enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:51 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:21 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:00 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
20:05 İletişim Başkanı Duran: Türkiye potansiyelini gerçeğe dönüştüren bir ülke konumuna ulaştı
19:52 Bakan Fidan: Alanda kavga artık müzakere masasına taşındı
19:41 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:07 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
17:50 İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO): ABD ve İsrail’i herhangi bir yanlış hesap yapmalarına karşı uyarıyoruz
17:37 Rapor: Trump ile yapılacak anlaşma, ABD’ye Grönland’ın bazı bölgelerini kontrol etme hakkı verebilir
17:23 ABD ordusu, DEAŞ’lı tutukluları Suriye’den Irak’a nakletmeye başladı
14:20 Su Politikaları Uzmanı YILDIZ: Yapay yağış çözüm olur mu?
00:36 Serbest bölgelerin ihracatı artıyor
21:06 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:42 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı…
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:11 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
14:41 Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturması: 12 gözaltı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransız siyaset bilimci: Pençe-Kılıç Harekatı, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının gereğidir

Fransız siyaset bilimci: Pençe-Kılıç Harekatı, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının gereğidir
29.11.2022
A+
A-

Fransız siyaset bilimci ve Paris Jeopolitik Araştırmalar Gözlemevi Genel Direktörü Charles Saint-Prot, Türkiye’nin, Suriye ve Irak’ın kuzeyinde başlattığı Pençe-Kılıç Harekatı’nın ülkenin meşru müdafaa hakkının gereği olduğunu ve uluslararası hukuka aykırılık teşkil etmediğini söyledi.

TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika HaberleriUluslararası Haber Ajansı (UHA)’dan Ataner YÜCE’nin ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, Saint-Prot, 13 Kasım’da İstanbul’da İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısının akabinde Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 20 Kasım’da başlatılan Pençe-Kılıç Harekatı’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimatla terör örgütü PKK/YPG’ye karşı Pençe-Kılıç Harekatı kapsamında operasyonlarının başlatıldığını belirten Saint-Prot, ABD, İngiltere, Avrupa Birliği’nin (AB) terör listesinde yer alan PKK’nın 1984’ten bu yana Türkiye’de toplumsal düzeni tehdit ettiğini dile getirdi.

Saint-Prot, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “terörle mücadele harekatları için kimseden icazet almayacaklarına” ilişkin sözlerine atıfta bulunarak, ABD, Rusya ve Çin’de olduğu gibi ülkelerin “hayati çıkarları tehlikede olduğu durumlarda” harekete geçtiklerini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hakkında Bilgiler; ABD Bayrağı Anlamı, 2022 Nüfusu, Başkenti, Para Birimi Ve Saat Farkı - Son Dakika Milliyet

“ABD’nin sessiz kalması korkunç bir körlük”

Saint-Prot, ABD, İngiltere ve AB ülkelerinin çoğunun oluşturduğu Batı kanadının, Rusya-Ukrayna Savaşı’na odaklanmışken Türkiye’nin, “bu ülkelerinin önceliğinin Rusya’yı Avrupa’da engellemek mi yoksa PKK’yı desteklemek mi olduğu” sorusunu sorarak meselenin özüne indiği değerlendirmesini yaptı.

Fransız Siyaset Bilimci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, müttefiklerinden Türkiye’yi meşru endişelerinde haklı bulmalarını beklediğinin altını çizdi.

Saint-Prot, “Türkiye’nin güçlü bir unsuru olduğu NATO’da, ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere ortaklarının bölgedeki istikrarı baltalayacak saldırıları kınayacakları açıklamalarına rağmen Ankara’nın endişelerine yeterince kulak asmadığı” yorumunu yaptı.

“PKK ve suç ortakları, bölge istikrarını tehdit ederken; ABD’nin sessiz kalması korkunç bir körlük” diyen Saint-Prot, ABD’nin terör listesine almasına rağmen yakın zamanda İstanbul’daki saldırının da faili olan terör örgütü PKK’yı bir taraftan da desteklemesinin oluşturduğu çelişkiye dikkati çekti.

Rusya'dan 'Türkiye' açıklaması: Suriye'de kara operasyonu gerilimi tırmandırır

Rusya, ABD ve Avrupa’nın aksine Türkiye’nin endişelerini anlıyor

Saint-Prot, Rusya’nın Türkiye ile samimi ilişkilerini korumak istemesinin yanı sıra Biden ve Batılı müttefiklerinin aksine Ankara’nın bölgedeki ağırlığını kabul ettiğinin ve Türk milletine saygı duyan bir tavır aldığının altını çizdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 8 Haziran’da Ankara’ya yaptığı ziyarette, Moskova’nın ABD unsurlarınca kontrol edilen bölgelerde, Türkiye’ye yönelik tehditler konusunda Ankara’nın endişelerini anladığına ilişkin açıklama yaptığını hatırlatan Saint-Prot, Erdoğan’ın “PKK/YPG tarafından kontrol edilen bölgelere müdahale edilmedikçe Türkiye’nin kendini güvende hissetmeyeceğini” söylediğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sınırlarında terör örgütlerini barındırmamaya yönelik politikasının tutarlı ve vatanseverliğin bir gereği olduğuna işaret eden Saint-Prot, “Türkiye’nin PKK terörüne müdahalesi, Ankara’nın olduğu kadar uluslararası toplumun da çıkarınadır” dedi.

Charles Saint-Prot, Fransa’nın, “Erdoğan’ın 2014’te sunduğu Suriye ile Türkiye arasında tampon bölge oluşturma planını” Barack Obama yönetimindeki ABD’nin aksine desteklediğini kaydetti.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.