enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:16 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gana’nın başkenti Accra’dan Mektup Var!

Gana’nın başkenti Accra’dan Mektup Var!
17.08.2023
A+
A-

Ganalı ünlü gazeteci Nuhu Adams, başkent Accra’dan ulaştırdığı ‘Accra’dan Mektup Var!’ başlıklı Haber Bültenine göre, ECOWAS genelkurmay başkanlarının 12 Ağustos Cumartesi günü  Gana’nın başkenti Accra’da ECOWAS İhtiyat Kuvvetleri’nin Nijer’de nasıl sahaya ineceği konusunu görüşmek üzere toplanması öngörülmüştü.

Batı Afrika ülkeleri liderleri

ECOWAS üyesi ülkeler ortak para birimine gidiyorBatı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer ile ilgili bugün yapılması planlanan kriz toplantısını “teknik” nedenlerden dolayı erteledi.

Nijerya’nın başkenti Abuja’da önceki gün bir araya gelen Batı Afrika ülkelerinin liderleri, darbe sonrası Nijer’de demokrasiyi yeniden tesis etmek üzere en kısa zamanda bir ‘ihtiyat gücü’ konuşlandırılması konusunda uzlaşmıştı.

ECOWAS üyesi devletlerin genelkurmay başkanlarının 12 Ağustos Cumartesi  Gana’nın başkenti Accra’da toplanması öngörülmüştü.

Ancak toplantının bugün “teknik nedenlerle” süresiz olarak askıya alındığı açıklandı.

Afrika’nın batısındaki krizlere müdahale için kurulan ve merkezi Nijerya’nın başkenti Abuja’da bulunan ECOWAS İhtiyat Kuvvetleri’nin (ESF), 26 Temmuz’da askerin yönetime el koyduğu Nijer’de anayasal düzenin yeniden tesisi için nasıl sahaya ineceği konusunun bugünkü toplantıda ayrıntılı bir şekilde masaya yatırılması bekleniyordu.

ECOWAS İhtiyat Kuvvetleri nerelerde görev yaptı?

2003’te Fildişi Sahili ve Liberya, 2012’de Gine Bissau ve 2013’te Mali’ye barış gücü olarak giren ve istikrarı sağlamaya çalışan ECOWAS’ın ihtiyat kuvvetleri, kriz zamanlarında üye ülkelerin gönderdiği askerlerden oluşuyor.

ESF, Liberya’da iç savaş sonrası barışı korumak üzere oluşturulan ECOWAS Ateşkes İzleme Grubu’nun (ECOMOG) halefi olarak biliniyor.

Sadece askerlerden oluşan ECOMOG, 2004’te bünyesine sivil ve polisleri de alarak yerini ESF’ye bıraktı.

Konuşlanmaya hazır, toplanmış bir askeri gücü bulunmayan ECOWAS, bölgesel gelişmelere göre üye ülkelerden 2 bin 750 kişilik görev kuvveti oluşturabiliyor.

ECOWAS’ın Nijer’e düzenleyeceği olası bir askeri operasyona, yönetimde cunta hükümetlerinin olduğu Gine, Mali ve Burkina Faso haricinde tüm üye ülkeler destek veriyor.

Nijer ile 1600 kilometrelik uzun bir sınır hattı paylaşan ve gelişmiş askeri teçhizata sahip Nijerya’nın bu operasyonda kilit rol oynayacağı tahmin ediliyor.

ECOWAS kuvvetlerinin herhangi bir ülkeye müdahalede bulunabilmesi için ise ortak karar alınması ya da Afrika Birliği’nce görevlendirilmesi gerekiyor.

ECOWAS’ın ihtiyat kuvvetlerini hazırlama ve konuşlandırma talimatı, Nijer’e kesin bir askeri müdahale anlamına gelmiyor.

Nijer’de cuntayla yürütülen ara buluculuk çabaları sonuçsuz kalırsa askeri müdahale “son çare” olarak değerlendiriliyor.

Nijer’deki darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun “sırdaşı” olarak bilinen ve Abdourahmane ismiyle de anılan Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu.

Bazum, 26 Temmuz’dan bu yana şahsi konutunda tutuluyor.

Ek kaynaklar • AFP, APGazeteci* Nuhu Adams
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.