD Başkanı Trump, Truth Social hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulundu.
İsviçre’de çİN ile çok iyi bir toplantı gerçekleştirildiğini kaydeden Trump, “Pek çok şey görüşüldü, birçok konuda mutabık kalındı. Dostane ama yapıcı bir şekilde tam bir yeniden başlama süreci müzakere edildi” ifadelerini kullandı.
Trump, “hem Çin hem de ABD’nin yararına olacak” şekilde Çin’in Amerikan iş dünyasına açılmasını görmek istediklerini vurgulayarak, “Büyük ilerleme kaydedildi” değerlendirmesinde bulundu.
*** Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Gazze’deki durumu görüştü.
Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Putin, eski Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nı mağlup etmesinin 80. yıl dönümü ve 9 Mayıs Zafer Günü dolayısıyla Rusya’yı ziyaret eden Abbas ile başkent Moskova’da bir araya geldi.
Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, Filistin ile ilişkilere önem verdiklerini ve iki halkın güçlü dostluk bağlarıyla birbirine bağlı olduğunu belirtti.
Gazze’deki duruma değinen Putin, bölgede trajik olayların yaşandığını ve 51 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayarak, “Gazze Şeridi’nde tam anlamıyla insani felaket yaşanıyor.” ifadesini kullandı.
Putin, Gazze’deki durumun kötüleştiğini kaydederek, “Durum, Gazze Şeridi’ne insani yardım, temel ihtiyaç malzemeleri ve elektriğin sağlanmasını yasaklanmasına yönelik kararlarla daha da kötüleşiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Batı Şeria’daki durumun da gerginleştiğini aktaran Putin, Rusya’nın Filistin halkına yardım ettiğini dile getirdi.
Putin, “Bölgede sürdürülebilir barışın, ancak iki halk için iki devletin oluşturulmasını öngören, kabul gören uluslararası hukuk temelinde sağlanabileceğine her zaman inandık. Rusya, insani yardımın sağlanması ve Orta Doğu’da barış sürecinin yeniden başlatılmasından yana” şeklinde konuştu.
İsrail ile Hamas arasında yıl başında ateşkes sağlandığına dikkati çeken Putin, “Maalesef, Gazze’de sağlanan ateşkes süreci bozuldu ve durum kötüleşmeye devam ediyor” dedi.
“Filistin halkı, uluslararası hukukun uygulanmasını istiyor”
Filistin Devlet Başkanı Abbas da Rusya’ya Filistin meselesine yönelik sergilediği yaklaşımdan dolayı minnettar olduğunu dile getirerek, “Filistin halkı, uluslararası hukukun öngördüğünden daha fazlasını istemiyor ve uluslararası hukukun uygulanmasını istiyor” dedi.
Kudüs’teki görgü tanıkları, Ramazan ayının başlamasına saatler kala, İsrail güçlerinin şehirde birden fazla noktada varlığını güçlendirdiğini ve Mescid-i Aksa çevresine polis ekipleri konuşlandırdığını söyledi. TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency TÜHA Haber’in Şarku’l Avsat’dan aktardığı Alemu’l Arabi haber ajansından (AWP) dayandığı habere göre, Kudüs’teki görgü şahitleri, İsrail güvenliğinin, Filistinlilerin telefonlarına Ramazan...
TÜHA HABER / Çinli şirket Sinopharm’in aşısının test edildiği Peru’da bir kişide nadir görülen Guillain Barré Sendromu tespit edilmesi üzerine aşılama şimdilik durduruldu. (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (AFP)’ye dayandırdığı haberine göre,Çinli şirket Sinopharm’ın geliştirdiği aşının test edildiği Peru’da bir kişinin kolunu hareket ettiremediğinin görülmesi üzerine, ülkedeki testlere güvenlik nedeniyle...
Azerbaycan ve Ermenistan sınırında 13 Eylül’ün ilk saatlerinde çatışmalar çıktı. Türkiye saatiyle 7:00 itibarıyla ateşkes ilan edildi. Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Salı günkü konuşmasında 49 askerlerinin hayatını kaybettiğini açıklarken sonraki gün bu sayıyı 105 olarak güncelledi. Azerbaycan ise 50 askerini kaybettiğini duyurdu. Hem Bakü hem de Erivan yönetimleri birbirlerini savaşı başlatmakla...
TÜHA HABER / Azerbaycan ordusu bir yandan işgal altındaki topraklarını kurtarırken, diğer yandan Ermeni güçlerinden temizlenen bölgelere karakollar kuruyor. Cebrail kentine bağlı karakollarda artık Azerbaycan bayrağı dalgalanıyor. TRT Haber : Damla Erikan Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ’da Ermeni işgali altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonu kararlılıkla sürdürüyor. Bu kapsamda, yeniden alınan...
İsrail’in Gazze’deki vahşeti sürüyor. İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı son 24 saatte 156 artarak 21 bin 978’e, yaralı sayısı 56 bin 697’ye yükseldi. TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency Gazze yeni yıla İsrail bombardımanı altında girdi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kudra, düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 87...
Son verilere göre, 2023 yılında ABD’de Müslümanlara ve Filistinlilere yönelik rapor edilen ayrımcılık ve saldırılar, İsrail-Gazze savaşı nedeniyle artan İslamofobi ve önyargıların da etkisiyle rekor seviyeye ulaştı. TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) isimli sivil toplum kuruluşunun açıkladığı son verilere göre, 2023 yılında bu alanda kayda...