enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:57 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
10:24 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:42 KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman Seçmen Kitlesine Neyi Vaat Etti?
00:34 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:31 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye hükümeti ve SDG kendi aralarında bir anlaşma yapabilirler”
00:31 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:29 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
00:22 Bakan Fidan, “İsrailler tarafından gerçekleştirilen ateşkes ihlalleri gerçekten tarif edilemez düzeyde”…
00:19 TCMB’nın 11 Aralık’taki Para Politikası Kurulu toplantısına sayılı günler kaldı…
00:06 Dışişleri Bakanı Fidan, “İsrailliler için işkence bir intikam eylemi”
12:31 Haftayı Geri Sar:10 maddede bu hafta
10:59 İznik 1700 yıl sonra yeniden dünya gündeminde…
06:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:40 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:39 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FYZoo, Gergedan Gününde, Nesli Tehlike Altındaki Gergedanlara Dikkat Çekiyor!

FYZoo, Gergedan Gününde, Nesli Tehlike Altındaki Gergedanlara Dikkat Çekiyor!
18.09.2024
A+
A-

Koruma altında 140’ın üzerinde hayvan ve 300’ün üzerinde bitki türü ile otuz yıldır faaliyet gösteren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı (FYZoo), 22 Eylül’de Gergedan Günü’nü kutlayarak, nesli tehlike altında bulunan gergedanlar hakkında farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Dünya genelinde gergedan türleri, yasadışı avcılık ve yaşam alanlarının tahribi gibi tehditlerle karşı karşıya. Özellikle Asya’da bulunan Hint gergedanları, 20. yüzyılın başında yok olma tehlikesi yaşadı. Ancak küresel koruma çabaları sayesinde, bugün sayıları bir nebze de olsa artmış durumda. FYZoo’nun ev sahipliği yaptığı Samir ve Komala da bu koruma çalışmalarının başarılı örnekleri arasında yer alıyor.

Samir, ülkemize gelen ilk gergedan olma özelliğini taşıyor. 2015 yılında İngiltere’nin Edinburgh Hayvanat Bahçesi’nden FYZoo’ya getirilen ve yaklaşık 2.2 ton ağırlığında olan Samir, parkta koruma altında bulunuyor.

Mizacı gereği huysuz olan Samir, özellikle yemek sırasında rahatsız edilmekten hoşlanmıyor. 2016 yılında İngiltere’nin Chester Hayvanat Bahçesi’nden FYZoo’ya transfer edilen eşi Komala ise 1,8 ton ağırlığında, hareketli ve oldukça zeki bir gergedan. Komala, sosyal yapısıyla bakıcılarıyla kısa sürede güçlü bir bağ kurmayı başardı.

Gergedan Günü’nde FYZoo, gergedanların karşı karşıya olduğu zorluklara ve korunmaları için yürütülen çalışmalara ışık tutarak, doğa koruma bilincini artırmayı amaçlıyor. Ziyaretçilerini, bu nadir türleri daha yakından tanımaları, bu türler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecekleri bu günde parka davet ediyor.

Doğa ve canlı severlerin kaçırmaması gereken etkinlikler için FYZoo haftanın her günü saat 10.00-19.00 arası açık.

*Etkinlikler, hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi, üyelikleri uzattı - Darıca Gazetesi

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı Hakkında:

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, 1993 yılında Türkiye’nin ilk özel hayvanat bahçesi olarak Darıca’da kuruldu. Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) üyesi ve aynı zamanda Marmara Bölgesi “Yaban Hayvanları Koruma ve Kurtarma Merkezi” olarak çalışmalara devam etmektedir. Yaban hayatı koruma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda, EAZA koordinatörlüğünde koruma ve üreme programları uygulanmaktadır.

Ex-situ koruma programlarında tür devamlılığı tehlike altında olan canlıların doğal yaşam ortamlarının dışında koruma altına alınıp üremelerinin sağlanmaktadır. Bu amaçla Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda 26’si kritik seviyede ve 6’sı Anadolu türü olmak üzere toplamda 42 nesli tükenme tehlikesi altında bulunan canlı türü koruma altına alınmıştır.

In-situ koruma programları ise tehlike altındaki türleri, doğada karşılaştıkları çeşitli tehlikelerden korumak amacıyla doğal yaşam alanlarında gerçekleştirilen koruma çalışmalarıdır. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, bu kapsamda, tehdit altında bulunan Baringo Zürafası, Hint gergedanı, Afrika pengueni, Kızıl panda, Boynuzlu kuşlar ve Boz ayılar için toplam 7 koruma projesine destek vererek doğadaki tür çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlamaktadır.

Ela Belül adlı kullanıcının profil fotoğrafınesilyel - Web sitesi, Sosyal Medya, Tasarım Çalışmaları | Bionluk

Gazeteci* Ela BETÜL      &      Nesil Hande YEL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.