Fransa’nın Filistin’i devlet olarak tanıma kararına tepkiler ne oldu?

*Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Perşembe günü yaptığı açıklamayla Fransa’nın Filistin’i eylül ayında devlet olarak tanıyacağını duyurdu.
* İşte ayrıntılar!…
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
PARİS, 26 TEMMUZ 2025 – Macron, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, kararı eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda resmileştireceğini söyledi.
“Bugün acil olan şey, Gazze’deki savaşın sona ermesi ve sivil halkın kurtarılması” dedi.
Macron, “Fransa’nın Ortadoğu’da adil ve sürdürülebilir bir barışa olan tarihi bağlılığı göz önüne alındığında, Filistin devletinin tanınmasına karar verdim. Barış mümkün” dedi.
İsrail ve ABD karara tepki gösterdi.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise milletvekillerinden Fransa’nın izinden giderek Filistin devletini tanımaya yönelik baskı altında.
Tepkiler ne oldu?
Macron, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a kararla ilgili gönderdiği bir mektubu da paylaştı.
AFP haber ajansına göre, Filistin Yönetimi Macron’un açıklamasını memnuniyetle karşıladı.
Abbas’ın yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh, “Bu tutum, Fransa’nın uluslararası hukuka bağlılığını ve Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkına ve bağımsız devletimizin kurulmasına verdiği desteği yansıtıyor” dedi.
Diğer yandan İsrail ve ABD karara tepki gösterdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, X hesabından yaptığı açıklamada, “7 Ekim katliamının ardından Cumhurbaşkanı Macron’un Tel Aviv’in yanı başında bir Filistin devleti tanıma kararını şiddetle kınıyoruz” dedi.
“Bu koşullarda bir Filistin devleti, İsrail’in yanında barış içinde yaşamak için değil, onu yok etmek için bir fırlatma rampası olacaktır. Açık konuşalım: Filistinliler İsrail’in yanında bir devlet aramıyor; İsrail yerine bir devlet arıyorlar” diye ekledi.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, X hesabından yaptığı paylaşımda, bunun “Hamas propagandasına hizmet edecek ve barışı geciktirecek pervasız bir karar” olduğunu söyledi.
Tepkiler üzerine Fransa’dan bir açıklama daha geldi ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Fransa’nın hamlesinin Hamas’ın pozisyonuna ters olduğunu söyledi.
Bakan X hesabından yaptığı paylaşımda “Hamas hep iki devletli çözümü reddetti. Fransa Filistin’i tanıyarak bu örgüte karşı çıkıyor” dedi.
Barrot Fransa’nın kararıyla “savaş tarafına karşı barışın tarafını desteklediğini” de ekledi.
Hamas, Macron’un açıklamasını destekleyen bir açıklama yapmış ve “ezilen Filistin halkına adalet için doğru yönde atılmış, pozitif bir adım” demişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 7 Ekim 2023’teki Hamas’ın saldırılarının ardından İsrail’e destek vermişti ve sık sık anti-semitizm uyarısı yapan açıklamalarda bulundu.
Ancak özellikle son aylarda İsrail’in Gazze’de yürüttüğü savaştan giderek daha fazla rahatsız olduğunu ortaya koymaya başladı.
Aralarında Fransa, İngiltere ve Kanada’nın olduğu 28 ülke de İsrail’in yardım bekleyen Gazzelileri “acımasızca öldürmesini” kınayan ortak bir açıklama yayımlamıştı.
21 Temmuz’da ortak açıklama yapan 28 ülke, sivillerin çektiği acıların “yeni bir boyuta ulaştığını” belirterek Gazze’deki savaşın derhal sona erdirilmesi çağrısında bulundu.
Fransa böylece Filistin’i tanıyan en büyük ve en güçlü Avrupa ülkesi olacak. Filistin devletini Türkiye dahil 140’tan fazla ülke tanıyor.
Açıklama, Gazze’deki kitlesel açlığa dünyadan gelen tepkiler sürdüğü bir dönemde geldi
Fransa, Avrupa’nın en büyük Yahudi nüfusuna ve Batı Avrupa’nın en büyük Müslüman nüfusuna sahip.
Ortadoğu’daki çatışmalar genellikle Fransa’da protestolara veya gerginliklere yol açıyor.